Connect with us

Transformarea prin AI: Cum schimbă inteligența artificială modul în care lucrăm – Work Trend Index 2024

AI medicina - Moldova Invest

International

Transformarea prin AI: Cum schimbă inteligența artificială modul în care lucrăm – Work Trend Index 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În 2024, impactul inteligenței artificiale asupra locului de muncă devine tot mai palpabil, conform Work Trend Index 2024, publicat de Microsoft și LinkedIn. Raportul intitulat „AI at work is here. Now comes the hard part” evidențiază o creștere semnificativă în adoptarea inteligenței artificiale generative în mediul corporativ, dublându-se în ultimele șase luni.

Studiul identifică patru profiluri distincte ale utilizatorilor de AI, de la scepticii care utilizează rar această tehnologie până la utilizatorii experimentați care implementează AI extensiv în operațiunile lor zilnice. Utilizatorii experimentați au reconfigurat complet modul în care își organizează activitățile, reinventând procesele de afaceri și economisind până la 30 de minute pe zi. Mai mult de 90% dintre acești profesioniști consideră că AI facilitează gestionarea volumului mare de muncă și contribuie la o experiență de lucru mai plăcută.

Interesant este faptul că angajații nu așteaptă ca inițiativele de implementare a AI să vină doar din partea companiilor. Conform raportului, 75% dintre profesioniștii care aduc valoare adaugată prin cunoștințele lor au început deja să utilizeze AI la locul de muncă. Aceștia raportează că tehnologia reduce semnificativ timpul dedicat sarcinilor repetitive, stimulează creativitatea și le permite să se concentreze pe activitățile cu impact ridicat.

În concluzie, adoptarea inteligenței artificiale la locul de muncă este deja o realitate, iar provocarea următoare constă în maximizarea beneficiilor acestei tehnologii într-un mod sustenabil și etic, în beneficiul atât al angajaților, cât și al organizațiilor.

Câteva idei pentru a înțelege impactul pe care îl are AI la locul de muncă în 2024:

 1. Transformarea proceselor de lucru: Implementarea AI nu doar că optimizează activitățile zilnice, dar și transformă fundamental modul în care organizațiile operează. De exemplu, algoritmi avansați pot analiza volume mari de date în timp real, furnizând insights care susțin decizii mai rapide și mai informate.
 2. Creșterea eficienței și productivității: Angajații raportează că AI contribuie semnificativ la reducerea sarcinilor repetitive și administrative, permițându-le să-și canalizeze eforturile către inovație și rezolvarea problemelor complexe. Acest aspect nu doar că sporește productivitatea individuală, dar și eficiența la nivel organizațional.
 3. Impactul asupra culturii organizaționale: Integrarea AI în mediul de lucru nu se limitează doar la îmbunătățirea performanței individuale, ci poate influența și cultura organizațională. Companiile care adoptă AI pot să promoveze o cultură a inovației și a adaptabilității, în care angajații sunt încurajați să exploreze noi tehnologii și să contribuie la evoluția continuă a proceselor de lucru.
 4. Provocările etice și de reglementare: Pe măsură ce AI devine omniprezentă în mediul de muncă, apar și întrebări legate de confidențialitatea datelor, transparența algoritmilor și impactul social al automatizării pe scară largă. Organizațiile sunt tot mai preocupate să implementeze practici etice și să respecte reglementările în vigoare pentru a asigura utilizarea responsabilă și sustenabilă a AI.

În concluzie, 2024 este un an pivotal în evoluția inteligenței artificiale la locul de muncă, marcând nu doar o creștere în adoptarea tehnologiei, dar și o adaptare continuă la provocările și oportunitățile pe care le aduce această transformare digitală accelerată.

O realitate paradoxală

În 2024, Work Trend Index subliniază o realitate paradoxală în adoptarea inteligenței artificiale la locul de muncă. Deși 79% dintre liderii de business recunosc importanța vitală a AI pentru menținerea competitivității, mulți se confruntă cu dificultăți în cuantificarea beneficiilor în productivitate (59%) și lipsesc de viziuni și planuri clare de adopție (60%). Presiunea pentru un ROI imediat îi împiedică să facă pași concreți spre implementarea AI în organizațiile lor.

În acest context, angajații se află într-o poziție de a acționa pe cont propriu: 78% dintre utilizatorii de AI folosesc propriile lor instrumente de inteligență artificială la locul de muncă. Această inițiativă individuală, deși reflectă un entuziasm pentru îmbunătățirea productivității și stimularea creativității personale, poate aduce riscuri legate de securitatea datelor și de lipsa beneficiilor unei implementări strategice pe scară largă.

