Connect with us

SUDUL GLOBAL, un concept care prinde, tot mai mult, viață. Ce ne rezervă viitorul?

HONG KONG CHINA POLITICS EXTRADITION PROTEST0906 1560068658 - Moldova Invest

International

SUDUL GLOBAL, un concept care prinde, tot mai mult, viață. Ce ne rezervă viitorul?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Reînnoirea valabilității acestui termen general, unul dintre multe folosite colocvial pentru a descrie diviziunile politice și economice ale lumii, nu este surprinzătoare. Rivalitatea geopolitică escaladată între Statele Unite și China a reînviat dinamici bipolare care amintesc de Războiul Rece, când mare parte din lume a devenit parte într-o competiție între superputeri

Agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei a intensificat presiunea asupra națiunilor în curs de dezvoltare să aleagă între Vestul democratic și China sau Rusia – o alegere pe care mulți o resping. Între timp, o succesiune de șocuri sistemice – inclusiv pandemia de coronavirus, consecințele economice ale invaziei Ucrainei și accentuarea urgenței climatice  au subliniat inechitățile evidente la baza economiei mondiale și vulnerabilitatea națiunilor cu venituri mai mici și medii la crize politice, economice și ecologice care nu le aparțin.

Multe țări din Global South se confruntă cu datorii enorme, creșterea sărăciei și a foametei și impactul tot mai mare al crizei climatice“, a spus Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, în noiembrie anul trecut, când populația lumii a depășit 8 miliarde de locuitori. Președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a folosit termenul, la fel ca și președintele SUA, Joe Biden, și oficialii săi de rang înalt din administrație, inclusiv consilierul pentru securitate națională și secretarul comerțului. Mai important, unii lideri ai națiunilor descrise de etichetă au adoptat termenul. Alături de Biden, la o conferință de presă la Casa Albă pe 22 iunie, prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat că “ascultarea priorităților din Global South” este un obiectiv central al președinției Indiei în cadrul G20.

ORIGINEA CONCEPTULUI “GLOBAL SOUTH

Carl Ogelsby, un scriitor și activist american din Noua Stângă, aparent a inventat termenul “Global South” în 1969. Scriind în revista catolică Commonweal în plin război din Vietnam, a observat că “dominația Nordului asupra Sudului global… [s-a] solidarizat… pentru a produce o ordine socială intolerabilă.” În acea perioadă, majoritatea analiștilor occidentali concepeau globul împărțit în trei lumi, așa cum a fost prezentat pentru prima dată de demograful francez Alfred Sauvy în 1952. Acestea includeau un “FIRST WORLD“, care cuprindea Statele Unite și aliații săi occidentali; un ” compus din Uniunea Sovietică și sateliții săi din blocul estic; și o “LUME A TREIA” formată din națiuni “în curs de dezvoltare” și adesea non-aliniate, multe abia emancipate de stăpânii coloniali.

Moldova Invest îți recomandă și ...   J. P. Morgan își majorează prognoza pentru creșterea economică a Chinei la 5,2 la sută pentru anul 2024

Conceptul de Global South ca sinonim pentru ”Lumea a treia” a început să câștige teren în anii ’70, odată cu apelul pentru o Nouă Ordine Mondială. Dar a devenit cu adevărat prominent odată cu raportul Brandt din 1980. Redactat de o comisie internațională condusă de fostul cancelar german Willy Brandt, documentul remarcabil a distins între țările cu PIB per capita comparativ mai mare – concentrate în mod copleșitor în emisfera nordică – și cele mai sărace. Majoritatea acestui din urmă grup cădea la sud de ceea ce a devenit cunoscut ca linia Brandt, o graniță imaginară care mergea de la Rio Grande până în Golful Mexic, traversa Oceanul Atlantic, trecea prin Marea Mediterană și peste extinderile vaste din Asia Centrală până la Oceanul Pacific. (Dintr-o perspectivă pur geografică, harta lăsa mult de dorit, deoarece multe națiuni desemnate “sudice”, inclusiv India, se află complet în emisfera nordică, în timp ce altele, cum ar fi “nordicele” Australia și Noua Zeelandă, sunt situate sub ecuator.)

