Connect with us

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie

banca centrala ucraina - Moldova Invest

Ucraina

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu aproape 8%, până la 39 de miliarde de dolari la începutul lunii iunie, după ce Banca Centrală a intervenit mai activ pe piaţa valutară pe parcursul lunii trecute, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei.

Comparativ, la începutul lunii mai, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 42 de miliarde de dolari, relatează Reuters și Agerpres.

Banca Naţională a Ucrainei a anunţat joi că rezervele au scăzut deoarece a vândut mai activ valută pe parcursul lunii mai, pentru a răspunde la cererea crescută de valută forte, dar şi ca urmare a plăţii datoriei externe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creștere semnificativă a afacerilor în regiunea Cernăuți: Peste 600 de noi întreprinderi în primul trimestru al anului

Datele oficiale arată că Banca Naţională a Ucrainei a vândut 3,07 miliarde de dolari pe piaţa forex luna trecută, în creştere faţă de 2,28 miliarde de dolari în luna aprilie.

Cererea de valută a crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce guvernul de la Kiev şi-a finanţat mai activ cheltuielile bugetare, graţie unui aflux constant de ajutoare financiare externe, a precizat Banca Naţională a Ucrainei.

Tot în luna mai, Banca Naţională a Ucrainei a introdus cel mai mare pachet de măsuri de liberalizare monetară de la începutul războiului. Printre măsurile adoptate se numără ridicarea restricţiilor referitoare la pata cu valută pentru importurile de servicii şi permisiunea acordată companiilor de a repatria noi dividende.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a prelungit măsurile comerciale autonome de sprijin pentru Ucraina cu încă un an, iar noul acord a intrat în vigoare ieri

Imediat după debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022, Banca Naţională a Ucrainei a impus restricţii dure asupra mişcărilor de capital, în ideea de a proteja stabilitatea macroeconomică şi a apăra cursul de schimb al monedei locale. Acum că războiul a intrat în cel de al treilea an, firmele ucrainene s-au adaptat la realitatea războiului iar economia a înregistrat o uşoară creştere, stimulată de ajutoarele financiare externe în valoare de mai multe miliarde de dolari. De la debutul invaziei ruseşti, Ucraina a primit ajutoare financiare în valoare de 85,37 miliarde de dolari din partea partenerilor occidentali.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Pascu, Directorul General Danone Ucraina a fost numit de către Danone în funcţia de Director General pe Europa Centrală şi de Est

Tot joi, Banca Naţională a Ucrainei a informat că guvernul de la Kiev a plătit aproximativ 412 milioane de dolari pentru serviciul datoriei externe. De asemenea, guvernul de la Kiev a plătit 240,8 milioane de dolari către Fondul Monetar Internaţional.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ucraina

To Top