Connect with us

Ungaria a înregistrat o valoare record a investițiilor străine directe în 2023: peste 13 miliarde de euro. De unde vin cei mai mulți bani?

74A8986 1 scaled e1678440058226 scaled - Moldova Invest

International

Ungaria a înregistrat o valoare record a investițiilor străine directe în 2023: peste 13 miliarde de euro. De unde vin cei mai mulți bani?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Anul trecut, Ungaria a înregistrat investiții record de peste 13 miliarde de euro, conform declarațiilor făcute joi de către ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, transmise prin intermediul MTI. Prin comparație, România a beneficiat de investiții străine de doar 6,1 miliarde de euro în primele 10 luni din 2023

Ministrul Comerțului a subliniat într-un mesaj video că economia globală a întâmpinat în 2023 “crize semnificative“, în timp ce investițiile la nivel mondial au scăzut cu 12,5% între 2021 și 2022 și cu încă 30% în primul semestru al anului 2023. Această tendință indică faptul că nivelul investițiilor globale este sub cel înregistrat anterior pandemiei, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană propune prelungirea și actualizarea acordurilor de transport rutier cu Ucraina și Moldova pentru securizarea lanțurilor de aprovizionare

D MTZ20201127004 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Cu toate acestea, Ungaria cunoscut o creștere remarcabilă în ceea ce privește investițiile în acești ani, atrăgând investiții străine directe (FDI) în valoare de 6,5 miliarde de euro în 2022 și de peste 13 miliarde de euro în 2023, susținute de subvenții guvernamentale de două miliarde de euro. Aceste investiții au generat un număr record de locuri de muncă, respectiv 19.000, conform declarațiilor oficiale ungar.

China a fost principalul investitor străin în Ungaria în 2023. Aceasta indică faptul că Ungaria dispune acum de un sector comercial solid capabil să concureze cu investitorii străini, conform afirmațiilor lui Szijjarto.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană vrea să pompeze 6 miliarde de euro în Balcani

Ministrul Comerțului a evidențiat că nivelul record al investițiilor în Ungaria o plasează ca un câștigător al “noii ere a economiei mondiale“, cu accent pe atragerea unor investiții masive în industria vehiculelor electrice (EV), care reprezintă acest nou trend.

Cel mai mare producător mondial de vehicule electrice va construi a șasea fabrică în Ungaria. De asemenea, țara va găzdui a doua uzină globală pentru producția de baterii destinate vehiculelor electrice, conform anunțului lui Szijjarto, consolidând astfel poziția Ungariei ca lider global și “campion european” al industriei auto ecologice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BERD va acorda 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top