Connect with us

UE și NATO susțin pe termen lung UCRAINA

jens stoltenberg - Moldova Invest

International

UE și NATO susțin pe termen lung UCRAINA

Ucraina e susținută militar și umanitar de NATO și UE

Uniunea Europeană și NATO sunt gata să susțină pe termen lung Ucraina din punct de vedere militar şi umanitar în lupta sa împotriva agresiunii declanşată de Federaţia Rusă, a fost mesajul principal transmis de liderii europeni, ieri, la Summitul Platformei pentru Crimeea, eveniment care s-a desfăşurat online şi la care au participat reprezentanţi din 60 de state ale lumii, dintre care 40 şefi de stat sau de guvern.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că ţara sa va continua să furnizeze Ucrainei arme, echipamente, sisteme moderne de apărare anti-aeriană şi alte device-uri militare. Acesta a precizat: „În ziua în care comemorăm victimele stalinismului şi fascismului, comunitatea internaţională declară că nu va accepta politica imperialistă a Federaţiei Ruse şi nici anexarea ilegală de către aceasta a unor teritorii ce aparţin altor state. (…) Condamnăm orice încercare a Rusiei de anexare ilegală a altor teritorii şi de organizare a unor referendumuri în zonele respective”.

Premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson a arătat că anexarea ilegală în 2014 a Crimeei de către Rusia a precedat în mod direct războiul declanşat în 24 februarie 2022 de către autorităţile de la Moscova împotriva Ucrainei: „Vladimir Putin plănuieşte să împartă Ucraina în mai multe teritorii, pe care ulterior să le anexeze prin organizarea unor referendurmuri. De aceea trebuie să apărăm principiile de bază ale dreptului internaţional care arată că niciun teritoriu nu poate fi luat prin forţa armelor. De aceea, trebuie să continuăm să le dăm prietenilor noştri ucraineni orice sprijin militar, umanitar şi diplomatic, de care au nevoie”.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a arătat că anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia în 2014 reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internaţional.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Austeritatea fiscală sufocă mediul privat din județul Vaslui! Peste 1.200 de firme au falimentat în 2023

„Franţa susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă conflictul declanşat de Federaţia Rusă în ţara vecină. Rusia a ales, în februarie 2022, să recurga la război şi a încălcat din nou dreptul internaţional. (…) Nu este doar lupta ucrainenilor pentru libertate şi independenţă, ci este şi lupta pentru democraţie, pentru valorile promovate de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă acum nu este doar un razboi dus în apropierea frontierei de est a UE, ci şi un război împotriva principiilor dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale. Nu putem (…) să avem vreo slăbiciune, vreun spirit de compromis, pentru că sunt în joc libertatea tuturor şi pacea în toate părţile globului. (…) Este vorba despre libertatea tuturor şi de aceea solicităm Rusiei să înceteze orice acţiune militară desfăşurată pe teritoriul Ucrainei şi să treacă la diplomaţie pentru soluţionarea diferendelor. (…) Au trecut 6 luni de la declanşarea acestui război care s-a soldat cu foarte multe victime. Astăzi se decide viitorul Ucrainei şi noi suntem decişi să fim alături de Ucraina, nu doar astăzi, ci şi mâine, şi poimâine şi oricât va fi nevoie”, a spus preşedintele Emmanuel Macron.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Azerbaidjanul are în plan să-și dubleze exporturile de gaze naturale către Europa

7,5 milioane ucraineni – refugiaţi în UE după 24 februarie 2022

În acelaşi sens s-au exprimat şi liderii Uniunii Europene, Charles Michel – preşedintele Consiliului European şi Ursula von der Leyen – preşedintele Comisiei Europene.

Charles Michel a afirmat că agresiunea împotriva Ucrainei nu a început în 24 februarie 2022, ci în 2014 când Rusia a anexat ilegal Crimeea. “Rusia a folosit Crimeea ca punct de tranzit pentru agresiunea actuală împotriva Ucrainei, pentru blocada instituită porturilor ucrainene la Marea Neagră, pentru blocarea deliberată a comerţului cu cereale”, a spus preşedintele Consiliului European.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei la NATO

La rândul său, Ursula von der Leyen a spus că Vladimir Putin a adus ororile războiului înapoi în Europa şi că războiul declanşat împotriva Ucrainei este ilegal şi nejustificat.

“În februarie 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea, marcând prima încălcare a legislaţiei internaţionale de către Vladimir Putin. De atunci, Crimeea a devenit o bază militară pentru Federaţia Rusă, ce a servit acum pentru atacarea şi ocuparea altor părţi din teritoriul ucrainean. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală a Crimeei şi a portului Sevastopol de către Federaţia Rusă. Condamnăm torturile şi persecuţiile exercitatea de autorităţile ruse în Crimeea împotriva tătarilor, femeilor şi jurnaliştilor şi cerem tragerea la răspundere penală a vinovaţilor”, a precizat Ursula von der Leyen.

Sursa: bursa.ro


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top