Connect with us

UE se pregătește să lanseze portofelul digital. Disponibilitatea portofelului digital în România

portofel digital - Moldova Invest

International

UE se pregătește să lanseze portofelul digital. Disponibilitatea portofelului digital în România

În aprilie, Parlamentul European a votat în favoarea unui proiect menit să faciliteze accesul la servicii publice și private. UE se pregătește acum să introducă portofelul digital, o inițiativă ce va permite cetățenilor să-și confirme identitatea într-un mod mult mai simplu, direct de pe telefonul mobil. Disponibilitatea portofelului digital în România încă se discută.

Portofelul digital UE pentru identitatea digitală

Instrumentul EU Digital Identity Wallet

Instrumentul EU Digital Identity Wallet este conceput pentru a oferi o metodă convenabilă și sigură prin care cetățenii și întreprinderile europene își pot autentifica identitatea folosind ID-ul lor digital. Acesta va fi utilizat pentru interacțiunile atât din sectorul public, cât și din cel privat. Utilizatorii vor putea stoca diverse documente digitale în portofel, de la acreditări academice la abonamente de transport, și le vor putea folosi pentru a se conecta la platforme private, cum ar fi rețelele sociale. Această metodă este mai sigură și mai ușor de utilizat decât gestionarea numeroaselor parole.

Cu un singur clic, cetățenii pot transmite cu încredere informații specifice entităților verificate, dezvăluind doar detaliile necesare, cum ar fi vârsta sau naționalitatea, refuzând în același timp să furnizeze date personale suplimentare. Acest lucru reduce riscul creării de profiluri personale și conferă utilizatorilor suveranitate asupra informațiilor personale, avantaj care nu poate fi obținut cu documente fizice.

Portofelul UE pentru identitatea digitală va facilita schimbul de informații atât în țara de origine a utilizatorilor din UE, cât și în alte state membre.

Proiectele-pilot

În 2023, Uniunea Europeană a inițiat patru programe-pilot majore pentru a evalua portofelul UE pentru identitatea digitală înainte de implementarea sa oficială în statele membre. Aceste proiecte-pilot la scară largă colectează feedback privind cerințele pentru portofelul UE pentru identitatea digitală și contribuie la dezvoltarea setului comun de instrumente și la asigurarea unei implementări sigure.

Prototipul portofelului

Comisia Europeană va furniza un prototip al portofelului UE pentru identitatea digitală (EUDI), conform cerințelor Regulamentului privind identitatea digitală europeană. Prototipul a fost achiziționat în cadrul programului Europa Digitală și include biblioteci de coduri și o aplicație de testare. Acesta servește ca teren de testare, permițând rafinarea și validarea specificațiilor prezentate în Arhitectura și Cadrul de Referință.

O serie de proiecte-pilot mari care acoperă diverse sectoare, inclusiv servicii financiare, educație și transport, oferă informații valoroase și feedback privind funcționalitatea și utilitatea portofelului în lumea reală. Caracterul deschis al portofelului UE pentru identitatea digitală asigură accesul publicului la resurse verificate, permițând statelor membre și părților interesate să își dezvolte propriul portofel digital.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Shein, gigantul chinez, va investi 250 milioane EUR în startup-uri și creatori de modă din UE și UK

O versiune inițială a implementării de referință este disponibilă pe Github, împreună cu arhitectura și cadrul de referință.

Proiecte pilot pe scară largă

În mai 2023, au fost lansate patru proiecte-pilot la scară largă pentru a testa portofelul UE pentru identitatea digitală și a asigura implementarea sa sigură și fără probleme. Aceste proiecte-pilot implică aproximativ 360 de entități, inclusiv companii private și autorități publice din 26 de state membre, Norvegia, Islanda și Ucraina. Fiecare proiect-pilot este structurat ca un consorțiu care combină expertiza din sectorul public și cel privat din cadrul UE, cu cofinanțare oferită prin granturi din partea Comisiei Europene. Proiectele-pilot sunt ghidate de specificațiile tehnice elaborate de grupul de experți eIDAS. Aceste proiecte-pilot sunt programate să continue până în 2025.

Proiectele-pilot testează riguros portofelul UE pentru identitatea digitală într-o serie de scenarii comune întâlnite de europeni în viața de zi cu zi. Ele colectează, de asemenea, feedback privind implementarea de referință a portofelului. Informațiile obținute din aceste teste vor fi utilizate pentru a îmbunătăți securitatea, interoperabilitatea și designul general al portofelului UE pentru identitatea digitală.

Cele patru proiecte-pilot la scară largă:

  1. Consorțiul portofelului pentru identitatea digitală al UE (EWC): Un efort comun de a valorifica beneficiile identității digitale a UE prin intermediul acreditărilor digitale de călătorie în statele membre. Consorțiul intenționează să se bazeze pe aplicația portofelului de referință pentru a permite utilizările legate de acreditările digitale de călătorie.
  2. Potential: Promovează inovația, colaborarea și creșterea în șase sectoare ale identității digitale: servicii guvernamentale, servicii bancare, telecomunicații, permise de conducere mobile, semnături electronice și sănătate.
  3. NOBID: Un set de țări nordice și baltice, împreună cu Italia și Germania, va pilota utilizarea portofelului UE pentru identitatea digitală pentru autorizarea plăților de produse și servicii.
  4. DC4EU: Oferă sprijin concret sectorului public și privat în domeniul educației și securității sociale prin implementarea și accesarea unor infrastructuri de servicii digitale interoperabile de ultimă generație, precum și integrarea acestora într-un cadru de încredere transfrontalier.

