Connect with us

Creștere semnificativă a afacerilor în regiunea Cernăuți: Peste 600 de noi întreprinderi în primul trimestru al anului

cernauti afaceri - Moldova Invest

Ucraina

Creștere semnificativă a afacerilor în regiunea Cernăuți: Peste 600 de noi întreprinderi în primul trimestru al anului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În ultimii ani, regiunea Cernăuți din Ucraina a cunoscut o creștere impresionantă a numărului de întreprinderi, iar primele trei luni din acest an au confirmat această tendință ascendentă, cu peste 600 de noi afaceri înregistrate. Această expansiune este atribuită unui mediu propice de afaceri, sprijinului guvernamental și unor factori geografici și infrastructurali avantajoși.

Trendul Ascendent: Creșterea semnificativă a numărului de afaceri în regiunea Cernăuți

De la începutul invaziei pe scară largă, numărul întreprinderilor care și-au început activitatea a crescut cu 28% față de cele care au încetat activitatea, a informat Departamentul de Dezvoltare Regională al regiunii Cernăuți, conform Suspilne.

Conform datelor furnizate de Departamentul de Dezvoltare Regională al regiunii Cernăuți, în primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate nu mai puțin de 620 de noi întreprinderi, din care 199 sunt persoane juridice și 421 sunt persoane fizice autorizate. Această cifră reflectă o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anilor precedenți și confirmă tendința ascendentă a mediului de afaceri din regiune. De-a lungul ultimilor trei ani, numărul întreprinderilor a înregistrat o creștere considerabilă, depășind pragul de patru mii de noi afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a prelungit măsurile comerciale autonome de sprijin pentru Ucraina cu încă un an, iar noul acord a intrat în vigoare ieri

În prezent, în regiunea Cernăuți activează aproximativ 200 de întreprinderi cu capital străin din 28 de țări din întreaga lume. Ținutul ocupă locul 1 în ceea ce privește volumul producției de fructe și legume și fertilitatea în Ucraina. Pentru a sprijini micii producători și industria în ansamblu, a apărut nevoia de a crea în zona aglomerației ateliere de colectare și prelucrare a produselor fructelor și legumelor. Acest lucru permite formarea unor loturi mari de produse, prelucrarea acestora și extinderea pieței de desfacere, inclusiv către țările UE.

Majoritatea întreprinderilor sunt înregistrate în domeniile comerțului en-gros și en-detail, agriculturii și industriei.

În primul trimestru al acestui an, antreprenorii cernăuțeni au plătit aproape două miliarde de grivne în impozite. Aceasta este cu peste 200 de milioane de grivne mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Factori Cheie: Elementele care au influențat dezvoltarea afacerilor în regiune

Mai mulți factori au contribuit la această creștere spectaculoasă a afacerilor în regiunea Cernăuți. Unul dintre acești factori este poziția geografică avantajoasă, datorită învecinării cu Republica Moldova și România, ceea ce facilitează schimburile comerciale și accesul la piețele externe. De asemenea, existența a trei puncte de trecere internaționale și calea ferată europeană de la graniță până la localitatea Hliboca permit transportul rapid al mărfurilor și oferă oportunități mai bune pentru export. Acest lucru a contribuit la relocarea întreprinderilor din alte regiuni. În prezent, în regiune sunt peste 70 de întreprinderi relocate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O analiză a industriei de zahăr din Ucraina pe fondul stabilirii unui nou record la exportul de zahăr

Un alt factor important care a influențat dezvoltarea afacerilor în regiune este siguranța, regiunea Cernăuți rămânând una dintre cele mai sigure zone, ceea ce a determinat relocarea unui număr semnificativ de întreprinderi din alte regiuni.

Sprijin Guvernamental: Programe și inițiative pentru susținerea antreprenorilor în Cernăuți

Guvernul ucrainean a implementat mai multe programe și inițiative pentru a sprijini antreprenoriatul și dezvoltarea afacerilor în regiunea Cernăuți. Un exemplu notabil este Programul „Propria Afacere” al proiectului „eRobota”, care oferă granturi de până la 250 de mii de grivne pentru antreprenorii mici și micro, pentru a crea sau extinde propriile afaceri. Anul trecut, peste 300 de antreprenori cernăuțeni au beneficiat de acest microgrant, contribuind astfel la crearea a 740 de noi locuri de muncă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Pascu, Directorul General Danone Ucraina a fost numit de către Danone în funcţia de Director General pe Europa Centrală şi de Est

Un alt program de sprijin este „Grant pentru veterani și membrii familiilor lor”, prin care veteranii și familiile lor pot primi între 250 de mii și un milion de grivne pentru a începe o afacere. De asemenea, recent, la Cernăuți, a fost inaugurat un birou regional în cadrul programului „Fabricat în Ucraina”, cu scopul de a oferi consultanță și suport pentru antreprenorii din regiune. În luna aprilie, aproximativ 30 de cernăuțeni s-au adresat acestui centru pentru a primi consiliere în privința demarării unei afaceri proprii.

În concluzie, cu o creștere notabilă a numărului de întreprinderi în ultimii ani, regiunea Cernăuți devine tot mai atractivă pentru antreprenori, datorită unui mediu de afaceri stabil și sprijinului activ al autorităților locale și naționale. Inițiativele precum Programul „Propria Afacere” și deschiderea biroului regional în cadrul programului „Fabricat în Ucraina” demonstrează angajamentul pentru stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă în regiune.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ucraina

To Top