Connect with us

Scăderea inflației creează condiții pentru o redresare economică fragilă în Europa de Est

001b2f6c 1600 - Moldova Invest

International

Scăderea inflației creează condiții pentru o redresare economică fragilă în Europa de Est

Principalele economii ale statelor membre UE din Europa de Est experimentează o redresare economică fragilă, susținută de scăderea inflației care încurajează consumatorii să reia cheltuielile, conform informațiilor transmise de Bloomberg

Conform informațiilor transmise de Agerpres, conform estimărilor analiștilor intervievati de Bloomberg, în perioada iulie-septembrie 2023, Ungaria a ieșit din recesiunea tehnică, în timp ce economia Poloniei a înregistrat o creștere de 1,9%, reprezentând cea mai bună performanță din începutul anului. În același timp, în trimestrul al treilea, România a continuat să înregistreze o creștere economică economică de 0,4% comparativ cu trimestrul precedent, iar PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze un avans de 0,3%. Toate aceste țări urmează să facă publice marți cifrele oficiale privind PIB-ul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Revista SCIENCE a desemnat medicamentele antidiabet care luptă împotriva obezităţii drept „descoperirea anului”

Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank AG din Viena, menționează că se poate vorbi despre o ușoară revenire în regiune, dar nu despre o redresare solidă, datorită unui mediu extern care nu favorizează în mod deosebit creșterea economică.

1 Inflation forecasting 16 03 2022 1280x720 1 - Moldova Invest

În ceea ce privește România, țara a reușit parțial să contracareze provocările externe prin accelerarea unor proiecte de infrastructură întârziate, cum ar fi construcția de autostrăzi și modernizarea spitalelor, în încercarea de a absorbi cât mai multe fonduri posibile din bugetul UE pentru perioada 2014-2020. De asemenea, guvernul de coaliție și-a propus implementarea reformelor cerute în cadrul planului european de redresare, ceea ce ar putea conduce la accesarea unor fonduri europene suplimentare pentru administrația publică. Investițiile au fost un motor important de creștere în trimestrele precedente.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum se adaptează statele lumii la expansiunea fără precedent a INTELIGENȚEI ARTIFICIALE? România și Croația sunt singurele state membre UE care nu au încă strategii naționale privind IA

Întrucât presiunea asupra prețurilor a scăzut, băncile centrale din Budapesta și Varșovia au început deja să reducă dobânzile. Se preconizează că și Cehia va urma aceeași direcție după o contracție economică neașteptată. Cu toate acestea, perspectivele rămân incerte, având în vedere că inflația este așteptată să scadă încet în lunile următoare. De asemenea, sectorul manufacturier începe să resimtă impactul reducerii cererii din zona euro, care reprezintă un partener comercial important.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Acordul comercial dintre UE și țările din Mercosur din nou în impas. Încheierea acordului ar crea condiții privilegiate pentru produsele europene pe piața sud-americană


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top