Companii
Petrică NEGREA, o simfonie a succesului, de la acordurile artei lirice la vibrantul univers al ospitalității bucovinene
Pe marea scenă a vieții, rareori întâlnim figuri care să jongleze cu măiestrie între arii de interes atât de diferite și, în același timp, să lase o amprentă indelebilă în fiecare domeniu
Imaginea de ansamblu a activității omului de afaceri Petrică NEGREA din ultimii 20 de ani ilustrează capacitatea remarcabilă a acestuia de a transforma fiecare adversitate într-o oportunitate și fiecare eșec într-o lecție valoroasă. De la scena lirică la sala de boardroom, de la metropola londoneză la splendoarea Bucovinei, povestea sa aduce un mix rar întâlnit de artă și business.
Revenind în România, el își canalizează energia și resursele către dezvoltarea afacerilor în domeniul ospitalității, punând astfel piatra de temelie a unor complexuri turistice din zona Bucovinei, iar în cadrul interviului nostru descrie pe larg acest subiect.
Domnule Negrea, vă rugăm să ne oferiți o imagine de ansamblu a activității dumneavoastră din ultimii 20 ani. Ce etape majore considerați că au marcat acest parcurs?
Douăzeci de ani nu sunt deloc puțini pentru o viață de om. Totuși, sentimentul meu este că acești ani s-au scurs într-o clipită, parcă ar fi fost ieri.
Parcursul meu academic a început în anul 1994, fiind încununat în anul 1999 cu absolvirea Academiei de Arte „George Enescu” Iași. Pe parcursul acestei perioade, am fost angajat ca tenor în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din Iași.
După absolvire, în ’99, am plecat la Londra, metropolă pe care am vizitat-o în timpul anilor de studenție. A fost o schimbare radicală pentru mine, deoarece acolo am cunoscut munca grea din domeniul construcțiilor, cu care nu fusesem familiarizat până atunci.
Fiind un pasionat și cunoscător al artei lirice, pașii m-au condus spre Filarmonica din Londra. După o vreme, am avut o întâlnire cu directorul, care mi-a spus despre faptul că vor scoate la concurs un post disponibil. Toate s-au aliniat atât de favorabil pentru mine, încât nu doar că am câștigat postul, dar am și activat timp de 3 ani la Filarmonica din Londra (London Philharmonic Orchestra).
În urmă cu 20 de ani mă aflam, așadar, în Marea Britanie, eram antreprenor în domeniul construcțiilor și, în același timp, student.
Astfel, anii au trecut destul de repede, frumos și cu multe realizări.
Cum ați reușit să faceți trecerea de la domeniul artistic la cel de business?
Fiind în Londra, mi-am îndreptat atenția către domeniul construcțiilor, avându-l alături pe fratele meu care lucra și el cu mine. În condițiile în care progresul a fost rapid, ne-am extins, iar odată cu creșterea responsabilităților, am hotărât să renunț la muzică în favoarea afacerilor. Este bine-cunoscut faptul că nu poți face nimic în mod adecvat dacă te dedici doar pe jumătate, iar muzica nu face excepție. Cu această mentalitate am construit o afacere solidă.
În anul 2005 m-am reîntors acasă definitiv și am pus bazele primului nostru complex turistic în zona Bucovinei, în orașul Gura Humorului. Este vorba despre Domeniul Toaca, întins pe câteva zeci de hectare, care este format din 2 hoteluri pe aceeași proprietate și un salon pentru evenimente cunoscut sub numele de „7 Izvoare Toaca Events”.
Hotelul Toaca Bellevue este situat pe cel mai înalt platou al orașului Gura Humorului, cu vedere panoramică asupra împrejurimilor și a pârtiei de ski.
După 7 ani, printr-o întâmplare, am urcat pe vârful Rarău din masivul cu același nume, unde am fost impresionat de frumusețea și minunile create de Dumnezeu pentru noi toți. Acolo am remarcat o cabană aflată în paragină, abandonată, lucru care m-a întristat. În acel moment am simțit o dorință puternică pentru a transforma acel loc, care să fie demn de Bucovina, să facă cinste zonei și României.
Am realizat ample investiții în igienizarea totală a cabanei, reamenajarea camerelor, a parcării, bucătăriei, în restaurant, iar lista continuă.
Sub acest aspect, Hotelul Alpin Rarău, cu o istorie ce se întinde peste 100 de ani, a fost dezvoltat de noi, în așa fel încât dintr-o simplă cabană, s-a transformat într-un veritabil hotel. În prezent, hotelul are o capacitate de 94 locuri de cazare, dispuse pe 6 nivele.
