Connect with us

Ion Ștefanovici, într-o emisiune la Radio As, despre întâlnirea cu academicianul Radu Rey și rolul ECONOMIEI MONTANE în dezvoltarea durabilă a Ținutului Dornelor

ion stefanovici radio as - Moldova Invest

Obiectiv strategic „Moldova 2030”

Ion Ștefanovici, într-o emisiune la Radio As, despre întâlnirea cu academicianul Radu Rey și rolul ECONOMIEI MONTANE în dezvoltarea durabilă a Ținutului Dornelor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În cadrul emisiunii „INTERVIURILE AS LIVE” de la Radio As Suceava, Ion Ștefanovici, Președintele CAPDR (Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale), a adus în discuție economia montană și pe domnul Radu Rey, o personalitate de referință care timp de 50 de ani și-a dedicat activitatea cercetării specificității economico-sociale a modului de viață de tip montan

Întâlnirea cu fondatorul Centrului de Economie Montană  academicianul Radu Rey, a subliniat importanța economiei montane, evidențiind faptul că în cadrul unor regiuni există microregiuni care se concentrează pe economia specifică a unei localități.

Domnul Radu Rey este un veritabil cunoscător, la 84 de ani lui, extrem de logic, de consecvent și profesional, adică o raritate în domeniu, pe zona de economie montană.” a declarat Ion Ștefanovici, punând în lumină dedicarea și expertiza lui Radu Rey. Activitatea sa de peste 50 de ani în domeniul economiei montane a avut un impact semnificativ asupra regiunii Vatra Dornei și nu numai.

Radu Rey continuă să fie activ și implicat, în ciuda vârstei și provocărilor personale. „Un om care, în continuare, nu stă acasă, se implică la Vatra Dornei, din acest institut de economie montană, în problemele imediate ale ținutului Dornelor.” a adăugat Ion Ștefanovici. Această dedicare neobosită a lui Radu Rey se reflectă în eforturile sale de a aborda și soluționa problemele locale ale economiei montane, inclusiv în localitățile din proximitatea municipiului Vatra Dornei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Configurarea Panelului de Investiții din cadrul Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024

Impactul socio-economic al dispariției anumitor practici tradiționale

Intrând în detalii cu un astfel de om, începi să afli că pajiștile, nemaifiind utilizate prin acea mică economie a stânei, care are valențe multiple și o tradiție de zeci-sute de ani, poate, și dispărând din cauze evidente, au rămas nefolosite. Ciobanii au plecat, nu mai este interes dacă nu ai ce să faci cu produsele specifice unei stâne.”, a observat Radu Rey

Acest aspect evidențiat de domnul Ion Ștefanovici, evidențiază impactul negativ pe care schimbările economice și sociale le-au avut asupra practicilor tradiționale de agricultură montană. Pajiștile, care odinioară erau inima economiei stânelor, au ajuns să fie neutilizate din cauza exodului ciobanilor și a scăderii interesului pentru produsele specifice stânei. Tradițiile de păstorit, care au modelat peisajele și comunitățile montane timp de secole, sunt acum în pericol de dispariție.

Aceasta nu doar că afectează biodiversitatea și peisajul cultural al regiunilor montane, dar și economia locală, care se baza pe produsele lactate și alte derivate ale păstoritului. Pentru a contracara aceste efecte, este esențial să se găsească modalități inovatoare de a revitaliza aceste practici tradiționale, poate prin promovarea produselor locale și sustenabile sau prin încurajarea turismului rural care să valorifice specificul cultural al acestor zone.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sala Polivalentă din Suceava, cea mai mare din regiunea Moldovei, aproape de finalizare

Radu Rey: Un pionier al economiei montane

astazi este ziua ta prof univ dr radu rey 48932 - Moldova InvestDr. Radu Rey s-a născut la 17 septembrie 1940, în Vatra Dornei, județul Suceava. Și-a început cariera ca medic veterinar, ulterior obținând și titlul de doctor în medicină veterinară. Este membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ din anul 2002. Cu o carieră de peste 50 de ani dedicată cercetării și dezvoltării economiei montane, Radu Rey continuă să fie o figură emblematică în acest domeniu. El este recunoscut pentru cunoștințele sale vaste și logica riguroasă, dar și pentru consecvența și profesionalismul său.

De numele lui Radu Ray se leagă multe inițiative pentru promovarea muntelui, inclusiv Comisia Zonei Montane din România (1990), Agenția Națională a Zonei Montane (1994), Institutul de Montalogie – Sibiu (1991), Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare din Carpați – CEFIDEC Vatra Dornei (1994) și organizațiile neguvernamentale Forul Montan din România (2002), Asociația Națională pentru Dezvoltare Montană – ROMONTANA (2000), Federația Agricultorilor de Munte – Dorna (1993).

Este de asemenea autorul principal al Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane și a primei Legi a muntelui din România.

Domnul Radu Rey este un veritabil cunoscător, la 84 de ani lui, extrem de logii și de consecvent și profesional, adică o raritate în domeniu, pe zona de economie montană.” a declarat Ion Ștefanovici, subliniind dedicarea și expertiza domnului Radu Rey. Activitatea sa de peste 50 de ani în domeniul economiei montane a avut un impact semnificativ asupra regiunii Vatra Dornei și nu numai.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, la TVR Moldova: "Banii trebuie să meargă în pace, nu în război!"

CE-MONT: Un centru de excelență în economia montană

În 2008, la iniţiativa lui Radu Rey, a fost creată prima entitate ştiinţifică de cercetare montanologică, Centrul de Economie Montană, CE-MONT, în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ (INCE). CE-MONT reprezintă un punct de referință în cercetarea și promovarea economiei montane în România. Situat la Vatra Dornei, acest institut se concentrează pe analiza și planificarea dezvoltării economice în regiunile montane, având ca obiectiv principal îmbunătățirea calității vieții în aceste zone.

CE-MONT oferă expertiză și soluții inovatoare pentru valorificarea resurselor naturale și culturale ale regiunilor montane, promovând practici sustenabile și tradiționale. Prin proiectele și studiile desfășurate, centrul contribuie la revitalizarea economiilor locale, sprijinind astfel comunitățile montane să prospere în armonie cu mediul înconjurător.

În concluzie, sinergia dintre eforturile individuale ale lui Radu Ray și activitatea instituțională a CE-MONT a avut un impact profund asupra dezvoltării economiei montane în România. Dedicarea lui Radu Ray și rolul central al CE-MONT subliniază importanța continuării cercetării și implementării unor strategii eficiente pentru susținerea și dezvoltarea regiunilor montane.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Obiectiv strategic „Moldova 2030”

To Top