Connect with us

Revista SCIENCE a desemnat medicamentele antidiabet care luptă împotriva obezităţii drept „descoperirea anului”

104689 - Moldova Invest

International

Revista SCIENCE a desemnat medicamentele antidiabet care luptă împotriva obezităţii drept „descoperirea anului”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Revista științifică Science a desemnat noile medicamentele antidiabet drept “Descoperirea anului 2023”, prezentându-le ca potențiale soluții pentru cei care doresc să slăbească, dar nu numai pentru aceștia

Combaterea obezității este una dintre provocările majore ale societății moderne, reprezentând o prioritate esențială în ceea ce privește sănătatea publică și durabilitatea serviciilor medicale la nivel global.

Obezitatea este asociată cu apariția unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, artrita și anumite tipuri de cancer, conform cercetărilor efectuate.

Până în prezent, terapiile medicamentoase pentru obezitate au avut o istorie problematică, evoluând de la “pastile de slăbit” care conțineau amfetamine și diuretice, până la medicamente anorectice cum a fost fen-phen, cunoscut în anii ’90 (conținând fenfluramină și fentermină), care au fost prescrise pentru tratamentul obezității. Fen-phen a fost retras de pe piață din cauza efectelor secundare grave, în special la nivelul inimii și plămânilor, pe care le-a provocat.

Jennifer Couzin-Frankel, într-un articol pentru revista Science, abordează trecutul cercetărilor în căutarea de medicamente eficiente și sigure pentru gestionarea greutății corporale, evidențiind și eșecurile din acest domeniu. Potrivit revistei Science, un grup nou de medicamente, numite agoniști ai receptorilor GLP-1, inițial dezvoltate pentru tratamentul diabetului, sunt considerate ca fiind capabile să lupte împotriva obezității

Aceste medicamente sunt incluse în lista descoperirilor importante a anului curent, fiind parte a unei clase noi de terapii ce vizează tratarea pacienților cu obezitate și afecțiuni cronice asociate, precum insuficiența cardiacă, diabetul, artrita, afecțiuni hepatice și anumite tipuri de cancer.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Centrul de Excelență Vaslui va benficia de 120.000 de lei pentru finanțarea activităților din acest an

Agoniștii receptorilor GLP-1 par să imite un hormon intestinal numit glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Studiile clinice din acest an au relevat că aceste medicamente nu doar reduc semnificativ greutatea, ci și ameliorează simptomele insuficienței cardiace, diminuând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Aceasta reprezintă cea mai convingătoare dovadă că beneficiile acestor medicamente depășesc simpla pierdere în greutate.

Pentru aceste motive, revista Science a desemnat medicamentele GLP-1 drept descoperirea anului.

Injectarea de GLP-1 a fost inițial investigată pentru efectele sale asupra scăderii glicemiei, având ca scop primar tratamentul diabetului. Încă din anii ’90, s-a observat că administrarea GLP-1 în creierul șobolanilor a redus pofta acestora de mâncare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potrivit șefei FMI, economia Chinei ar putea înregistra o creștere mai rapidă prin implementarea unui set de reforme favorabile pieței

Studiile ulterioare pe un grup de 20 de bărbați sănătoși au demonstrat că perfuziile intravenoase de GLP-1, administrate după un mic dejun bogat, au redus apetitul acestora.

Însă conform revistei Science, recunoscută ca un punct de referință în comunitatea științifică, medicamentele agoniste ale receptorilor GLP-1 (cum ar fi Ozempic, aprobat pentru diabet, și Wegovy pentru obezitate) par să aducă beneficii semnificative. Acestea sunt considerate a fi printre cele mai importante descoperiri ale anului 2023, datorită impactului lor pozitiv asupra vieții persoanelor suferind de obezitate.

Cercetările din ultimele două decenii au condus la descoperiri deosebite, culminând cu aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) în ultimii doi ani.

Un studiu recent, din august 2022, realizat pe 529 de persoane obeze cu insuficiență cardiacă severă, a evidențiat o îmbunătățire semnificativă a funcției cardiace după un an de tratament. Însă beneficiile medicamentelor GLP-1 nu se opresc aici, existând și perspective pozitive în tratamentul dependenței de droguri, fumat și alcool. De asemenea, aceste medicamente sunt supuse testelor pentru tratamentul bolilor precum Alzheimer și Parkinson.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Încălzirea globală va duce la scăderea veniturilor medii cu 20% până în 2050

Deși există vești promițătoare, prudența rămâne crucială în privința acestui gen de medicamente: “Așa cum se întâmplă în cazul tuturor medicamentelor, beneficiile aduse de acestea vin la pachet cu efecte secundare și necunoscute. Complicațiile, inclusiv greața și alte probleme gastrointestinale, pot determina unele persoane să renunțe la tratament”, menționează Jennifer Couzin-Frankel, autoarea raportului din Science

lila 300p - Moldova Invest

În timp ce se așteaptă să se înțeleagă dacă agoniștii GLP-1 acționează direct sau prin intermediul pierderii în greutate, această descoperire ar putea fi de ajutor pentru mulți oameni în lupta împotriva obezității.

Cu toate acestea, nu trebuie subestimat faptul că medicamentele reprezintă o soluție doar în etapele avansate pentru gestionarea creșterii în greutate. Pentru a aborda excesul de greutate și obezitatea, o dietă sănătoasă, cu un conținut caloric redus, și o activitate fizică regulată și constantă rămân esențiale.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top