Connect with us

Avânt administrativ pentru comuna ieșeana HOLBOCA! Primarul Neculai PAMFIL prezintă proiectele localitații

Untitled design 13 - Moldova Invest

Holboca

Avânt administrativ pentru comuna ieșeana HOLBOCA! Primarul Neculai PAMFIL prezintă proiectele localitații

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Comuna Holboca, situată în Zona Metropolitană a Iașului este formată din satele Cristești, Dancu, Holboca (reședința), Orzeni, Rusenii Noi, Rusenii Vechi și Valea Lungă

Domnule primar Neculai PAMFIL, cum resimțiți în plan local perioada economică dificilă pe care o traversăm și în ce măsură aceste condiții economice impactează asupra proiectelor comunității?

Proiectele pe care le implementăm sau pe care urmează să le accesăm trebuie să aibă un impact pozitiv la nivelul întregii comunități. Avem șapte sate de gospodărit, iar banii trebuie alocați în mod echitabil, pentru a crește calitatea vieții în fiecare sat. Actualul context economic pune o presiune suplimentară pe buna gospodărire a banului public.

277730261 396434605821212 85001176417169176 n - Moldova Invest

Creșterea prețurilor, de exemplu, afectează considerabil costurile de implementare a proiectelor. Ce putem face este să continuăm să prioritizăm atent lista de lucrări necesare în comunitate și să abordăm cu maximum de prudență proiectele care necesită cofinanțare din bugetul local. Astfel, căutăm să ducem la bun sfârșit proiectele aflate în derulare și să demarăm totodată noi proiecte, în limita posibilităților financiare și a oportunităților de finanțare existente, apelând atât la fondurile nerambursabile disponibile în cadrul programelor guvernamentale de dezvoltare, cât și la cele europene.

Cu alte cuvinte, ne întindem atât cât ne permite plapuma, evitând deocamdată împrumuturile bancare.

Holboca Romania panoramio - Moldova Invest

La capitolul proiectele finalizate, implementate în ultimii doi ani de zile evidențiem:

  • Reabilitare și dotare cămin cultural în comuna Holboca, județul Iași. Acest proiect a presupus, după cum se și poate observa, reabilitarea și modernizarea căminului cultural din sat Holboca, comuna Holboca. Investiția a avut o valoare de aproximativ 2.800.000,00 RON și a presupus și dotarea căminului cu scenă, instrumente muzicale, îmbrăcăminte populară, mobilier
  • Un alt proiect a vizat Înființarea distribuției de gaze naturale în comuna Holboca, cu satele aparținătoare Rusenii Noi, Rusenii Vechi, Orzeni, Cristești, județ Iași. Implementarea acestui proiect cu o valoarea de aproximativ 3.600.000,00 RON a sprijinit dezvoltarea comunei Holboca prin crearea unor condiții moderne de trai la nivelul secolului XXI, așa cum ar fi trebuit să beneficieze de mai bine de 15 ani.
  • Prin obiectivul de investiție Modernizare prin asfaltare drumuri în sat Valea Lungă, comuna Holboca au fost asfaltate toate străzile principale ale localității, respectiv 2.000 de metri de drum. Până în prezent, satul Valea Lungă a fost cel mai văduvit în ceea ce privește proporția investițiilor din comuna Holboca, astfel încât prin această investiție de aproximativ 3.300.000,00 RON s-a încercat să se reducă din decalajul dintre satul Valea Lungă și celelalte sate componente ale comunei Holboca.
Moldova Invest îți recomandă și ...   PRIA E-COMMERCE CONFERENCE MOLDOVA, o platformă esențială pentru comerțul electronic în Republica Moldova

280647350 423392363125436 7996988935237503980 n - Moldova Invest

  • Proiectul ce a vizat Reabilitarea Școlii primare în sat Orzeni, comuna Holboca în valoare de aproximativ 1.100.000,00 RON a permis renovarea clădirii în care își desfășoară activitatea preșcolarii și elevii din satul Orzeni și nu numai. Realitatea anterioră implementării proiectului făcea ca o școală situată la mai puțin de 10 km de municipiul Iași să nu dețină condiții igienico-sanitare specifice unui sistem educațional aliniat la standardele actuale de la acea dată, astfel încât comuna Holboca s-a văzut nevoită să acceseze fonduri necesare îmbunătățirii condițiilor amintite.
  • Comuna Holboca, prin intermediul Proiectului Operațional Infrastructura Mare (POIM), a beneficiat de achiziție de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice online în comuna Holboca, județul Iași. În contextul pandemiei de SARS-CoV-2 am avut în vedere crearea premiselor tehnice de funcționare a procesului de învățământ în situația în care o parte din elevi sau toți trebuie să urmarească desfășurarea orelor de acasă. Contractul a vizat achiziția de tablete, aproximativ 880 de bucăți – aprox. 690.000,00 RON, laptop-uri, aproximativ 80 de bucăți – aproximativ 155.000,00 RON, și camere web, aproximativ 50 de bucăți – aproximativ 14.000,00 RON.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a ajustat în scădere prognozele privind creșterea economică a României. Ce rată a inflației este estimată pentru 2024 și 2025?

Printre proiectele majore aflate în derulare în prezent enumerăm:

  • Înființare creșă în sat Holboca, cu o valoare de aproximativ 3.300.000,00 RON. Această investiție va permite ca locuitorii comunei Holboca să poată beneficia de sprijinul autorităților publice locale în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copiilor cu vârste foarte mici, astfel încât aceștia să poată să își continue activitatea profesională. Se estimează că până la mijlocul anului 2023 acest obiectiv să fie funcțional.
  • Construire grădiniță cu program prelungit în sat Holboca, cu o valoare de aproximativ 2.600.000,00 RON. Stadiul proiectului este de peste 85% , în prezent așteptându-se ca investiția să fie dotată pentru a putea fi dată în exploatare. Până la finalul acestui an se estimează că grădinița va putea fi predată către școala Holboca, școală care va avea rolul de administrator.
  • Construire complex sportiv, sat Holboca, comuna Holboca este un proiect aflat în prezent în procedura de selecție a ofertantului câștigător. Proiectul are o valoare de aproximativ 27.000.000,00 RON. În cadrul acestui complex se vor regăsi un teren de fotbal cu dimensiunile standard UEFA și gazon sintetic, un teren de baschet, un teren de tenis, toate cu tribună. În cadrul proiectului este prevăzută și o clădire administrativă, respectiv vestiare.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Transformarea Municipiului Huși, sub conducerea primarului ing. Ioan CIUPILAN: inovație, sustenabilitate și proiecte de dezvoltare

302456937 505639631567375 7070383094736003078 n - Moldova Invest

Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?

Printre proiectele viitoare, comuna Holboca amintește astfaltarea a 11 km de drum sătesc prin Programul Național „Anghel Saligny”, amenajarea de piste pentru bicicletă, achiziția de microbuz electric școlar, achiziția a cinci stații de încărcare electrică, renovarea a peste 30 de scări de bloc în cartier Dancu – proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin programele finanțate de către Administrația Fondului pentru Mediu se dorește implementarea a trei proiecte: reabilitarea școlii din sat Holboca, modernizarea infrastructurii de iluminat public stradal, renovarea și modernizarea școlii din sat Dancu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Holboca

To Top