Connect with us

Volatilitate extremă pe piața gazelor din Europa! Prețul lor a crescut cu 40% într-o singură zi!

imagine 2022 05 12 152105842 - Moldova Invest

International

Volatilitate extremă pe piața gazelor din Europa! Prețul lor a crescut cu 40% într-o singură zi!

Prețurile gazelor naturale în Europa au înregistrat cea mai mare creștere din luna martie a anului trecut până în prezent, pe fondul posibilelor greve ale muncitorilor din industrie din Australia.

Această situație a creat neliniște pe piață cu privire la posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale. Contractele futures de referință au înregistrat o creștere semnificativă de 28% într-o singură zi de volatilitate extremă, în timp ce prețurile au crescut cu până la 40% într-o zi. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere procentuală pe o zi de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Trade Volume Between Egypt and China Surpasses $16.2 Billion in 2022

Muncitorii din instalațiile Chevron și Woodside Energy Group din Australia au votat pentru declanșarea unei greve, ceea ce ar putea perturba exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din această țară. Aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței globale pentru gaze naturale. Unii analiști prognozează că această situație ar putea duce la dublarea prețurilor contractelor europene pentru gaze și GNL pentru luna ianuarie.

Joaca la bursă cu resursele energetice ale țărilor ar trebui să se termine! Aceste resurse ar trebui să fie naționalizate peste tot pentru motive ce țin de securitatea națională, energetică, și bunăstarea populației. Obligativitatea listării la bursă ale acestor resurse nu poate duce decât la sărăcirea populației, cu s-a putut observa în ultimul an.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Europe has allocated more funds to road infrastructure than to railways over the past 25 years

Cumpărătorii asiatici ar putea majora prețurile pentru importurile de GNL pentru a înlocui volumul provenit din Australia, ceea ce ar putea afecta și Europa. În Europa, GNL a devenit o parte importantă a mixului de gaze, iar orice amenințare la adresa aprovizionării poate determina o creștere a prețurilor.

Pe lângă acestea, există și alți factori care au contribuit la creșterea prețurilor gazelor naturale, cum ar fi scăderea importurilor de GNL în Europa luna trecută, creșterea fluxurilor de gaze către Ucraina și posibilele întârzieri în întreținerea sezonieră din Norvegia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noul proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor prevede schimbarea pragurilor de impozitare a microîntreprinderilor

Această creștere semnalează că există încă riscuri pentru aprovizionarea cu gaze în ciuda stocurilor relativ mari din regiune. Cererea industrială de gaze rămâne scăzută, iar reducerile producției au contribuit la prăbușirea prețurilor gazelor în acest an.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top