Connect with us

Evoluția economiei ieșene. Topul firmelor și tendințele în context global

firmele iesene - Moldova Invest

Companii

Evoluția economiei ieșene. Topul firmelor și tendințele în context global

Într-o perioadă marcată de provocări și schimbări semnificative în economia globală, comunitatea de afaceri ieșeană înfruntă obstacolele și găsește oportunități pentru dezvoltare

În ansamblu, firmele ieșene au dat dovadă de reziliență și se situează pe trend ascendent, dar se manifestă o polarizare îngrijorătoare a economiei locale.

Sub acest aspect, Camera de Comerț și Industrie Iași a publicat rezultatele evaluării performanțelor economice ale firmelor din județ, concretizate în cel mai obiectiv, complex și elocvent clasament anual al comunității de afaceri locale – Topul Firmelor din Județul Iași.

Clasamentul este realizat după o metodologie unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț și Industrie din România, în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie.

„Camera de Comerț și Industrie îi felicită pe toți antreprenorii și managerii ieșeni care au performat și au demonstrat tuturor că din criză poți ieși nu doar ca supraviețuitor, dar că poți identifica resurse care să te ridice la un nivel superior! Avem un clasament obiectiv, pe indicatori financiari, dar și longeviv: anul acesta am ajuns la ediția cu numărul 30. Așteptăm cu interes agregarea clasamentelor județene la nivelul Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru a vedea și anul acesta care sunt firmele ieșene care se clasează în Topul Național al Firmelor, adică cei mai buni dintre cei buni!” a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Exploatând această tendință favorabilă, Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași ne prezintă o analiză a datelor care susțin această performanță, evidențiind cifra remarcabilă a firmelor active și care s-au distins în clasamentele anului 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect de peste 9 milioane de lei câștigat de TUIASI, în completarea inițiativei „Digital Innovation Zone”, pentru a asigura o transformare digitală inteligentă în regiunea de Nord-Est

„Din analiza datelor financiare cuprinse în 27.140 bilanțuri de societăți comerciale cu sediul social în județul Iași, aferente anului 2022, a reieșit că 21.994 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (firme active). Un număr de 11.469 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, iar dintre acestea 3.457 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului.” a completat Sorin Gheorghiu, Director în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Clasamentul are la bază datele de bilanț pentru anul 2022 și urmărește 5 indicatori de performanță: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Sunt admise în top firmele înmatriculate în Registrul Comerțului care îndeplinesc simultan următoarele condiții, cu privire la datele de bilanț depus pentru anul 2022: Profit din exploatare pozitiv și Cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 lei în cazul celorlalte.

În acest clasament, nu sunt admise:

  • Grupurile de interes economic (GIE); Firmele al căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului și impozitele și taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depășește cuantumul creanțelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului; Firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate, insolvență.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Reguli mai stricte pentru furnizorii de gaze este soluția propusă de Consiliul Concurenței în contextul eliminării plafoanării prețurilor

Clasamentul este structurat pe 7 domenii de activitate, urmărind obiectul de activitate declarat de firme în bilanțul pe anul anterior: IT&C și Cercetare-Dezvoltare; Industrie; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism și Restaurante.

Clasamentul publicat cuprinde primele 10 locuri pe fiecare clasă de mărime (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari, întreprinderi foarte mari), corespunzătoare fiecărui obiect de activitate.

Statistica are la bază indicatorii economici raportați la Finanțe de firmele ieșene, prin bilanțurile aferente anului 2022 depuse până în luna iulie și oferă inclusiv o perspectivă interesantă a evoluției începând cu anul 2008 și până în 2022, fiind incluse practic momentele majore de încercare precum criza economică din 2009-2010 și criza pandemică din 2020-2021.

De menționat faptul că statistica elaborată se referă strict la societățile comerciale locale, deci cele cu sediul social pe raza județului Iași, care au depus bilanț până în luna iulie.

„Semnalul pozitiv este că cifrele demonstrează nivelul foarte bun de reziliență al firmelor ieșene. Antreprenorii și managerii ieșeni au reușit să identifice soluții cu care să facă față crizei pandemice, perioadei de dificultate în lanțurile de aprovizionare, creșterii prețurilor la materii prime și utilități și au înregistrat în 2022 o cifră de afaceri totală de 8,78 miliarde euro, respectiv cu 16% mai mare decât cifra de afaceri din 2021, care la rândul ei era deja mai mare decât cea de dinaintea pandemiei. Creșterea îmbucurătoare este și din perspectiva numărului de firme active, de la 20.214 la 21.994, precum și a numărului de total de salariați de la 109.256 la 113.850.” a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiecte în valoare de 6,7 miliarde de euro pentru Iași și Zona Metropolitană

Structura companiilor locale, pe domenii de activitate

WhatsApp Image 2023 12 18 at 11.01.03 b20a947d - Moldova Invest

WhatsApp Image 2023 12 18 at 11.01.27 019e8661 - Moldova Invest

 

DINAMICA GENERALĂ A FIRMELOR ACTIVE DIN JUDEȚUL IAȘI

dinamica - Moldova Invest

În continuare, Breviarul economic elaborat de CCI intră și mai mult în detalii, analizând fiecare domeniu de activitate în parte prin prisma subdomeniilor componente, oferind astfel o veritabilă radiografie a mediului antreprenorial local.

paul butnariu - Moldova Invest

„Remarcăm totuși un grad îngrijorător de polarizare a economiei locale: 52,07% din cifra totală de afaceri este realizată de numai 1,24% din firme, adică 272 de societăți comerciale. Celelalte 98% din firme se luptă pe 4,2 miliarde euro, iar 15.485 de firme, adică 70%, au raportat o cifră de afaceri medie anuală de sub o sută de mii de euro.

Și dacă mai adăugăm faptul că firmele micro și mici reprezintă 98% din numărul total al firmelor locale, iată că avem un aspect care ar trebui să dea serios de gândit decidenților guvernamentali atunci când abordează modificările privind fiscalitatea, atât din punct de vedere al nivelului de taxare, dar poate mai ales al predictibilității și evitării unor perturbări major în activitate cu schimbări de legislație de la o lună la alta.” a mai declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Companii

To Top