International
Schimbările geopolitice din ultimul timp au generat o reconfigurare semnificativă a peisajului industriei semiconductorilor
Industria semiconductorilor a făcut tranziția de la colaborări globale la competiții continentale. Principalii actori din această industrie au adoptat mișcări strategice menite să le asigure o poziție competitivă în noul context mondial
Semiconductorii, elementele fundamentale ale tehnologiei contemporane, au dobândit o importanță sporită în timpul pandemiei, odată cu creșterea cererii pentru dispozitive electronice și echipamente medicale. Cu toate acestea, blocările din lanțurile de aprovizionare au generat penurii și creșteri de prețuri. Pentru a evita dependența de furnizorii centralizați, în special din Asia, industria se orientează către o decentralizare, acordând o mai mare atenție producției locale și diversificării surselor de aprovizionare.
Odată cu implementarea politicilor referitoare la semiconductori în diverse țări, producătorii acestora au fost implicați în stabilirea unor planuri de producție diferite. Conform International Data Corporation(IDC), acest proces de revizuire a determinat o nouă configurare la nivel global pentru sectoarele de turnătorie și asamblare/testare din industria semiconductorilor, generând o dezvoltare regională în cadrul lanțului de producție.
Helen Chiang, lider de cercetare în domeniul semiconductorilor în regiunea Asia-Pacific și manager de țară al IDC în Taiwan, subliniază: „Schimbările geopolitice au o influență profundă asupra domeniului semiconductorilor. Deși impactul imediat poate părea subtil, strategiile pe termen lung se concentrează mai mult pe autosuficiență, securitate și controlul lanțului de aprovizionare. Astfel, funcționarea industriei va evolua de la colaborări globale către competiții multiregionale.”
Principalele entități din industrie adoptă noi strategii. În ceea ce privește turnătoria, TSMC, Samsung și Intel se remarcă ca lideri în procesele avansate din Statele Unite, demonstrând o creștere progresivă a influenței lor în producția de componente semiconductoare.
Accesul la metale rare asigură Chinei o poziție privilegiată pe piața semiconductorilor
În paralel, China, chiar dacă întâmpină dificultăți în dezvoltarea proceselor avansate, a reușit să înregistreze o creștere rapidă a proceselor mature datorită cererii interne și a politicilor naționale. O altă carte în favoarea Chinei o reprezintă accesul la metale rare. Este cel mai mare producător mondial pentru 20 de astfel de metale, printre care se numără galiul și germaniul, și deține o poziție de influență în ceea ce privește rafinarea și procesarea acestora. Galiul și germaniul sunt componente esențiale într-o gamă variată de produse moderne, inclusiv cipuri. În contextul luptei globale pentru controlul tehnologiilor vitale, China a implementat, începând cu 1 august, restricții privind exportul metalelor rare. Astfel, companiile vor fi obligate să furnizeze informații detaliate referitoare la achizitorii străini și la scopul utilizării acestor două metale rare.
Procentajul de producție a semiconductorilor în China va continua să crească, conform previziunilor IDC, estimându-se că va atinge 29% din totalul zonelor industriale producătoare de semiconductori în 2027 , înregistrând o creștere de 2% față de 2023. În același timp, cota de piață a Taiwanului va cunoaște o scădere de la 46% în 2023 la 43% în 2027.
Investitorii anticipează că eforturile de diversificare a lanțului de aprovizionare în afara Taiwanului și Chinei vor aduce beneficii semnificative industriei.
În ceea ce privește Statele Unite, acestea își propun să aducă procesele de producție pe teritoriul propriu. IDC spune că SUA vor câștiga teren în domeniul proceselor avansate, ajungând la o cotă de 11% pentru cipurile de 7nm și mai mici, în 2027. Prin intermediul legii Chips Act, adoptată de Congresul american, anumiți producători de cipuri sunt îndreptățiți să își relocheze facilitățile de producție în afara țării. Un exemplu concret în acest sens este decizia Apple de a aduce anumite linii de producție ale celui mai mare producător de semiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), în Statele Unite.
Uniunea Europeană investește în producția de semiconductori pentru a face față competiției globale
La fel ca în Asia și SUA, Uniunea Europeană se află într-o competiție globală pentru autonomia în sectorul critic al semiconductoarelor, care stau la baza majorității obiectelor utilizate zilnic, cum ar fi mașini, smartphone-uri sau alte dispozitive conectate.
Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a anunțat recent că Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în politica sa de producție a semiconductoarelor pentru a dobândi independență în acest domeniu. În conformitate cu “Chips Act”, strategia adoptată în acest an de Comisia Europeană, producția de cipuri în Uniunea Europeană ar trebui să reprezinte 20% din capacitatea globală de producție până în 2030.