Nu este doar o tendință specifică generației Z; angajații din toate grupurile de vârstă adoptă astfel de tehnologii pentru a-și facilita munca. Totuși, pentru a valorifica pe deplin potențialul AI și pentru a minimiza riscurile asociate, este crucial ca companiile să dezvolte o viziune clară și să ofere ghidare și suport adecvat pentru utilizarea AI într-un mod responsabil și eficient.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moneda Euro are probleme după anunțarea rezultatelor la alegerile europarlamentare

Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft România și Moldova, subliniază importanța acestor aspecte și angajamentul Microsoft de a sprijini companiile din România în această tranziție crucială către o utilizare mai strategică a inteligenței artificiale. Aceasta implică nu doar tehnologie avansată, ci și educație continuă, guvernanță solidă și o abordare integrată pentru a maximiza impactul pozitiv al AI în mediul de afaceri.

Work Trend Index 2024 arată clar că folosirea inteligenței artificiale la locul de muncă se face într-un ritm accelerat în întreaga lume. În timp ce numeroși angajați din România adoptă cu entuziasm instrumentele AI pentru a-și stimula productivitatea și creativitatea, multe companii mai au încă de lucru la o viziune strategică pentru implementarea eficientă a acestei tehnologii. Este esențial ca liderii de business să ofere îndrumări clare, instruire și guvernanță în ceea ce privește utilizarea AI, pentru a debloca pe deplin potențialul acesteia și pentru a prevedea riscurile de utilizare. La Microsoft, ne angajăm să sprijinim clienții și partenerii din România în acest parcurs de transformare”, consideră Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft România și Moldova.

Transformând locurile de muncă prin AI: Oportunități și provocări în era digitală

World Trade Index explorează cum inteligența artificială contribuie la creșterea productivității în mediul de lucru. Într-un studiu de control desfășurat pe o perioadă de șase luni, cercetătorii Microsoft au analizat comportamentul a peste 3.000 de utilizatori ai platformei Copilot din diverse industrii, fără a interveni direct în activitățile acestora.

Rezultatele preliminare indică modul în care AI poate reconfigura rutina zilnică a angajaților în moduri semnificative: reducând timpul dedicat citirii și gestionării emailurilor, organizând ședințe mai productive și facilitând mai mult timp pentru sarcini de mare valoare care necesită concentrare profundă.

Conform studiului, utilizatorii Copilot au redus citirea emailurilor individuale cu 11% și timpul petrecut interacționând cu acestea cu 4%. Cei mai beneficiari au înregistrat o scădere semnificativă, între 25% și 45%, în timpul dedicat acestor activități. În cadrul diferitelor companii, gestionarea timpului pentru ședințe a cunoscut variații: unele au văzut o creștere, altele o scădere. O ipoteză sugerată este că AI contribuie la transformarea ședințelor în momente mai productive, facilitează schimbul rapid de informații și permite tranziția rapidă de la sesiuni de brainstorming la proiecte concrete. În unele cazuri, eficiența crescută a condus la o reducere a numărului de ședințe, în timp ce în altele a stimulat organizarea unor întâlniri mai frecvente și mai valoroase.

De asemenea, utilizatorii Copilot au înregistrat o creștere cu 10% în editarea documentelor în Word, Excel și PowerPoint, iar companiile cu impact maxim au observat o îmbunătățire de până la 20%. Acest aspect sugerează că timpul economisit este redistribuit pentru activități de mare valoare, cum ar fi generarea și consumul de informații.

Studiul se bazează pe un sondaj efectuat pe 31.000 de persoane din 31 de țări, luând în considerare tendințele emergente în piața forței de muncă și modelele de angajare evidențiate prin LinkedIn, pe baza trilioanelor de semnale de productivitate Microsoft 365 și pe cercetările realizate în colaborare cu clienții din Fortune 500.

Câteva perspective despre impactul AI în mediul de lucru și implicațiile acestor descoperiri:

