Prețurile gazelor naturale în Europa au înregistrat cea mai mare creștere din luna martie a anului trecut până în prezent, pe fondul posibilelor greve ale muncitorilor din industrie din Australia.
Această situație a creat neliniște pe piață cu privire la posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale. Contractele futures de referință au înregistrat o creștere semnificativă de 28% într-o singură zi de volatilitate extremă, în timp ce prețurile au crescut cu până la 40% într-o zi. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere procentuală pe o zi de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Muncitorii din instalațiile Chevron și Woodside Energy Group din Australia au votat pentru declanșarea unei greve, ceea ce ar putea perturba exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din această țară. Aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței globale pentru gaze naturale. Unii analiști prognozează că această situație ar putea duce la dublarea prețurilor contractelor europene pentru gaze și GNL pentru luna ianuarie.
Joaca la bursă cu resursele energetice ale țărilor ar trebui să se termine! Aceste resurse ar trebui să fie naționalizate peste tot pentru motive ce țin de securitatea națională, energetică, și bunăstarea populației. Obligativitatea listării la bursă ale acestor resurse nu poate duce decât la sărăcirea populației, cu s-a putut observa în ultimul an.
Cumpărătorii asiatici ar putea majora prețurile pentru importurile de GNL pentru a înlocui volumul provenit din Australia, ceea ce ar putea afecta și Europa. În Europa, GNL a devenit o parte importantă a mixului de gaze, iar orice amenințare la adresa aprovizionării poate determina o creștere a prețurilor.
Pe lângă acestea, există și alți factori care au contribuit la creșterea prețurilor gazelor naturale, cum ar fi scăderea importurilor de GNL în Europa luna trecută, creșterea fluxurilor de gaze către Ucraina și posibilele întârzieri în întreținerea sezonieră din Norvegia.
Această creștere semnalează că există încă riscuri pentru aprovizionarea cu gaze în ciuda stocurilor relativ mari din regiune. Cererea industrială de gaze rămâne scăzută, iar reducerile producției au contribuit la prăbușirea prețurilor gazelor în acest an.