Connect with us

Un studiu CEPS susține că sectorul energetic al Balcanilor de Vest se află în pragul colapsului!

EU ETS WBalkans 1300x731 1 - Moldova Invest

International

Un studiu CEPS susține că sectorul energetic al Balcanilor de Vest se află în pragul colapsului!

Un raport al Centrului de Studii Politice Europene (CEPS) susține că „sectorul energetic din Balcanii de Vest se află în pragul colapsului”. Raportul menționează infrastructura învechită și preocupările legate de mediu ca fiind contribuitorii principali la criză.

Studiul CEPS a subliniat că „Cel mai acut și iminent risc din acea regiune (n. r. Balcanii de Vest) este colapsul complet al sectorului energetic”.

Evidențiind consecințele potențiale ale lipsei de acțiune, think-tank-ul a avertizat că eșecul Occidentului de a interveni ar putea determina guvernele regionale să caute asistență din partea Rusiei sau a Chinei pentru modernizarea infrastructurii energetice.

O problemă semnificativă o reprezintă neconformitatea cu reglementările de mediu ale UE, CEPS remarcând că multe centrale electrice pe lignit din regiune nu respectă Directiva UE privind instalațiile mari de ardere de combustibil solid începând cu anul 2024. Această neconformitate prezintă riscuri pentru mediu și amenință securitatea energetică și stabilitatea economică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ungaria inițiază discuții pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Raportul a evidențiat provocări precum epuizarea minelor de lignit, finanțarea inadecvată și constrângerile de întreținere, care duc la ineficiențe operaționale, blackout-uri ocazionale și tensiuni politice crescute.

Raportul CEPS a declarat: „Nu există practic nicio posibilitate de investiții în centrale cu o vechime de peste 40 de ani și care se apropie de finalul perioadei lor de funcționare”.

„Chiar dacă acest lucru ar fi teoretic posibil, modernizarea ar duce la creșterea emisiilor de CO2. Situația se va înrăutăți doar dacă cele mai vechi și mai puțin eficiente centrale electrice mari sunt gradual deconectate de la rețea sau colapsează fizic.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sediul Agenției Județene a Finanțelor Publice Suceava va fi reabilitat în decurs de un an și jumătate! Economii de peste 1 milion lei după licitație

Dependența puternică pe lignit pentru producerea de electricitate, combinată cu infrastructura învechită, contribuie la emisii de carbon semnificativ mai mare decât media UE, punând în pericol grav mediul și sănătatea.

În ceea ce privește geopolitica, raportul a evidențiat competiția dintre puterile globale pentru influență în regiune, inclusiv China, Rusia, Turcia și Emiratele Arabe Unite, cu investiții în infrastructura energetică care joacă un rol crucial.

Raportul a avertizat împotriva impactului negativ potențial al investițiilor străine asupra statului de drept și a democrației în regiune.

Christian Egenhofer de la CEPS a avertizat asupra riscului de creștere a dependenței de gazul rusesc ,dacă soluțiile occidentale nu sunt implementate prompt. „Cu excepția unei soluții a UE sau occidentale, cu tehnologie UE și occidentală și bani UE și occidentali, golul va fi inevitabil umplut de China și Rusia. Acest lucru ar însemna o dependență mai mare de gazul rusesc și blocare, precum și un risc mai mare de întreruperi în aprovizionare”, a spus el.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul expertului monitorizare și implementare în cadrul BRCT SV, Doina TURCU

Pentru a aborda criza, CEPS a propus integrarea Balcanilor Occidentali în Sistemul de Comercializare a Emisiilor al UE și tranziția către tehnologii cu emisii reduse de carbon, aliniindu-se cu eforturile pentru stabilitate economică și sustenabilitatea mediului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top