Connect with us

Situaţia pe piaţa gazelor naturale din Europa, din ce în ce mai ÎNGRIJORĂTOARE

image 2023 01 3 26001497 0 bulgaria aprovizionare gaze - Moldova Invest

International

Situaţia pe piaţa gazelor naturale din Europa, din ce în ce mai ÎNGRIJORĂTOARE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Situaţia pe piaţa gazelor naturale din Europa devine din ce în ce mai îngrijorătoare pe fondul unor factori precum creşterea preţurilor şi temerile legate de scăderea exporturilor Norvegiei

Preţurile gazelor naturale au înregistrat o nouă creştere în Europa, pentru a doua oară consecutiv în această săptămână, în contextul în care declinul exporturilor Norvegiei a sporit preocupările cu privire la posibile întreruperi ale furnizării de gaze.

Această situaţie se adaugă îngrijorărilor deja existente referitoare la potenţiale perturbări ale aprovizionării din Australia, din cauza problemelor salariale şi a riscului de greve la facilităţile de export importante. Aceste incertitudini survin într-un moment delicat, întrucât Europa se pregăteşte pentru sezonul rece.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Anunț neașteptat făcut de Ministrul Muncii! Ce bonus va fi adăugat la pensie?

Pe piaţa gazelor, preţurile de referinţă au crescut într-o manieră semnificativă la hub-ul TTF din Amsterdam, unde se determină preţurile în Europa. Cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au înregistrat o creştere iniţială de 4,1%, ajungând ulterior la un avans de 2%, stabilindu-se la 35,48 euro pentru un Megawatt-oră. Aceasta vine în continuarea unei creşteri de aproximativ 9% înregistrate la sfârşitul săptămânii anterioare.

Pe de altă parte, Norvegia, un furnizor major de gaze pentru Europa, a înregistrat o scădere a fluxurilor spre continent, ca urmare a întreruperii activităţii la masivul zăcământ Troll, din motive de mentenanţă programată. Acest declin al furnizărilor din partea principalului furnizor european a crescut preocupările traderilor, deoarece întreruperile anterioare ale producţiei au contribuit la creşterile bruste de preţuri din ultima perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Piesele pentru industria auto domină topul exporturilor României în 2023

Chiar şi cu stocuri ridicate de gaze naturale şi cerere redusă, preţul gazelor a înregistrat o creştere de aproximativ 25% în această lună. Această situaţie reflectă persistenţa turbulenţelor de pe piaţă, influenţate de criza energetică generată de conflictul din Ucraina.

Îngrijorările crescute pe piaţa energiei sunt amplificate şi de faptul că capacităţile de stocare a gazelor naturale în Uniunea Europeană sunt deja pline în proporţie de 90%, mult înainte de termenul limită stabilit pentru atingerea acestui nivel, care este 1 noiembrie, conform anunţului recent al Comisiei Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ADIS Iași a organizat Forumul Regional „Dezvoltarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în Regiunea Nord-Est – Provocări și Oportunități de Finanțare 2024”, în parteneriat cu CJ Iași


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top