 1. Eficiența operațională îmbunătățită: Utilizarea AI în gestionarea emailurilor și în organizarea ședințelor poate contribui la o mai bună gestionare a timpului și la o eficiență operațională crescută. Prin automatizarea anumitor sarcini repetitive, angajații pot fi eliberați să se concentreze mai mult pe activități creative și strategice, sporind astfel inovația și contribuind la dezvoltarea de noi idei și proiecte.
 2. Personalizarea experienței utilizatorului: AI poate fi utilizată pentru a personaliza experiența angajaților în funcție de preferințele și nevoile individuale. Prin analiza comportamentului și a preferințelor utilizatorilor, sistemele AI pot oferi recomandări și sugestii relevante, sprijinind astfel productivitatea și satisfacția în mediul de lucru.
 3. Securitatea datelor și guvernanța AI: O preocupare majoră în implementarea AI în organizații este securitatea datelor. Este esențială implementarea măsurilor adecvate de securitate și de guvernanță pentru a proteja informațiile sensibile și pentru a asigura conformitatea cu reglementările privind protecția datelor.
 4. Educația continuă și adaptabilitatea: Pe măsură ce tehnologiile AI evoluează, este crucial ca angajații să beneficieze de programe de formare continuă și de dezvoltare a competențelor necesare pentru a utiliza în mod optim noile tehnologii. Companiile pot juca un rol important în facilitarea acestui proces prin investiții în resurse de învățare și dezvoltare profesională.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Pascu, Directorul General Danone Ucraina a fost numit de către Danone în funcţia de Director General pe Europa Centrală şi de Est

Astfel, implementarea AI în mediul de lucru nu numai că optimizează procesele existente, dar și deschide noi oportunități pentru inovație și creștere pe termen lung. Este esențial ca organizațiile să adopte o abordare strategică și echilibrată în implementarea AI, având în vedere atât beneficiile cât și provocările asociate cu această transformare digitală accelerată.

Diverse domenii în care AI poate aduce beneficii

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a revoluționa o gamă largă de domenii și industrii, aducând beneficii semnificative în diverse aspecte ale vieții noastre. Iată câteva dintre domeniile principale în care AI poate aduce îmbunătățiri și inovații:

 1. Medicină și sănătate: AI poate fi folosită pentru diagnosticarea medicală, identificarea pattern-urilor în imagistica medicală (de exemplu, scanări CT și RMN), personalizarea tratamentelor în funcție de datele pacientului și predicția evoluției bolilor. De asemenea, poate îmbunătăți eficiența cercetării medicale și dezvoltarea de noi medicamente.
 2. Transport și logistică: În acest domeniu, AI poate optimiza rutele de transport, gestiona flotele de vehicule autonom, reduce costurile și îmbunătăți eficiența livrărilor. De exemplu, algoritmi AI pot prezice traficul rutier și pot optimiza distribuția mărfurilor.
 3. Educație: AI poate personaliza procesul de învățare, oferind materiale educaționale adaptate la nevoile individuale ale elevilor și studenților. De asemenea, poate asista profesorii în evaluarea performanțelor și în dezvoltarea de strategii de predare eficiente.
 4. Finanțe: În sectorul financiar, AI poate fi folosită pentru analiza datelor financiare, pentru predicții de piețe și pentru gestionarea riscurilor. Algoritmi AI pot detecta fraudele financiare și pot oferi consultanță personalizată în gestionarea portofoliilor de investiții.
 5. Retail: AI poate îmbunătăți experiența clienților prin recomandări personalizate de produse, gestionarea stocurilor și optimizarea prețurilor. De asemenea, poate ajuta la analiza tendințelor de piață și la anticiparea cererii.
 6. Industria manufacturieră: AI poate optimiza procesele de producție, poate anticipa nevoile de mentenanță a echipamentelor și poate îmbunătăți calitatea produselor prin analiza datelor și optimizarea parametrilor de producție.
 7. Media și divertisment: În acest domeniu, AI poate fi folosită pentru recomandări de conținut personalizate, pentru generarea de conținut creativ (de exemplu, în design grafic sau în producția de muzică) și pentru analiza comportamentului consumatorilor.
 8. Siguranță și securitate: AI poate sprijini agențiile de aplicare a legii prin analiza datelor pentru prevenirea și combaterea crimei, monitorizarea și gestionarea traficului în orașe și pentru securizarea rețelelor și a datelor în cadrul organizațiilor.

Acestea sunt doar câteva exemple, deoarece AI continuă să evolueze și să găsească aplicații într-o varietate tot mai mare de domenii. Implementarea eficientă și responsabilă a AI poate aduce beneficii semnificative în eficiența operațională, inovație și îmbunătățirea calității vieții în diferite aspecte ale societății moderne.

Inteligența artificială va fi folosită pentru a detecta și diagnostica cancerul

O nouă cercetare publicată joi în revista Biology Methods & Protocols, de Oxford University Press, indică faptul că în curând ar putea fi posibil ca medicii să folosească inteligența artificială (AI) pentru a detecta și diagnostica cancerul la pacienți, permițând astfel un tratament mai devreme.

