Connect with us

DRRM a finanțat proiectul media Moldova Invest dedicat reflectării cooperării dintre România și Republica Moldova

FotoJet 2023 10 20T153914.484 900x505 1 - Moldova Invest

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

DRRM a finanțat proiectul media Moldova Invest dedicat reflectării cooperării dintre România și Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

WhatsApp Image 2023 10 23 at 10.03.55 eeec9dde e1698044782905 - Moldova Invest

 

Suceava, octombrie 2023

Revista economică Moldova Invest reprezintă un proiect media integrativ ce contribuie la consolidarea cooperării economice și administrative între cele două țări

Acest demers se aliniază procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, având în vedere contextul politic și economic actual.

Proiectul, mai exact trei dintre edițiile acestuia, au beneficiat de finanțare din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Prin intermediul proiectului, Moldova Invest și-a propus să ofere o perspectivă amplă asupra relațiilor economice bilaterale dintre România și Republica Moldova. Astfel, au fost abordate aspecte esențiale precum cooperarea economică, investițiile și sprijinul economic, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul administrațiilor publice locale. De asemenea, proiectul a vizat armonizarea procedurilor administrative și sprijinul acordat de Administrațiile Publice din România partenerilor din Republica Moldova, inclusiv programelor culturale comune.

Echipa de implementare, formată din jurnaliști cu experiență din România, a adus în proiect expertiză în reflectarea activităților instituțiilor precum Ministerul Economiei, Agriculturii, Agenția Invest Moldova, Ministerul Turismului, al Dezvoltării, Transporturilor, Zonelor Economice de Liber Schimb, Parcurilor Industriale și Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Proiectul contribuie în mod semnificativ la conștientizarea importanței menținerii unei colaborări strânse între România și Republica Moldova, scopul final fiind creșterea gradului de informare al cetățenilor ambelor țări, în special în ceea ce privește procesul de integrare europeană al Republicii Moldova și sprijinul activ acordat de România.

Cu obiective specifice bine definite, proiectul Moldova Invest se concentrează asupra consolidării cooperării între primarii din România și Republica Moldova în proiecte finanțate din fonduri europene, sprijinirii și prezentării activităților comunelor și rezultatelor Agențiilor de Dezvoltare Regională de pe ambele maluri ale Prutului, precum și prezentării programelor și activităților administrațiilor centrale ale celor două state. Totodată, a fost evidențiată contribuția activă a companiilor din Republica Moldova care activează în România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 32,6 milioane lei pentru centrele de colectare a deșeurilor din Iași

Cele mai recente trei ediții ale revistei Moldova Invest și-au propus să adauge prezentarea evenimentelor economice organizate de Agenția de Stat, Invest Moldova, ministerele cu adresabilitate economică și asociațiile de profil.

Proiectul s-a materializat în trei ediții (primăvară, vară, toamnă) în cursul anului 2023. Astfel, au fost distribuite 2000 de exemplare pe ediție în Republica Moldova, totalizând 6000 de exemplare pentru întreg anul.

Edițiile de primăvară, vară și toamnă au fost lansate, respectiv, în aprilie, iulie și octombrie.

Distribuția revistelor în Republica Moldova s-a realizat în baza unor contracte de donație cu instituții guvernamentale, primării, organizații non-guvernamentale, asociații profesionale și companii.

Revista Moldova Invest privește cu încredere către viitor, având ca obiectiv continuarea și dezvoltarea direcțiilor abordate în edițiile anterioare, cu sprijinul DRRM și al Uniunii Europene.

Potrivit lui Ion Stefanovici, Directorul editorial al revistei economice Moldova Invest din România, revista Economică Moldova Invest prezintă investițiile din sectorul public și mediul privat din România dar, prin intermediul unui proiect finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, reflectă și realități economice din Republica Moldova.

“2023 a fost primul an de activitate pentru Moldova Invest în Republica Moldova. În acest debut de activitate, Moldova Invest a colaborat în principal cu Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova, Invest Moldova (Agenția de Investiții a Republicii Moldova), Camera de Comerț a Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova la București, TRACOM, EBA, administrația publică locală, Universitatea de Medicină de la Chișinau, arcul guvernamental și mediul diplomatic.

Printre partenererii de discutie s-au aflat: Andrei SPÎNU din poziția de Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea – Ministrul Agriculturii administrațiile de la Florești, Soroca, Cahul, Strășeni, Hîncești, Ialoveni, Glodeni sau Leova, Răzeni, conducerea SMURD de la Chișinău și Iași care au prezentat evoluția acestui proiect transfrontalier, am prezentat raporturile de colaborare dintre ADR Nord Est din România și ADR Nord din Rep Moldova, Ambasadorul Indiei la București care reprezintă și Republica Moldova, a fost refectată activitatea și raporturile de activitate ale Asociației Siret – Prut – Nistru.

Am realizat și o radiografie a mediul de afaceri împreună cu conducerea Parcului Industrial TRACOM din Chișinău reflectând proiectele actuale și strategia de viitor a acestui parc industrial care ar putea fi corelată cu cea a Parcului Industrial Miroslava din Iași.  Împreună cu ATIC, Asociația care activează în domeniul informațiilor și comunicațiilor am explorat proiectele privind transformarea digitală a Republicii Moldova.

Programele de tineret au fost de asemenea reflectate. Un exemplu în acest sens în constituie inițiativa IDEP (Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor) în cadrul programului european Discover EU. 

Împreună cu Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) am evaluat programele complexe pe care Republica Moldova le are în implementare în vederea susțienerii industriei turismului.

În luna mai a acestui an, Moldova Invest a organizat la Iași Forumul Economic Regional Moldova care a reunit reprezentanții admnistrației publice locale de pe ambele maluri ale Prutului.

În această ediție de toamnă câteva subiecte centrale sunt dedicate consolidării relațiilor culturale dintre țările noastre – un interviu în oglindă realizat cu Ministrul Culturii de la Bucuresti și Chisinau.

Un interviu foarte interesant a fost realizat și cu Ambasadorul Arabiei Saudite în România și Republica Moldova. În sfera educației am acordat o atenție sporită formatului de colaborare dintre Universitățile de Medicină de la Chișinău și Iași.

Două dintre cele mai mari nume în producerea vinului din Republica Moldova nu mai au nevoie de promovare și ne referim desigur la Cricova și Purcari. Însă, despre minunatele vinuri de la Mileștii Mici în România nu se cunosc prea multe detalii. De aceea, am realizat împreună o prezentare a gamei de vinuri de la Mileștii Mici.

Am subliniat încă o data rolul deosebit de important al ADR-urilor ca principal vector de implementare și control a finanțărilor europene printr-un dialog constructive cu Directorul ADR Centru, Pavel TROFIN.

Nu în ultimul rând am realizat o evaluare a mediului economic din Republica Moldova împreună cu Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Sergiu HAREA.

(https://moldovainvest.eu/revista-economica-moldova-invest/ )  

În luna mai a acestui an, Moldova Invest a organizat la Iași, primul Forum Economic Regional al Moldovei. (https://moldovainvest.eu/forumul-economic-regional-moldova-2023/ )”, a menționat Ion Ștefanovici, Directorul editorial al revistei economice Moldova Invest.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Cozmin Iulian EPURAȘ, despre proiectele majore de dezvoltare și modernizare în comuna Stăuceni

#Moldova Invest #DRRM #proiect #Moldova #Romania


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

To Top