Connect with us

Turcia poartă o luptă strânsă cu inflația! A mărit din nou salariul minim, cu 34%, după ce anul trecut l-a crescut cu 100%!

lira - Moldova Invest

International

Turcia poartă o luptă strânsă cu inflația! A mărit din nou salariul minim, cu 34%, după ce anul trecut l-a crescut cu 100%!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Guvernul Turciei a anunțat că, începând cu 1 iulie, va crește salariul minim lunar cu încă 34%, în contextul inflației ridicate din țară.

În semestrul doi al anului 2023, salariul minim lunar va fi de 11.402 lire turcești (echivalentul a aproximativ 483 de dolari). Cu toate acestea, inflația este mult peste ținta oficială de 5%, iar în octombrie a atins un nivel de 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. Această situație a determinat autoritățile să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut. În luna mai, rata anuală a inflației a scăzut la 39,6% după ce Guvernul a început să ofere gratuit gaze naturale, compensând astfel creșterea prețurilor la alte bunuri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O analiză a industriei de zahăr din Ucraina pe fondul stabilirii unui nou record la exportul de zahăr

“Comisia pentru evaluarea salariului minim şi-a finalizat activitatea cu un acord între lucrători şi angajatori”, a anunţat ministrul Muncii din Turcia, Vedat Isikhan.

Reuniunea Băncii Centrale a Turciei va avea loc joi, iar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii, de la actualul nivel de 8,5%.

Noul ministru de Finanţe al Turciei, Mehmet Simsek, a declarat că „ţara nu are altă alegere decât să revină la “fundamente raţionale” pentru a asigura predictibilitatea economiei.”

„Stabilitatea macrofinanciară într-un mediu de provocări globale şi tensiuni geopolitice crescute va fi o prioritate”, a mai spus Mehmet Simsek. “Disciplina fiscală şi asigurarea stabilităţii preţurilor pentru o creştere economică ridicată şi sustenabilă vor fi obiectivele noastre principale”, a precizat Simsek, cel care a mai ocupat postul de ministru de Finanţe şi ulterior vicepremier între 2009 şi 2018. “Este vital pentru ţara noastră să reducă inflaţia până la zona de o singură cifră, să crească predictibilitatea în toate domeniile şi să accelereze transformarea structurală, care va reduce deficitul de cont curent”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru prima dată în cinci ani

Politicile economice ale lui Erdogan au fost unele costisitoare, Banca Centrală a Turciei cheltuind aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susţine lira, rezervele valutare au coborât în teritoriul negativ iar inflaţia a urcat la 80% anul trecut. Abordările neortodoxe ale lui Erdogan cu privire la dobânzi au lăsat pieţele la mâna unui mix de reglementări şi intervenţii ad-hoc, astfel că noi măsuri au fost introduse informal sau de la o zi la alta. În aceste condiţii, investitorii străini au plecat, iar deţinerile străine de acţiuni şi obligaţiuni turceşti au scăzut cu aproape 85%, sau 130 de miliarde de dolari, începând din 2013.

Moldova Invest îți recomandă și ...   G20 propune suprataxarea bogaților: Inechitatea veniturilor globale în creștere

“Este evident că modelul economic actual nu funcţionează. Cel mai probabil, Erdogan este conştient de acest lucru şi o tranziţie modestă la o politică mai ortodoxă în viitorul apropiat este probabil pentru că altfel nu este sustenabil. Orice semnal în această direcţie ar fi salutat de piaţă”, a declarat anterior Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy în Istanbul.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top