Connect with us

Obiectivele EuroRegiunii Moldova conturate pentru prima dată la Bruxelles. Forumul Economic Regional Moldova din 2024 va juca un rol major în dezvoltarea regiunii

7016201c a1fb 416c 95a5 c5ea40e7ff41 - Moldova Invest

Potențial investițional

Obiectivele EuroRegiunii Moldova conturate pentru prima dată la Bruxelles. Forumul Economic Regional Moldova din 2024 va juca un rol major în dezvoltarea regiunii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În 2024, se planifică dezvoltarea EuroRegiunii Moldova, îmbunătățirea vizibilității internaționale și atragerea de investiții cu ajutorul unei strategii antreprenoriale inovatoare și a diplomației economice

„Anul 2023 a fost pentru mine unul deosebit de important prin totalitatea experiențelor înregistrate. Am avut o interacțiune permanentă cu autoritățile locale, regionale și chiar cu cele naționale din sfera economică.

Mediul privat manifestă în continuare, pe bună dreptate, o reținere în raport cu sectorul public, generată cu siguranță de experiența ultimilor 30 de ani. Faptul în sine este desigur unul regretabil pentru că generează imposibilitatea conturării unor eforturi comune care să permită accelerarea atragerii investițiilor și a stimulării comerțului exterior pe regiuni, valorificând astfel la maximum potențialul pe care Moldova îl posedă.

Cea mai importantă lecție însușită pe parcursul anului 2023 este aceea că singurul neajuns semnificativ pe care îl înregistrează Nord-Estul României este determinat de neîncrederea în forțele proprii. Da, mulți poate că nu îmi vor da dreptate enumerând: lipsa infrastructurii rutiere și a utilităților, lipsa forței de muncă, calitatea reprezentării politice și administrative. Poate și multe altele.

Insă, dacă veți analiza cu atenție și în profunzime situația geopolitică actuală veți constata că vom beneficia de infrastructură rutieră mare în scurt timp pe fondul situației internaționale de la granițele noastre, se vor prezenta cât de curând oportunități de afaceri care nu au existat în ultimii 33 de ani și aceleași schimbări în paradigma internațională ne favorizează inclusiv în privința completării, nu înlocuirii forței de muncă din EuroRegiunea Moldova. Referitor la forța de muncă, se prezintă posibilitatea de a ne convinge concetățenii să revină acasă și tinerii să nu își mai părăsească familiile. În acest fel, putem evita înlocuirea forței de muncă și putem obține doar completarea ei cu resurse din Asia sau alte părți ale globului.

WhatsApp Image 2023 10 09 at 16.32.12 1031bf07 1 1 - Moldova Invest

Privim cu încredere la anul 2024.

Nu va fi  ușor și evident trebuie să acționăm cu multă chibzuință și înțelepciune.

Patru rânduri de alegeri electorale, crize economice suprapuse, un exercițiu financiar european întârziat, insecuritate la granițe și lista poate continua! Toți acești factori se pot transforma peste noapte din temeri, în vulnerabilități care vor fi  decontate de întreaga societate aruncându-ne într-o criză fără precedent.

Dar am ales să acționăm! Dacă avem concursul autorităților dar și al mediului de afaceri, o vom face inteligent și unitar astfel încât să poziționăm EuroRegiunea Moldova pe harta de interes strategic a Europei de Sud Est. Nu avem suficientă VIZIBILITATE! Ne-am intensificat însă eforturile pe direcția interacțiiunii cu ambasadele de la București ale țărilor Uniunii Europene. Nu neglijăm ambasadele statelor cu care România a avut raporturi comerciale profitabile până în 1989 și care reprezintă un potențial latent imens pentru România. Desigur, obiectivul central al acestor eforturi în planul diplomației economice îl reprezintă atragerea atenției asupra potențialului economic existent în NE României.

Ne dorim ca, prin implementarea unei strategii de politică antreprenorială inovatoare, să implementăm în EuroRegiunea Moldovei un plan de perspectivă credibil, vizionar și promițător care să ne înscrie în registrul „Regiunilor europene întreprinzătoare” în 2025. În acest fel, pot fi  accelerate investițiile și comerțul exterior în cele șase județe ale Moldovei.

Să ne dea Dumnezeu gândul cel bun fiecăruia dintre noi, pentru că, doar împreună, vom putea reuși!”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Două noi corpuri de clădire vor fi construite în curtea Spitalului "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava! Investiție totală de 76,4 milioane de lei


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Potențial investițional

To Top