Connect with us

Studiu: Companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor; în România se temperează activitatea în piaţa de birouri

dreamstime s 44535083 - Moldova Invest

International

Studiu: Companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor; în România se temperează activitatea în piaţa de birouri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024 dezvăluie că jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) proiectează o creștere a investițiilor în acest sector pentru anul în curs.

În contrast, doar 19% anticipează o scădere, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de procentul de 51% înregistrat în 2023. Această schimbare este atribuită îmbunătățirii percepției asupra potențialului de expansiune în această piață.

„De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023. În acest context, investitorii intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceștia se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, de două ori mai mulți decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%)”, potrivit studiului Deloitte.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un robot dezvoltat în China a îndeplinit prima sa operațiune de îngropare a unui cablu submarin

Conform comunicatului, în 2024, cea mai importantă tendință în rândul dezvoltatorilor pare să fie reprofilarea către alte segmente ale pieței, având în vedere că un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare. Această direcție este mai pronunțată în cazul dezvoltatorilor de birouri și de spații comerciale, unde trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia, afirmă că vor direcționa atenția către alte sectoare în 2024, cu precădere către active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere. În ceea ce privește provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an, finanțarea ocupă primul loc (26%), urmată de achiziționarea de terenuri pentru viitoare dezvoltări (23%), în contextul anticipării redresării economice, și de procesul de comercializare (18%).

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a semnat un acord de furnizare de grâu în situații de urgență cu Israelul

„Temperarea activității din piața de birouri se remarcă și în România, încă din 2023, iar tranzacțiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privința proiectelor de tip retail, piața locală se diferențiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare și apetit crescut pentru investiții pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflației și, implicit, de creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, date fiind situația geo-politică, stocul insuficient de astfel de spații la nivel național și fenomenul de friendshoring, respectiv tendința globală și regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unități de producție în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Turcia a lansat o platformă de vize pentru nomazii digitali din UE

Deloitte organizează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019, cu scopul de a evalua percepția profesioniștilor din domeniul imobiliar asupra evoluției pieței în regiune. La sondaj iau parte trei categorii de respondenți: dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. În cadrul ediției din acest an, participanții provin în principal din Polonia (33%), Cehia (24%) și Ungaria (10%), iar 24% dintre aceștia activează pe mai multe piețe din Europa Centrală.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top