Connect with us

Uniunea Europeană a aprobat a doua tranșă de sprijin pentru țările afectate de comerțul cu cereale din Ucraina

inalnire ministri ue scaled - Moldova Invest

International

Uniunea Europeană a aprobat a doua tranșă de sprijin pentru țările afectate de comerțul cu cereale din Ucraina

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat a doua tranșă de sprijin pentru cele cinci țări afectate de comerțul cu cereale din Ucraina. României îi revine suma de 29,73 milioane de euro, conform Ministerului Agriculturii, care a emis un comunicat în acest sens

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au primit aprobarea pozitivă din partea statelor membre pentru a primi granturi în valoare totală de 100 milioane de euro, pentru a compensa pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Această decizie a fost luată în cadrul Comitetului pentru organizarea comună a pieței.

Această a doua tranșă de sprijin, în valoare de 100 milioane de euro, vine după ce un prim pachet de 56 milioane de euro a fost aprobat la data de 3 aprilie. De asemenea, Comisia Europeană a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome, care intră în vigoare la data de 15 septembrie a.c., și care interzice importurile de principale produse alimentare. Astfel, României îi va reveni suma de 29.730.000 de euro, conform comunicatului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cel mai mare fond de investiții din lume, BlackRock, a cumpărat două porturi cruciale la Canalul Panama

Conform comunicatului, Bulgaria va primi 9,77 milioane de euro, Ungaria 15,93 milioane de euro, Polonia 39,33 milioane de euro și Slovacia 5,24 milioane de euro.

Regulamentul permite celor cinci țări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiția ca aceste plăți să nu distorsioneze piața sau să cauzeze supra-compensații, iar plățile să fie efectuate până la data de 31 decembrie 2023.

De asemenea, Comisia Europeană a precizat că acest pachet de sprijin financiar are ca scop compensarea parțială a fermierilor cei mai afectați de importurile de cereale din Ucraina pentru cele cinci țări membre afectate de conflict. Cheia de alocare a ținut cont de nivelul plăților directe, nivelul comerțului cu cereale și fluctuațiile aferente.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR. Schimbare majoră la finanțare: împrumut garantat și grant de succes

Până cel târziu pe data de 30 septembrie 2023, cele cinci țări vor notifica Comisia Europeană cu privire la descrierea măsurilor ce trebuie luate, criteriile utilizate pentru calculul ajutorului, justificarea repartizării ajutorului între fermieri, impactul anticipat al măsurilor de compensare a fermierilor pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, acțiunile întreprinse pentru a realiza impactul anticipat al măsurilor, acțiunile întreprinse pentru a evita distorsionarea concurenței și supra-compensarea, prognoza plăților de cheltuieli ale Uniunii pe lună până la data de 31 decembrie 2023, nivelul sprijinului suplimentar acordat în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) și acțiunile întreprinse pentru a controla eligibilitatea fermierilor și a proteja interesele financiare ale UE.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova și Uniunea Europeană garantează livrarea de energie în Transnistria | Soluții economice în contextul refuzului Tiraspolului

Măsura va produce efecte după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top