Informația genetică este codificată în ADN prin modelele celor patru baze – adenină (A), citozină (C), guanină (G) și timină (T) – care alcătuiesc structura acestuia.

Schimbările de mediu din afara celulei pot determina modificarea unor baze ADN prin adăugarea unei grupări metil. Acest proces se numește „metilarea ADN-ului”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fermierii spanioli și francezi au blocat frontiera, cu câteva zile înainte de alegeri

Fiecare celulă individuală posedă milioane de aceste semne de metilare a ADN-ului.Cercetătorii au observat modificări ale acestor mărci în dezvoltarea timpurie a cancerului; acestea ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului.

Este posibil să se examineze ce baze din ADN sunt metilate în cancere și în ce măsură, în comparație cu țesutul sănătos.

Identificarea semnăturilor specifice de metilare a ADN-ului care indică diferite tipuri de cancer poate fi asemuită cu căutarea unui ac în carul cu fân. Acesta este punctul în care cercetătorii implicați în acest studiu consideră că AI poate fi de ajutor.

Echipa  de la Universitatea Cambridge și de la Imperial College London au antrenat un model de AI, folosind o combinație de învățare automată și profundă, pentru a analiza modelele de metilare a ADN-ului și pentru a identifica 13 tipuri diferite de cancer (inclusiv cancerul de sân, de ficat (hepatic), de plămâni și de prostată) din țesuturi necanceroase cu o precizie de 98,2%.

Acest model se bazează pe probe de țesut (nu pe fragmente de ADN din sânge) și ar avea nevoie de o pregătire și de teste suplimentare pe o colecție mai diversă de probe de biopsie pentru a fi gata pentru utilizare clinică.

Cercetătorii consideră că un aspect important al acestui studiu a fost utilizarea unui model AI de bază, explicabil și interpretabil, care a oferit informații despre raționamentul din spatele predicțiilor sale.

Echipa a explorat mecanismele interne ale modelului AI și a arătat că acesta consolidează și îmbunătățește înțelegerea proceselor de bază care contribuie la apariția cancerului.

Identificarea acestor modele neobișnuite de metilare (potențial din biopsii) ar permite furnizorilor de servicii medicale să detecteze cancerul din timp, ceea ce ar putea îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților, deoarece majoritatea cancerelor sunt tratabile sau vindecabile dacă sunt detectate suficient de devreme.

„Metodele computaționale precum acest model, prin intermediul unei mai bune instruiri pe date mai variate și a unor teste riguroase în clinică, vor oferi în cele din urmă modele de inteligență artificială care îi pot ajuta pe medici la detectarea și depistarea precoce a cancerelor”, a declarat autorul principal al lucrării, Shamith Samarajiwa, într-un comunicat. „Acest lucru va oferi rezultate mai bune pentru pacienți”, a adăugat acesta.

Concluzii și perspective

În lumina informațiilor și a perspectivei oferite, se conturează un tablou complex al impactului și al evoluției inteligenței artificiale în mediul de lucru și în diverse domenii ale societății. Work Trend Index 2024 și studiul despre creșterea productivității cu ajutorul AI evidențiază nu doar o adoptare rapidă a tehnologiei, ci și provocări și oportunități distincte.

În ceea ce privește adoptarea AI la locul de muncă, constatăm că există un entuziasm semnificativ din partea angajaților pentru utilizarea propriilor instrumente de AI, ceea ce reflectă dorința de a îmbunătăți eficiența și productivitatea personală. Totuși, există și riscuri asociate cu această inițiativă individuală, cum ar fi securitatea datelor și lipsa unei strategii integrate la nivelul organizației pentru maximizarea beneficiilor AI.

Pe de altă parte, studiul despre creșterea productivității cu AI oferă dovezi concrete despre modul în care această tehnologie poate remodela modul în care lucrăm, prin optimizarea timpului dedicat task-urilor repetitive și prin facilitarea concentrării pe sarcini de mare valoare. Acest lucru este susținut de datele care arată o reducere semnificativă a timpului petrecut în gestionarea emailurilor și o creștere în editarea documentelor.

În concluzie, implementarea AI în diverse domenii, cum ar fi medicina, transportul, educația, finanțele și altele, promite să aducă beneficii semnificative, inclusiv creșterea eficienței operaționale, îmbunătățirea experienței utilizatorilor și stimularea inovației. Cu toate acestea, este crucial ca organizațiile să abordeze această transformare digitală cu atenție și responsabilitate, investind în securitatea datelor, educație continuă și guvernanță adecvată pentru a maximiza potențialul pozitiv al AI și pentru a minimiza eventualele riscuri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top