După încheierea Războiului Rece, termenul “Lumea a treia” a căzut treptat în dizgrație, atât pentru că ”Lumea a doua”  în sine încetase să mai existe, cât și pentru că părea peiorativ, conotând un grup de națiuni înapoiate și instabile, cufundate în sărăcie. În comparație, “Global South” oferea o etichetă mai neutră și mai atrăgătoare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna Lețcani, model de dezvoltare în Regiunea de Nord-Est a României!

În mod tot mai frecvent, Global South a devenit sinonim cu Grupul de 77, o colecție de țări post-coloniale  în curs de dezvoltare care s-au unit în 1964 pentru a susține colectiv interesele economice și pentru a îmbunătăți capacitatea de negociere la ONU. Astăzi, membrii G77, acum 134 de țări, se referă în mod regulat la ei înșiși ca fiind din Global South, iar ONU a lansat mai multe organisme și inițiative pentru a răspunde nevoilor și aspirațiilor acestora, inclusiv un Oficiu ONU pentru Cooperare Sud-Sud.

 

 Întrebarea  este dacă eticheta de Global South, indiferent de relevanța sa trecută, mai are vreun sens. Cea mai evidentă limitare a sa constă în incoerența conceptuală

În uzul comun, eticheta amestecă un grup remarcabil de eterogen de peste 130 de țări, reprezentând poate două treimi din populația lumii și răspândindu-se pe întinsele regiuni din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, Oceania, America Latină și Caraibe. Membrii săi presupuși variază de la Barbados la Bhutan, Malawi la Malaysia, Pakistan la Peru și Senegal la Siria. Categoria cuprinde atât puteri emergente majore, inclusiv aspirante la locuri în Consiliul de Securitate al ONU, cum ar fi Brazilia, India și Nigeria, cât și state mici precum Benin, Fiji și Oman.

Unii membri ai Global South pot avea interese comune, dar cât de multă relevanță analitică sau politică oferă această meta-categorie largă nu este evident, având în vedere diversitatea economică, politică și culturală pe care o cuprinde și circumstanțele și preferințele naționale unice ale fiecărei națiuni din acest grup. Într-adevăr, termenul risca să consolideze dihotomiile și stereotipurile inexacte și învechite, în detrimentul viziunii asupra lumii în toată varietatea sa economică, politică și geopolitică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Stațiunile balneo-climaterice și turismul balnear din regiunea Nord-Est. Finanțări de până la 200.000 euro pentru proiectele de investiții private din stațiunile balneare și balneoclimatice

Printre alte limitări, categoria nu ia în considerare creșterea impresionantă pe care multe dintre membrii săi presupuși au avut-o în ultimele decenii. Dintr-o perspectivă economică, pare nejustificat să încadrezi Malaysia, care are un venit pe cap de locuitor de 28.150 de dolari (măsurat în paritatea puterii de cumpărare, sau PPC), cu Zambia, care are un venit pe cap de locuitor de 3.250 de dolari (PPC). Nici nu există o logică economică în gruparea unei națiuni precum Costa Rica, care a fost în fruntea conservării mediului și tranziției către energie curată, cu un stat petrolier angajat precum Nigeria.

Eticheta generală ignoră, de asemenea, diversitatea regimurilor politice și calitatea guvernării printre membrii săi presupuși. Dacă luăm în considerare cea mai recentă analiză anuală Freedom in the World, produsă de organizația neguvernamentală Freedom House, în ceea ce privește “accesul oamenilor la drepturile politice și libertățile civile“, scorurile țărilor din Global South variază drastic, de la un minim de 1 (“ne-liber”) în cazul Sudanului de Sud și Siriei, la 96 (“liber”) pentru Uruguay.

Nici eticheta de Global South nu oferă multe informații despre orientarea geopolitică a membrilor săi. Războiul din Ucraina este un exemplu în acest sens. Când Adunarea Generală a ONU a votat în februarie 2022 o rezoluție cerând retragerea imediată a Rusiei din acea țară, Global South a fost împărțit, cu peste 60% susținând Ucraina și aproximativ o treime abținându-se. Diviziune se reflectă în reforma Consiliului de Securitate al ONU, unii fiind în favoarea adăugării de membri permanenți suplimentari (inclusiv din lumea în curs de dezvoltare) și alții fiind ferm împotriva acestuia. În total, apartenența la această categorie pare să fie un slab predictor al alinierii strategice a unei națiuni.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top