Connect with us

UE va acorda încă 40 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru a-și întări armata!

militari moldoveni - Moldova Invest

International

UE va acorda încă 40 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru a-și întări armata!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Uniunea Europeană va aloca încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pentru a contracara eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, conform EUobserver.

Potrivit unui memorandum intern al UE, o parte din sumă va fi cheltuită pe un „radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova în a-și controla mai bine spaţiul aerian, conform Agerpres.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Nicolae Ciucă, vizită oficială la Chișinău. Progamul vizitei

Restul banilor vor fi cheltuiţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi camionete, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare şi antipiraterie informatică. Acești bani au fost alocați din programul Facilităţii Europene pentru Pace (European Peace Facility), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE. Cea mai mare parte este destinată Ucrainei.

Achiziţiile pentru Republica Moldova vor fi gestionate de sucursala de achiziţii militare a Estoniei – Centrul estonian pentru investiţii în domeniul apărării.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Mondială se așteaptă la o creștere a prețurilor materiilor prime agricole

Republica Moldova și-a declarat intenția de a cumpăra și „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul măsurilor de asistenţă ale UE”, tot conform EUobserver.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi liderul partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, a declarat într-un interviu acordat pe data de 6 martie că autorităţile moldoveneşti au solicitat UE sisteme de apărare antiaeriană, prin intermediul programului Facilităţii Europene pentru Pace.

“Autorităţile europene şi-au exprimat disponibilitatea”, a spus Grosu, adăugând că „decizia este încă în curs de analiză”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mecanismul de redresare și rezilență(RFR), la jumătatea drumului. Care sunt statele fruntașe în atragerea fondurilor europene?

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe rachete au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. La graniţa cu Ucraina au căzut mai multe fragmente de rachete  în câteva localităţi din nordul republicii.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top