Connect with us

Carolina BUGĂIAN: „Vocea AFAM are un impact puternic, astfel încât poate influența stabilirea agendei de politici guvernamentale și de a responsabiliza autoritățile naționale locale”

Collage Maker 25 Jul 2023 03 41 PM 5722 - Moldova Invest

Potențial investițional

Carolina BUGĂIAN: „Vocea AFAM are un impact puternic, astfel încât poate influența stabilirea agendei de politici guvernamentale și de a responsabiliza autoritățile naționale locale”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Interviu realizat în cadrul ediției de vară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) este un ONG creat în anul 2013 de către 9 membre fondatoare

Anul acesta, Asociația împlinește 10 ani de la înființare, având aproximativ 70 membre, care provin din diferite sectoare ale economiei naționale.

Într-un deceniu de activitate, AFAM a realizat peste 250 de evenimente și proiecte pentru membre și publicul larg, având în calitate de parteneri instituții, asociații naționale și internaționale de business, donatori externi în Republica Moldova și alți actori-cheie din mediul de afaceri.

812 e1689861858684 - Moldova Invest

AFAM este membră în Consiliul economic, pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.

Președintele Asociației Femeilor de Afaceri din Moldova și membră fondatoare, Carolina Bugăian are peste 15 ani de experiență în domeniul telecomunicațiilor, managementului fi nanciar, a guvernanței corporative, managementului proiectelor, auditului financiar, în Republica Moldova, România, Rusia, Nepal și alte țări din Eurasia.

AFAM este o platformă la nivel național ce reunește femei practiciene, care au capacitatea de expertiză

Sunteți Președintele Asociației Femeilor de Afaceri din Moldova. Ce rol își asumă Asociația pe care conduceți și cu ce scop a fost înființată?

AFAM dispune de un nivel înalt de responsabilitate, competitivitate și competență, pentru a implementa tehnologii inovative, a întreprinde acțiuni eficiente și a produce schimbări pozitive pentru beneficiarele sale și pentru comunitate în general.

Vocea AFAM are un impact puternic, astfel încât poate  influența stabilirea agendei de politici guvernamentale și de a responsabiliza autoritățile naționale și locale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Ambasadorul Chinei în România, E.S. Han Chunlin - invitatul special al Forumului Economic Regional Moldova, 2024

AFAM este o platformă la nivel național ce reunește femei practiciene, care au capacitatea de expertiză și pot: oferi asistență consultativă sau mentorat în dezvoltarea abilităților antreprenoriale, de lansare, dezvoltare, creștere și internaționalizare a afacerilor, precum și încurajarea și creșterea încrederii în sine a femeilor.

„Fiecare călătorie antreprenorială începe cu un vis.”

Caracterizat de crize economice suprapuse, 2022 a fost într-adevăr un an difi cil, plin de provocări economice. Ce reflectă bilanțul de activitate al AFAM pentru anul 2022?

Anul 2022 poate fi  caracterizat ca o reînviere pentru AFAM, fiindcă am simțit o mai mare necesitate de a încuraja femeile.

807 e1689861949413 - Moldova Invest

Astfel, anul trecut am organizat prima ediție a Conferinței Naționale a Antreprenoriatului Feminin, cu genericul: ”Visul prinde aripi: Modelarea viitorului femeilor în afaceri”. Fiecare călătorie antreprenorială începe cu un vis.

Pentru a crea ceva nou, mai bun sau semnifi cativ, pentru a fi  propriul șef și lider, pentru a te bucura de un stil de viață mai flexibil, pentru a lăsa o moștenire pentru generația următoare, pentru a schimba lumea spre bine avem nevoie de exemple care inspiră și „dau aripi”.

„Antreprenoriatul feminin este declarat  în continuare o prioritate națională, trasată și asumată de Guvernul  Republicii Moldova”

Ce îmbunătățiri considerați a fi  necesare de implementat pentru sprijinirea femeilor antreprenoare din Moldova?

Apreciem enorm că antreprenoriatul feminin este declarat  în continuare o prioritate națională, trasată și asumată de Guvernul  Republicii Moldova. ”Sprijinirea activă a inițierii în antreprenoriat a tinerilor și femeilor, susținerea adoptării inovațiilor relevante pe scară cât mai largă” este enunțată în  Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova Europeană 2030”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dorin Recean s-a întâlnit cu Christopher W. Smith, secretarul adjunct pentru Afaceri Est-Europene al SUA

813 e1689861898198 - Moldova Invest

În anul 2022, Guvernul a aprobat și o Foaie de parcurs pe domeniul abilitării economice a femeilor pentru perioada 2022-2023 (privind abilitarea economică a femeilor a fost elaborată de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul RM, cu susținerea UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei).

În prezent, este inițiat și un proces de consultări cu mediul de afaceri privind elaborarea unui nou Program Femei în afaceri, reprezentând o continuare a programului implementat în perioada 2016 – 2022.

Asociația deține Secretariatul Alianței pentru  Abilitarea Economică a Femeilor care întrunește 12 organizații ale sectorului asociativ. Pe această platformă a fost elaborată o Agendă Legislativă a Femeilor, care conține un șir de priorități economice imediate.

De asemenea, am înaintat Guvernului propunerea pentru inițierea elaborării unui Program național de abilitare economică a femeilor care cuprinde o abordare cuprinzătoare pe termen lung, cu acoperirea întregului ciclu de viață, începând de la grădiniță până la seniorat, acoperind toate segmentele de dezvoltare personală, profesională și antreprenoriat.

Proiectele derulate de AFAM în acest an

Ce proiecte aveți în derulare în anul 2023 și în ce stadiu se află acestea?

În prezent ne aflăm în proces de implementare a 2 proiecte importante:

  1. „Abilitarea femeilor afectate de crize pentru o societate mai stabilă și prosperă”, implementat de AFAM în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), cu susținerea UN Women, și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România

814 e1689861995342 - Moldova Invest

  1. Am semnat un Acord de parteneriat cu USAID (FTA, cu finanțarea SIDA și UK Aid) și ASEM privind crearea GLIA Impact HUB. Sperăm să fi e implementat în toamna acestui an. Are ca scop sprijinirea ecosistemului antreprenorial și al startup-urilor din Moldova, în special pentru a încuraja femeile  să îmbrățișeze oportunitățile, să își dezvolte propriile produse și idei de afaceri și să intre pe piețele locale și internaționale utilizând cele mai inovative tehnologii.

Aveți proiecte comune cu companii, federații sau asociații din România? În ce constau?

Da, avem iar în acest sens menționăm parteneriatul extraordinar cu colegele de la Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.  Împreună cu CONAF avem un parteneriat cu obiective comune de acțiune și o prietenie de durată.

Avem ce învăța unele de la altele, putem discuta provocările și soluțiile, împărtăși lecțiile și practicile bune, dezvolta rețele de afaceri între membre.

Am participat la proiectul WINGATE, unde s-a demonstrat că o colaborare la nivelul asociațiilor și autorităților, poate oferi soluții nu numai în cuantum de profit direct, dar și în rezolvarea deficitului de forță de muncă, calificarea angajaților, precum și infrastructură, debirocratizare și digitalizare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Potențial investițional

To Top