International
Unitățile Aeropurtate ale SUA din Europa au implementat o tehnologie inovatoare pentru securizarea comunicațiilor lor, efectuând teste și în România
Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a evidențiat importanța critică a războiului electronic (EW) în supraviețuirea și eficacitatea pe terenul de luptă în secolul 21. Deși EW nu cauzează daune directe, absența sa poate împiedica rachetele și dronele să-și atingă țintele, iar comandanții să transmită ordinele necesare. De obicei, se pune accent pe asocierea EW-ului cu bruiajul sistemelor electronice ale adversarului, dar la fel de crucială este și capacitatea de a se apăra împotriva perturbațiilor electromagnetice atunci când inamicul încearcă să atace electronic
Pentru a asigura comunicarea fiabilă în medii extrem de ostile din punct de vedere electromagnetic, Forțele Terestre americane (U.S. Army) au colaborat cu Universitatea Vanderbilt pentru a dezvolta, în ultimii doi ani și jumătate, un nou sistem de cercetare a spectrului bazat pe inteligență artificială.
Noul sistem, denumit Advanced Dynamic Spectrum Reconnaissance (ADSR – Recunoaștere dinamică avansată a spectrului), a fost creat pentru a permite rețelelor de comunicații fără fir ale U.S. Army să detecteze și să evite bruiajul inamicului și să reducă emisiile de radiofrecvență (RF), care ar putea fi utilizate de adversar pentru a localiza unitățile militare.
Dezvoltat de Laboratorul de Cercetare al U.S. Army în colaborare cu Vanderbilt, ADSR reprezintă unul dintre primele proiecte ale programului Catalyst-Pathfinder, o inițiativă lansată în 2021 de către Congres pentru a folosi expertiza universităților americane și pentru a ajuta US Army să găsească soluții rapide și mai eficiente la provocările reale.
Corpul XVIII Aeropurtat a fost desemnat de US Army pentru a susține dezvoltarea acestor noi tehnologii, iar proiectul ADSR a fost perfecționat prin teste efectuate de Divizia 101 Aeropurtată.
Senatorul Marsha Blackburn a subliniat importanța acestui parteneriat: “Militarii noștri sunt cei mai buni și trebuie să le oferim cele mai bune instrumente și tehnologii care să le îmbunătățească capacitățile de a înfrunta orice inamic. Programul Pathfinder, care se bazează pe cercetarea universităților de prestigiu precum Vanderbilt și Universitatea din Tennessee, este esențial în rezolvarea unor probleme dificile ale armatei și menținerea dominației militare a SUA asupra adversarilor.”
Tehnologia ADSR a fost testată recent de specialiști în război electronic din Divizia 3 Infanterie în cadrul exercițiului Combined Resolve desfășurat la Centrul multinațional de pregătire întrunită din Germania. Militarii au reușit să evalueze sistemul și să ofere instruire unităților NATO și altor parteneri.
Această nouă tehnologie a fost experimentată în diverse locații, inclusiv în România de către Divizia 101 Aeropurtată. Dezvoltată inițial de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, tehnologia ADSR a fost continuu îmbunătățită prin teste operaționale desfășurate la Fort Campbell și Poligonul Smârdan din estul României, precum și la Facilitatea de Experimentare Adaptativă a Institutului de Inovare Civil-Militară (CMI2) din centrul Virginiei de Vest.
Adam Jay Harrison de la Vanderbilt, membru al echipei ADSR, a menționat: “Tehnologiile pe care le-am utilizat pentru ADSR nu ar fi fost implementate fără programul Pathfinder. Abia atunci când acest program a evidențiat nevoile specifice ale armatei și a oferit o modalitate de a implica soldații, am putut înțelege modul în care tehnologia noastră poate oferi o soluție convingătoare.”
În aprilie 2023, tehnologia ADSR a fost testată în timpul unui exercițiu de asalt aerian cu rază lungă desfășurat de Divizia 101 Aeropurtată în Virginia de Vest.
Senatorul Bill Hagerty a adăugat: “Pathfinder continuă să reprezinte un parteneriat semnificativ între armată, universitățile partenere și statul Tennessee. Acest proiect permite armatei să obțină tehnologii de ultimă oră necesare soldaților din prima linie, oferă studenților o perspectivă asupra problemelor reale și contribuie la crearea de locuri de muncă bine plătite în domeniul tehnologiei, asociate proiectelor legate de Pathfinder-Air Assault.”
