Zhongzhi Enterprise Group Co., un gigant chinez din domeniul financiar, a intrat în faliment, marcând prăbușirea rapidă a unei firme care a supravegheat active de peste 140 de miliarde de dolari la apogeu, dar care a cedat în fața crizei imobiliare care a lovit puternic a doua cea mai mare economie a lumii, conform raportului publicat de Bloomberg
Conform unei note emise vineri de Primul Tribunal Popular Intermediar din Beijing, Zhongzhi a recunoscut că „în mod evident” nu are capacitatea de a-și plăti datoriile, iar tribunalul a acceptat cazul pentru procedura de faliment. Un audit a relevat că datoriile Zhongzhi se ridică la un total de 420-460 miliarde de yuani (64,4 miliarde de dolari), comparativ cu activele de 200 de miliarde de yuani, conform unei scrisori trimise investitorilor în noiembrie.
Această prăbușire reprezintă unul dintre cele mai mari falimente din China, adăugând și mai mult stres pe o încredere deja fragilă a consumatorilor și investitorilor

Intrarea în faliment a avut loc la scurt timp după ce gigantul de creditare a generat îngrijorări pe piețele financiare, atunci când una dintre filialele sale, o companie fiduciară, nu a reușit să ramburseze produsele de investiții cu randament ridicat clienților, declanșând proteste în Beijing.
Deși creditorii sunt în mare parte persoane fizice cu avere, mai degrabă decât instituții financiare, limitând astfel impactul direct asupra sistemului financiar, colapsul expune potențiale fisuri în sectorul fiduciar de 2,9 trilioane de dolari, în contextul unei creșteri economice dezamăgitoare și a prăbușirii pieței imobiliare.
În ultimii ani, în timp ce alte trusturi reduseseră riscurile, Zhongzhi și afiliații săi, în special Zhongrong International Trust Co., au acordat finanțare dezvoltatorilor cu probleme și au preluat active de la companii precum China Evergrande Group.
„Declinul continuu al pieței imobiliare, politici stricte și măsuri financiare anticorupție sporite au împiedicat colectarea activelor la timp”, a declarat Zhao Jian, șeful Institutului de cercetare financiară Atlantis din Beijing. „Răscumpărarea acestor active a devenit extrem de dificilă.”
În noiembrie, autoritățile chineze au anunțat că au demarat numeroase investigații penale privind activitățile de gestionare a banilor ale grupului. Înainte de aceasta, compania a dezvăluit un deficit de 36,4 miliarde de dolari în bilanțul său.
În China, unele dintre cele mai mari eșecuri au trecut mai întâi printr-o restructurare a datoriilor, evitând inițial depunerea oficială a cererii de faliment. HNA Group Co., conglomeratul cu datorii uriașe care s-a prăbușit, și-a încheiat procesul de restructurare în 2022. China Evergrande Group, a cărui incapacitate de plată în 2021 a accelerat criza datoriilor imobiliare din țară și care acum deține datorii de aproximativ 327 de miliarde de dolari, încă încearcă să evite lichidarea, nedeclarând încă falimentul.