Connect with us

Asociația Tradiția Moldovei: Retrospectiva & prospectiva crescătorilor de ovine din județul Iași

Collage Maker 30 Jun 2023 03 27 PM 9276 - Moldova Invest

Iași

Asociația Tradiția Moldovei: Retrospectiva & prospectiva crescătorilor de ovine din județul Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

“Asociația Tradiția Moldovei” Iași a luat naștere în anul 2017 la inițiativa unui grup de fermieri ieșeni. Acreditarea pentru efectuarea controlului oficial al producțiilor la ovine, au obținut-o în anul 2018

În primul an de activitate a avut un număr de 21 fermieri ce dețineau un număr 5.400 capete ovine, număr care a crescut de la an la an, astfel încât astăzi organizația asociativă are în portofoliu 145 fermieri, cu un efectiv total de 34.000 capete ovine, animale din rasele: Țurcană, Cap Negru de Teleorman, Șuffolk, Îl de France și Lacaune

1234566 - Moldova Invest

2022, un an cu multe necunoscute

Anul 2022 a fost un an cu multe necunoscute, multe provocări noi, a fost anul în care seceta pedologică s-a instalat încă de la începutul primăverii, afectând astfel, atât perioada de pășunat cât și cea în care crescătorii trebuia să strângă furajele pentru iarnă. În Iași au fost multe zone în care au secat nu doar fântânile sau izvoarele de adăpare pentru animale, ci și iazuri sau alte acumulări consistente de apă, aspecte care s-au reflectat în prețul final al cumpărătorului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ADR a încheiat un contract de 36 de milioane de euro pentru crearea unei platforme de e-learning

,,Prețul la cașul de oaie a fost unul destul de bun, dar din cauza secetei, producția a fost mică. Prețul per kilogram la miel în viu, în luna martie a fost de 17-18 lei, în preajma Sărbătorilor Pascale a fost de 19-20 lei, iar pe final de primăvară și vară a scăzut la 14 lei și chiar 11 lei, deci s-a înregistrat o instabilitate totală, în niciun moment din an nu s-a putut preconiza prețul mielului.

Cât despre comparația cu ultimii doi, trei ani (perioada în care am avut pe rând secetă, pandemie, război la granița și iar secetă, toate astea ducând la creșteri și fluctuații de preț la absolut orice), am ajuns la concluzia că, dacă anul acesta consider că a fost unul rău, trebuie să încerc să văd și părțile lui bune, pentru că sigur e un an mai bun decât cel ce vine“, ne specifică Bogdan Bulat, președintele “Asociația Tradiția Moldovei” Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Energia României: Rolul crucial al industriei de petrol și gaze

sheep g86cc7dfea 1920 - Moldova Invest

Export de ovine în proporție de 90%

Vânzările de miei pe care fermierii din acest județ le-au efectuat în 2022, au fost către export, în proporție de 90%.

,,În țară am vândut doar înainte de Sărbătorile Pascale și după, ocazional câte unul, doi. La abatoare în țară prețul de vânzare în carcasă a fost aproximativ egal cu cel de vânzare în viu la export, motiv pentru care am preferat exportul“, mai menționează Bogdan Bulat.

sheep g132359416 1920 - Moldova Invest

Crescătorii de ovine, manageri foarte buni

Pentru fermierii Asociației, economic vorbind, creșterea animalelor nu este doar la nivel de subzistență ci acestea reprezintă o afacere.

,,Mai mare sau mai mică în funcție de numărul lor, iar ei (crescătorii) sunt managerii și unii chiar foarte buni în opinia mea, pentru că toamna la început de an zootehnic, nu au niciun fel de informație certă despre consumul și prețul cerealelor ce urmează a fi consumat pe timp de iarnă, nu știu ce valoare va avea subvenția pe care o vor primi, nu știu prețul la miel și nici cel la brânză, cât despre lână ce să mai vorbim… încasează bani aproximativ 5 luni pe an și trebuie să-i drămuiască astfel încât să le ajungă pe un an.

Forța de muncă este aproape inexistentă, astfel numărul animalelor trebuie limitat iar subvențiile sunt tot mai mici. În 2023, ne dorim să fim sănătoși! Indiferent de condiții, animale sigur vom ține ani mulți de acum încolo, pentru că ele sunt sursa noastră de venit, pasiunea și binecuvântarea noastră (nu aruncăm pentru un purice, cămașă pe foc)“, încheie Bogdan Bulat, președintele “Asociația Tradiția Moldovei” Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Votul Adunării Generale a ONU privind Srebrenica, pe agenda întrevederii dintre Aleksandr Vucic și Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska

70537853 732411787172525 9128595929836814336 n 1 - Moldova Invest

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top