Connect with us

Tendințe fluctuante în comerțul mondial cu cereale. Ucraina ar putea fi cel mai mare exportator de porumb în UE

export cereale - Moldova Invest

International

Tendințe fluctuante în comerțul mondial cu cereale. Ucraina ar putea fi cel mai mare exportator de porumb în UE

Pe măsură ce stocurile globale de grâu scad cu 11% față de anul precedent, chiar și în contextul unei recolte mai mari, Europa ar putea importa anul acesta comercial o cantitate aproape record de porumb, mare parte din Ucraina

Chiar și cu o recoltă mai mare de grâu, stocurile globale sunt în descreștere cu 11% față de anul precedent. Acest lucru se datorează, în parte, situației din Ucraina și expirării inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Coridorul alternativ din Marea Neagră a facilitat până acum un volum redus de transport de cereale, astfel încât Ucraina depinde în mare măsură de transbordarea prin portul românesc Constanța sau prin alte țări europene, utilizând căile ferate, camioanele sau bărcile, conform unei analize efectuate de Departamentul pentru Agricultură al SUA.

Pe măsură ce Ucraina explorează și utilizează rute alternative pentru exportul de cereale în afara porturilor principale de la Marea Neagră, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a ajustat cu 1,7 milioane de tone prognoza privind exporturile de cereale din 2023/24, până la 34,1 milioane de tone, în urma unor ajustări în creștere pentru grâu, porumb și, într-o măsură mai mică, orz.

Cu toate acestea, exporturile de cereale sunt susceptibile să înregistreze o scădere de 27% față de anul precedent și de 28% față de media din ultimii cinci ani anteriori izbucnirii conflictului armat, din cauza restricțiilor privind exporturile maritime impuse de Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră (BGSI).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Zhongzhi Enterprise Group, una dintre cele mai importante ”shadow bank” din China a intrat în faliment cu o datorie de 64 de miliarde de dolari

Declinul anticipat al exporturilor se explică, de asemenea, în parte, prin stocurile mai reduse. Deși se prevede ca producția de cereale să crească cu 3,5 milioane de tone în 2023/24, stocurile sunt cu 9,5 milioane de tone mai mici decât în anul precedent.

Oricare ar fi trendul, Ucraina depinde în mare măsură de România pentru a-și putea exporta și livra marfa.

După recolta din iulie, Ucraina a exportat 4,8 milioane de tone de grâu până în prezent, înregistrând o scădere de 500.000 de tone față de aceeași perioadă a anului trecut, conform celei mai recente analize a Departamentului pentru Agricultură al SUA.

„Cele mai multe exporturi de grâu sunt destinate României, Spaniei sau Egiptului, deoarece Ucraina are capacitate limitată de a expedia volume mari către Africa Subsahariană și Asia”, este indicat în raportul USDA.

Începând cu 12 octombrie, România permite importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă.

Pentru a importa produse agricole, este necesar ca operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru în România să obțină un acord din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceasta se aplică în special pentru cei care activează în sectoarele de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și în creșterea animalelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Subsidiara OTP Bank din România va fi achiziționată de Banca Transilvania pentru 350 de milioane de euro

Importuri record de porumb în UE

În ceea ce privește exporturile de porumb ale Ucrainei pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA a revizuit în sus cifrele cu 500.000 de tone, atingând un total de 20 milioane de tone.

Producția de porumb din acest an este prognozată să depășească cea din anul precedent, iar fără restricțiile impuse de Inițiativa pentru Cereale din Marea Neagră, majoritatea exporturilor de porumb din Ucraina sunt susceptibile să se îndrepte către Uniunea Europeană, unde se anticipează o cerere aproape record pentru acest produs.

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, în intervalul începutului anului comercial 2023/2024 (01 iulie 2023 – 02 noiembrie 2023), Uniunea Europeană a importat un total de 5,8 milioane de tone de porumb. Din această cantitate, 43,4% (2,5 milioane de tone) provin din Ucraina. Restul importurilor au provenit din Brazilia (44,4%) și Canada (3,8%). Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, importurile totale ale UE au însumat 9,7 milioane de tone.

„Datele preliminare din guvernului ucrainean au indicat că doar aproximativ 1 milioane de tone de porumb au fost exportate în luna octombrie. Din punct de vedere istoric, în cele 6 luni din noiembrie până în mai se înregistrează cea mai mare parte a volumelor exporturilor de porumb din Ucraina. Așa cum a fost cazul în lunile de după invazia Rusiei în Ucraina, lipsa unor exporturi substanțiale prin intermediul Mării Negre este de așteptat să ducă la acumularea de unor stocuri finale substanțiale”, este precizat în analiza INS.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Austeritatea fiscală sufocă mediul privat din județul Vaslui! Peste 1.200 de firme au falimentat în 2023

Importurile de grâu și porumb în România scad

De la începutul anului comercial 2023/2024 (01 iulie 2023 – 02 noiembrie 2023), România a importat 174,7 mii de tone de grâu comun din afara blocului comunitar, situându-se pe locul al treilea în topul cantităților importate în UE, după Estonia (1,7 milioane de tone) și Italia (368,6 mii tone). Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (iulie-octombrie), importurile au înregistrat o scădere de 166,4 mii de tone. Aceasta, în ciuda faptului că UE a importat cu 23% mai mult, adică 3 milioane de tone.

În anul comercial 2021-2022, anterior războiului din Ucraina, importurile de grâu ale României în perioada analizată au fost de 10.000 de tone, în contrast cu cele 174,7 mii de tone înregistrate în acest an.

În ceea ce privește porumbul, importurile au însumat 31,8 mii de tone, reprezentând peste 14 ori mai puțin decât în 2022. În anul comercial 2021-2022, înainte de războiul din Ucraina, România a importat în aceeași perioadă (iulie-octombrie) 4,8 mii de tone, ceea ce reprezintă de 6,5 ori mai puțin decât cantitatea importată în acest an.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top