Domenii de testare pentru portofelul digital:

  1. Accesul la serviciile guvernamentale: Accesul securizat la serviciile publice digitale, cum ar fi solicitarea unui pașaport sau a unui permis de conducere, depunerea taxelor sau accesarea informațiilor de securitate socială.
  2. Deschiderea unui cont bancar: Verificarea identității unui utilizator la deschiderea unui cont bancar online, eliminând necesitatea furnizării repetate a informațiilor personale.
  3. Înregistrare SIM: Dovada identității pentru contractele de cartelă SIM preplătită și postplătită, reducând frauda și costurile pentru operatorii de rețele de telefonie mobilă.
  4. Permis de conducere mobil: Stocarea și prezentarea permisului de conducere mobil atât în interacțiunile online, cât și fizice.
  5. Semnarea contractelor: Crearea de semnături digitale sigure pentru semnarea contractelor online, eliminând necesitatea documentelor pe suport de hârtie și a semnăturilor fizice.
  6. Prescripții: Furnizarea de detalii privind prescripția farmaciilor și inițierea eliberării produselor medicale.
  7. Călătorii: Prezentarea informațiilor din documentele de călătorie, cum ar fi pașaportul și viza, pentru acces rapid și ușor prin securitatea aeroportului și vamă.
  8. Identitatea digitală organizațională: Verificarea că sunteți un reprezentant legitim al unei organizații.
  9. Plăți: Verificarea identității unui utilizator la inițierea unei plăți online.
  10. Certificarea educației: Dovada posesiei pentru acreditări educaționale, cum ar fi diplome și certificate, facilitând aplicarea pentru locuri de muncă sau studii suplimentare.
  11. Accesul la prestații de securitate socială: Accesul sigur la informațiile și prestațiile de securitate socială ale unui utilizator, cum ar fi pensiile și prestațiile de invaliditate, facilitând libera circulație prin stocarea documentelor, cum ar fi cardul european de asigurări sociale de sănătate.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Arabia Saudită anunță reformele de afaceri pentru a atragere investiții străine și diversificarea economiei

Ce este de fpt un portofel digital

Un portofel digital, cunoscut și sub denumirea de portofel electronic, este o aplicație sau un sistem digital care permite utilizatorilor să stocheze, să gestioneze și să utilizeze informații de identificare și metode de plată în format electronic.

Altfel spus, un portofel electronic este un program software, un serviciu online sau un dispozitiv electronic care stochează datele de plată ale utilizatorilor și procesează plățile. Spre deosebire de clasicele portofele din piele, un portofel digital poate stoca și alte informații esențiale, cum ar fi: parole, documente de identitate, acreditări educaționale, vouchere și bilete. Acesta oferă utilizatorilor conveniența de a efectua tranzacții și de a accesa diverse servicii, toate într-un mod securizat și ușor de gestionat.

Avantajele unui portofel digital

  1. Conveniență:
    • Elimină necesitatea de a purta documente fizice și numerar.
    • Permite accesul rapid și ușor la informațiile stocate.
  2. Securitate:
    • Oferă măsuri de securitate avansate pentru protejarea datelor utilizatorului.
    • Reduce riscul de furt de identitate și fraude.
  3. Eficiență:
    • Simplifică procesele de autentificare și plată.
    • Permite gestionarea centralizată a diferitelor documente și metode de plată.
  4. Control asupra datelor personale:
    • Utilizatorii pot alege ce informații să partajeze și cu cine.
    • Protejează intimitatea și confidențialitatea utilizatorilor.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Ucraina, Republica Moldova și România colaborează pentru extinderea capacității conductei de gaze Transbalcanica

Portofelul digital în România: Opțional și inovativ

În contextul în care digitalizarea este încă un concept teoretic în România, iar mulți români nu au încredere în această aplicație sau nu sunt conștienți de existența ei, europarlamentarul Alin Mituța explică faptul că utilizarea portofelului digital în UE nu este obligatorie.

„E absolut o opțiune. Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon. Și cred că e un avans major pentru noi ca societate, pentru că, practic, vom elimina cozile la ghișee”, a declarat Alin Mituța la Antena 3 CNN.

Portofelul digital funcționează similar cu aplicațiile pentru carduri bancare digitale sau carduri de fidelizare instalate pe telefon, permițând legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autoritățile și nu numai, doar cu telefonul.

Disponibilitatea portofelului digital în România

În România, portofelul digital ar putea fi disponibil cel mai devreme în anul 2026, iar utilizarea lui nu va fi obligatorie.

„E un lucru care ne bântuie în România de foarte mult timp: cozile interminabile, poate și tratamentul cu care suntem primiți la ghișee. Or, acum lucrurile vor fi simple. Vom putea să accesăm orice fel de document direct, de la distanță, pe telefon”, a mai spus Alin Mituța, europarlamentar, sâmbătă la Be EU.

Deși consideră introducerea acestuia ca „un avans major pentru noi ca societate”, el subliniază că cetățenii europeni au libertatea de a alege dacă vor  sau nu vor să folosească portofelul digital.

Concluzie

Portofelul digital reprezintă un pas important spre modernizarea și simplificarea interacțiunilor financiare și administrative. Acesta oferă utilizatorilor o modalitate convenabilă și sigură de a stoca și gestiona informațiile de plată, documentele personale și alte date importante. Cu avantajele sale evidente în termeni de eficiență, securitate și control asupra datelor personale, portofelul digital are potențialul de a transforma modul în care accesăm și utilizăm serviciile publice și private. Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, adoptarea portofelelor digitale poate contribui semnificativ la reducerea birocrației și la îmbunătățirea experienței utilizatorilor în diverse aspecte ale vieții cotidiene.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top