Connect with us

Reconstrucția Ucrainei, pe Agenda Comitetului European al Regiunilor

Vasco Cordeiro European Union state of regions 700x375 1 - Moldova Invest

International

Reconstrucția Ucrainei, pe Agenda Comitetului European al Regiunilor

Liderii locali și regionali aderă la revizuirea Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, care stabilește bugetul anual pentru politici publice europene

Unul dintre aspectele cheie abordate de reprezentanții adunați în cadrul Comitetului European al Regiunilor este alocarea a 60 de miliarde de euro pentru o inițiativă denumită “Facilitatea pentru Ucraina.”

Această facilitate reprezintă un nou instrument financiar menit să ofere sprijin financiar Ucrainei în perioada 2024-2027, cu accent pe necesitățile de reconstrucție și modernizare a țării. Vasco Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, a prezentat modul în care orașele și regiunile ar trebui să contribuie la eforturile de reconstrucție din Ucraina:

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potențialul impact de 4,3 miliarde de euro al taxelor vamale în contextul comerțului auto și relațiilor cu China

“Există două abordări în această direcție. Prima este cea bilaterală, implicând colaborări de la oraș la oraș sau de la regiune la regiune. Sunt numeroase exemple de astfel de cooperări, nu doar în faza inițială a conflictului. Cea de-a doua dimensiune pe care aș dori să o subliniez este cea care se desfășoară în cadrul Alianței Europene pentru Reconstrucția Ucrainei, o inițiativă inițiată de Comitetul Regiunilor alături de alte asociații și organizații europene, cu scopul de a contribui la reconstrucția Ucrainei. O contribuție semnificativă provine din partea orașelor și regiunilor, nu doar în ceea ce privește conceperea planurilor, ci și în ceea ce privește implementarea efectivă a procesului de recuperare și reconstrucție”, a declarat acesta, potrivit Radio Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 28,5 mld de euro

Marian Uscatu, liderul grupului de consilieri județeni PMP, prezent la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles, a discutat despre direcțiile în care județul Iași poate contribui la strategia mai largă de reconstrucție a Ucrainei:

“Este cert că în Ucraina vor fi necesare relocări și construcții de sedii pentru companiile implicate în procesul de reconstrucție. Din acest motiv, cred că una dintre prioritățile Uniunii Europene ar trebui să fie investițiile în județul Iași. Pe lângă proximitatea față de Ucraina, un alt avantaj ar fi faptul că Consiliul Județean Iași are deja în curs de desfășurare mai multe parcuri industriale.

Ar fi benefic pentru ambele părți să se exploreze posibilitatea dezvoltării unor astfel de parcuri în regiunea pe care o reprezint. De asemenea, companiile ar avea acces la forță de muncă calificată și la prețuri competitive, iar armonizarea cu firmele deja existente în zonă ar facilita colaborarea.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liderii G7 au convenit asupra unui cod de conduită în domeniul inteligenței artificiale


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top