Connect with us

UE dorește să impună noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China, printre care și Dacia Spring

Masini China industria auto - Moldova Invest

International

UE dorește să impună noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China, printre care și Dacia Spring

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În urma verificărilor efectuate în ultimele luni, Comisia Europeană ar putea propune introducerea unor noi taxe pentru importurile de mașini produse în China, o măsură care ar putea afecta și Dacia.

Comisia Europeană intenționează să înceapă înregistrarea vamală a importurilor de vehicule produse în China. În cazul în care o anchetă comercială în curs, demarată în septembrie 2023, va demonstra că aceste vehicule beneficiază de subvenții guvernamentale care distorsionează piața, acestea ar putea fi taxate suplimentar.

La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), anunța deschiderea unei anchete asupra subvențiilor de care beneficiază producătorii chinezi de mașini. Șefa CE menționa atunci că piața globală este inundată de mașini chinezești ieftine și că „prețul lor este ținut artificial la un nivel scăzut de subvenții uriașe ale statului (n.n. – chinez). Acest lucru ne distorsionează piața. Și, deoarece nu acceptăm această distorsiune din interior pe piața noastră, nu acceptăm asta din exterior”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Optimizarea agriculturii durabile în Arabia Saudită prin implementarea de practici eficiente

„Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos”, a adăugat ea explicând și că „trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea – aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

Ancheta, încă în desfășurare, ar trebui să fie finalizată până în luna noiembrie a acestui an, însă, pe baza unor concluzii preliminare, UE ar putea impune taxe provizorii încă din iulie 2024.

Oficialii chinezi responsabili cu relațiile comerciale cu Uniunea Europeană s-au declarat dezamăgiți de această posibilă măsură, afirmând că valul de importuri de mașini chinezești reflectă creșterea cererii europene pentru astfel de vehicule.

O decizie de impunere a unor taxe vamale pentru importurile de mașini din China, în special pentru cele electrice subvenționate de stat, ar putea afecta atât producătorii chinezi, precum BYD, Aiways, Nio sau Xpeng, cât și producătorii europeni care colaborează cu companii chineze pentru a asambla mașini în China și a le vinde pe piața europeană. Astfel, chiar și modelul Spring al Dacia ar putea fi afectat, alături de vehicule ale altor mărci europene, precum BMW, Volvo sau Tesla.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Pascu, Directorul General Danone Ucraina a fost numit de către Danone în funcţia de Director General pe Europa Centrală şi de Est

Pe de altă parte, introducerea unor taxe vamale ar putea determina producătorii chinezi să construiască uzine în Europa sau în alte state cu care UE are acorduri de liber schimb. De exemplu, grupul chinez BYD a anunțat recent că va construi o uzină de automobile în Ungaria pentru a susține prezența sa în Europa.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top