Connect with us

UE dorește să îşi crească exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale

524318 - Moldova Invest

International

UE dorește să îşi crească exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cu o vizită planificată în China pentru această săptămână, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, afirmă că prioritățile sale includ creșterea exporturilor de produse agroalimentare către a doua cea mai mare economie a lumii și menținerea stabilității alimentare, în ciuda escaladării tensiunilor comerciale dintre China și Uniunea Europeană.

„În comerţul cu alimente, nu există bariere pentru importurile chineze. Intenţia mea este să evit, pe cât posibil, ca agricultura să fie penalizată pentru problemele din alte sectoare, lucru care se poate întâmpla uneori”, a declarat Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat luni la Shanghai.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Meta și OpenAI au dezvoltat noi modele de Inteligenţă Artificială, capabile de raţiune, dar şi planificare

Într-o perioadă în care China și Europa se apropie cu grijă de o posibilă criză, cu creșterea protecționismului amenințând să escaladeze într-un război comercial total, avertizează Jens Eskelund, președintele Camerei Europene de Comerț din China.În contrast cu sectoarele precum panourile fotovoltaice și vehiculele ecologice, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene a înregistrat un excedent în ceea ce privește schimburile comerciale cu China. De asemenea, comerțul liber cu alimente rămâne “un instrument esențial pentru asigurarea securității alimentare în întreaga lume”, motiv pentru care sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei nu au fost extinse și la produsele agroalimentare, explică comisarul Wojciechowski.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Suedia au încheiat 2023 cu SCHIMBURI COMERCIALE de aproape 1,5 miliarde de euro

Exporturile UE de produse agroalimentare către China au totalizat anul trecut 14,6 miliarde de euro, o scădere cu 8% față de 2022, în timp ce importurile UE din China au înregistrat o descreștere de 15%, ajungând la 8,3 miliarde de euro.

Wojciechowski observă că există un potențial considerabil pentru creșterea exporturilor UE în China într-o varietate de produse agroalimentare, inclusiv carne de pasăre, carne de porc, vită și chiar produse lactate, acesta fiind un domeniu în care UE a înregistrat deja progrese semnificative în penetrarea pieței chineze.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE dorește să impună noi taxe vamale pentru importurile de mașini din China, printre care și Dacia Spring

„Putem vedea o extindere a clasei mijlocii de consumatori care caută alimente de calitate ridicată. Asta constituie o şansă pentru producătorii europeni de alimente să îşi majoreze exporturile”, a spus oficialul european.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top