Connect with us

Turcia poartă o luptă strânsă cu inflația! A mărit din nou salariul minim, cu 34%, după ce anul trecut l-a crescut cu 100%!

lira - Moldova Invest

International

Turcia poartă o luptă strânsă cu inflația! A mărit din nou salariul minim, cu 34%, după ce anul trecut l-a crescut cu 100%!

Guvernul Turciei a anunțat că, începând cu 1 iulie, va crește salariul minim lunar cu încă 34%, în contextul inflației ridicate din țară.

În semestrul doi al anului 2023, salariul minim lunar va fi de 11.402 lire turcești (echivalentul a aproximativ 483 de dolari). Cu toate acestea, inflația este mult peste ținta oficială de 5%, iar în octombrie a atins un nivel de 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. Această situație a determinat autoritățile să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut. În luna mai, rata anuală a inflației a scăzut la 39,6% după ce Guvernul a început să ofere gratuit gaze naturale, compensând astfel creșterea prețurilor la alte bunuri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Saudi Arabia's merchandise exports remained steady at $24.34 billion în July

“Comisia pentru evaluarea salariului minim şi-a finalizat activitatea cu un acord între lucrători şi angajatori”, a anunţat ministrul Muncii din Turcia, Vedat Isikhan.

Reuniunea Băncii Centrale a Turciei va avea loc joi, iar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii, de la actualul nivel de 8,5%.

Noul ministru de Finanţe al Turciei, Mehmet Simsek, a declarat că „ţara nu are altă alegere decât să revină la “fundamente raţionale” pentru a asigura predictibilitatea economiei.”

„Stabilitatea macrofinanciară într-un mediu de provocări globale şi tensiuni geopolitice crescute va fi o prioritate”, a mai spus Mehmet Simsek. “Disciplina fiscală şi asigurarea stabilităţii preţurilor pentru o creştere economică ridicată şi sustenabilă vor fi obiectivele noastre principale”, a precizat Simsek, cel care a mai ocupat postul de ministru de Finanţe şi ulterior vicepremier între 2009 şi 2018. “Este vital pentru ţara noastră să reducă inflaţia până la zona de o singură cifră, să crească predictibilitatea în toate domeniile şi să accelereze transformarea structurală, care va reduce deficitul de cont curent”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Boicotul austriac în problema Schengen, desființat de argumentele a doi cercetători de la un prestigios institut din Viena

Politicile economice ale lui Erdogan au fost unele costisitoare, Banca Centrală a Turciei cheltuind aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susţine lira, rezervele valutare au coborât în teritoriul negativ iar inflaţia a urcat la 80% anul trecut. Abordările neortodoxe ale lui Erdogan cu privire la dobânzi au lăsat pieţele la mâna unui mix de reglementări şi intervenţii ad-hoc, astfel că noi măsuri au fost introduse informal sau de la o zi la alta. În aceste condiţii, investitorii străini au plecat, iar deţinerile străine de acţiuni şi obligaţiuni turceşti au scăzut cu aproape 85%, sau 130 de miliarde de dolari, începând din 2013.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Europa are nevoie de o politică de COEZIUNE reformată și mai puternică pentru a fi pregătită pentru viitor, afirmă regiunile și orașele

“Este evident că modelul economic actual nu funcţionează. Cel mai probabil, Erdogan este conştient de acest lucru şi o tranziţie modestă la o politică mai ortodoxă în viitorul apropiat este probabil pentru că altfel nu este sustenabil. Orice semnal în această direcţie ar fi salutat de piaţă”, a declarat anterior Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy în Istanbul.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top