Cinci state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est (CEE) – România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia – solicită extinderea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina
Această solicitare vine înainte ca termenul limită al embargoului, care expiră în 15 septembrie, să fie atins, cu scopul de a preveni perturbări majore pe piață. Ministrul Agriculturii al Ungariei, Istvan Nagy, a comunicat acest lucru pentru Reuters înainte de o reuniune la Varșovia.
Țările menționate doresc ca embargoul să fie menținut pentru moment, acoperind grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui provenite din Ucraina. Totodată, aceste state doresc să discute și posibilitatea de a solicita individual Uniunii Europene să adauge alte produse pe lista la care se aplică embargoul.
Ministrul Agriculturii al Poloniei, Robert Telus, a afirmat că nu vede niciun argument convingător pentru expirarea actualului embargou în mijlocul lunii septembrie. El speră că embargoul va fi prelungit în interiorul coaliției celor cinci state membre UE.
Anterior, Comisia Europeană a anunțat că va reduce și elimina treptat restricțiile “excepționale și temporare” care afectează statele membre din Europa de Est. De asemenea, Bruxelles-ul a subliniat că va depune eforturi pentru a susține o livrare stabilă a produselor agricole din Ucraina către piețele mondiale prin coridoarele de solidaritate, în contextul în care Rusia a pus capăt unui acord internațional privind coridorul din Marea Neagră.
Înainte de invazia rusească din februarie 2022, aproximativ trei sferturi din producția de cereale a Ucrainei era exportată spre Europa, China și Africa, cu majoritatea exporturilor realizate prin porturile de la Marea Neagră. Cu toate acestea, situația s-a schimbat după invazia rusă, iar în prezent, aproximativ 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei se derulează prin coridoarele de solidaritate stabilite de UE.
Această creștere a exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră a devenit un subiect sensibil pentru Polonia și alte state membre UE vecine cu Ucraina, inclusiv România, deoarece fermierii din aceste țări au fost supuși presiunilor odată cu majorarea importurilor de cereale ieftine din Ucraina.