Connect with us

Un sfert din persoanele vaccinate cu serurile anti-COVID Pfizer sau Moderna au prezentat efecte secundare

vaccin coronavirus pfizer 2 - Moldova Invest

International

Un sfert din persoanele vaccinate cu serurile anti-COVID Pfizer sau Moderna au prezentat efecte secundare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform noilor studii, peste un sfert dintre cei care s-au vaccinat cu vaccinuri ARN mesager împotriva virusului SARS-CoV-2 au experimentat un răspuns imun neintenționat

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit că vaccinurile ARN mesager, precum cele dezvoltate de Pfizer și Moderna, au avut uneori consecințe neașteptate, generând producția de proteine fără sens în locul proteinelor “spike” (de vârf), care ar fi trebuit să imite infecția și să stimuleze producția de anticorpi, conform The Telegraph.

Aceste vaccinuri, care conțin ARN mesager, au fost proiectate pentru a instrui organismul să creeze o proteină specifică, imitând o infecție într-un mod sigur. Cu toate acestea, ARN-ul în sine este uneori identificat de organism ca fiind un invadator străin, ceea ce poate duce la reacții neașteptate.

În anul 2023, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat celor doi oameni de știință care au petrecut ani în rezolvarea acestei probleme. Cum? Prin substituirea uridinei, una dintre bazele ARN-ului, cu o variantă sintetică extrem de similară. Această descoperire a permis producerea de proteine în organism fără a declanșa atacul sistemului imunitar.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Două firme din Bacău, printre primele 10 cele mai profitabile companii din România în 2023

5fb75fe8340f3 - Moldova Invest

De curând, s-a crezut că modificările minore la uridină nu cauzează probleme în celule. Cu toate acestea, o echipă de cercetători de la Unitatea de Toxicologie a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea Cambridge a descoperit că atunci când este citit acest cod parțial sintetic, mașinăria celulară responsabilă de producerea proteinelor poate avea dificultăți, iar uneori analogii uridinei pot provoca dificultăți în proces.

Atunci când secvența nu se potrivește exact, pot apărea pauze care afectează procesul și pot duce la omiterea unei litere din cod. Acest fenomen, numit deplasare de cadre, modifică modul în care codul este interpretat, deoarece acesta se bazează pe grupuri de trei baze, cunoscute sub numele de codoni, care sunt citite în ordinea corectă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale producției în construcții din UE, în luna mai

Atunci când acest proces este complet perturbat, întregul cod este afectat și devine deformat.

În cazul vaccinurilor anti-COVID, rezultatul final poate fi o proteină fără sens și inofensivă, care totuși poate declanșa un răspuns al sistemului imunitar. Conform noului studiu, publicat în Nature, această situație a fost întâlnită la aproximativ 25-30% dintre persoane.

Oamenii de știință au afirmat că vaccinul produce încă o protecție solidă împotriva coronavirusului, dar descoperirea schimbărilor în cadre a creat un efect până acum necunoscut.

Cu toate acestea, cercetătorii au menționat că vaccinurile ulterioare bazate pe ARN mesager, utilizate pentru alte boli sau infecții, teoretic ar putea duce la producerea de proteine viabile care să aibă activitate în organism. În aceste scenarii, vaccinul nu ar produce doar proteina corectă, ci ar putea duce și la crearea unei proteine dăunătoare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a prelungit măsurile comerciale autonome de sprijin pentru Ucraina cu încă un an, iar noul acord a intrat în vigoare ieri

Autorii studiului au subliniat că nu există dovezi că aceasta s-ar întâmpla în cazul vaccinurilor anti-COVID și au menționat că problemele potențiale ale altor terapii bazate pe ARN mesager ar putea fi detectate în etapele incipiente.

Dr. James Thaventhiran, autorul principal al raportului, a declarat: „Cercetările au demonstrat în mod cert că vaccinarea cu ARN mesager împotriva COVID-19 este sigură. Miliarde de doze de vaccinuri ARN mesager Moderna și Pfizer au fost administrate în siguranță, salvând vieți în întreaga lume.”

Descoperirile au fost împărtășite cu autoritățile de reglementare a medicamentelor MHRA cu aproximativ un an în urmă, conform oamenilor de știință, iar vaccinurile actualizate care utilizează forma îmbunătățită a ARN mesager sunt în curs de dezvoltare pentru a combate diverse afecțiuni, inclusiv cancerul.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top