Connect with us

Uniunea Europeană vrea să pompeze 6 miliarde de euro în Balcani

stock market investment trading financial coin eu flag forex analyze profit finance business trend data background 09221800 - Moldova Invest

International

Uniunea Europeană vrea să pompeze 6 miliarde de euro în Balcani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Parlamentul European a confirmat planul de creștere de șase miliarde de euro pentru Balcani, anunțat anterior în toamnă, și a subliniat că țările ar trebui să se conformeze politicii diplomatice europene pentru a beneficia de acest plan.

Planul de creștere, inițiat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în toamnă, este structurat în jurul a patru piloni principali: integrarea în piața unică europeană, crearea unei piețe regionale comune, accelerarea reformelor de bază și sporirea asistenței financiare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Japonia a anunțat o nouă investiție masivă în industria semiconductorilor

Întins pe o perioadă de la 2024 până în 2027, planul prevede alocarea a până la două miliarde de euro pentru subvenții și patru miliarde de euro pentru împrumuturi.

Planul a fost conceput pentru a fi implementat în mai multe etape, inclusiv deschiderea unei porțiuni a pieței unice europene către companiile din Balcani, instituirea unei piețe regionale comune, reformarea unor sectoare ale administrației și sistemului judiciar și combaterea corupției.

Cu toate acestea, fiecare plată va fi condiționată de realizarea unor reforme specifice solicitate țărilor beneficiare – cu o atenție deosebită acordată alinierii acestora cu politica externă și de securitate comună a UE. Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania sunt în proces de negociere pentru aderarea la UE, în timp ce Bosnia și-a obținut recent aprobarea pentru statutul de candidat la aderare, iar Kosovo a cerut să fie recunoscut ca și candidat la aderare în decembrie 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Serviciile polone au dat buzna în casa fostului Ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, președintele partidului naționalist Polonia Suverană. Patryk Jaki: 'Acțiune de tip mafiot!'

Textul planului urmează să fie adoptat de Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top