Hotelul Alpin Rarău este situat în inima Bucovinei, la peste 1500 de metri altitudine, la poalele celebrelor «Pietrele Doamnei». Complet modernizat, hotelul are camere și apartamente dotate la standarde înalte, restaurant cu specific tradițional și vânătoresc, terasă cu grill, terasă cu preparate proaspete din păstrăvăria proprie și, bineînțeles, o priveliște de neuitat.
Următorul proiect de suflet este reprezentat de al treilea complex, la care lucrăm acum. Acesta este situat în zona Voroneț, foarte aproape de obiectivul emblematic, Mănăstirea Voroneț. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 2024 avem de gând să îl inaugurăm. Acest hotel dispune de restaurant și două piscine, iar ceea ce aduce în plus este zona balneo. Iar toate acestea au fost posibile cu ajutorul lui Dumnezeu, multă organizare și o echipă competentă de specialiști alături de mine.
Ce alte proiecte de suflet mai aveți în desfășurare?
Pentru început, fac precizarea că m-am născut în comuna Cornu-Luncii, sat Brăiești. De aceea, în mod special acolo îmi doresc să reînvii gustul tradițional al zonei prin preparate și produse realizate conform rețetelor autentice. Realizăm deja produse, următorul obiectiv este inaugurarea a 3 puncte de lucru (în locațiile noastre), adresate în mod special turiștilor care tranzitează Bucovina.
Pe lângă activitatea din domeniul ospitalității, am de la părinți pasiunea pentru agricultură, zootehnie, creșterea animalelor. Iar în prezent, sunt crescător de ovine pentru carne și lapte, de bovine pentru lapte și carne. Valorific acest sector, deoarece cred că totul începe cu lucrul pământului.
Sunteți un om de afaceri de succes, experimentat în domeniul ospitalității. Ce fel de pregătire a fost necesară pentru a ajunge la acest nivel?
De-a lungul anilor am urmat mai multe cursuri în domeniul ospitalității. Am vrut să pun în practică cunoștințele dobândite, iar în acest sens m-am angajat în zona Brașovului, pentru a înțelege din interior mecanismul de funcționare al acestui sector. Pentru mai bine de o lună și jumătate am învățat prin aplicare practică. Consider că până nu simți și nu cunoști acest domeniu al ospitalității, nu poți atinge performanța. O situație similară am experimentat-o în afara României când, fără să anunț pe nimeni, am lucrat în Spania, unde scopul meu principal a fost să văd cum sunt tratate lucrurile și în afara țării noastre.
Concluzia la care am ajuns după aceste experiențe este că românii abordează problemele dificile cu ingeniozitate, însă cea mai mare problemă este deficitul forței de muncă. După toate acestea, mi-am dat seama că este necesar să duc lucrurile la un alt nivel, drept pentru care m-am înscris la un master pe domeniul turismului, în limba engleză. Acest program de masterat cu predare în limba engleză răspunde nevoii de a dobândi competențe în turism aliniate la standardele internaționale, competențe pe care eu le folosesc în activitatea pe care o desfășor.
Pentru mine, succesul înseamnă să te dedici cu pasiune și drag în tot ceea ce faci, încercând să vezi mereu latura pozitivă a lucrurilor.
Ce sfaturi ați da tinerilor antreprenori?
Consider că primul pas în drumul către succes este descoperirea propriei vocații. Recomand tinerilor să exploreze cât mai multe și variate domenii, chiar de la o vârstă fragedă, prin participarea la cursuri, practicarea sporturilor și implicarea în activități artistice precum muzica sau pictura.
Cu mai bine de două decenii de experiență în lucrul cu oamenii și în urma numeroaselor întâlniri cu tinerii, pot spune cu mâna pe inimă că România este o țară a oportunităților care merită să fie explorată și valorificată. Lucrând de atâția ani am văzut mulți tineri care au ales să își construiască cariere în străinătate sau au rămas de tot peste hotare, și aparent, până într-un punct am procedat la fel. Este adevărat, lumea este mare, plină de locuri fascinante, dar România are, fără îndoială, propriile ei comori care așteaptă să fie descoperite și valorificate.
În primul rând, consider că țara noastră este o destinație de top pentru investiții. Să nu subestimeze nimeni puterea inovării și a tehnologiei, care pot fi implementate aici.
Noi, românii, suntem cunoscuți pentru ospitalitatea noastră, pentru că suntem deschiși la nou, pentru că ne ajutăm reciproc să creștem.
România este o țară cu un patrimoniu cultural și natural impresionant. Vreau să încurajez tinerii să privească din nou România ca o destinație pentru viitor. Sunt convins că se pot găsi aici oportunități care să permită să se dezvolte și să își realizeze visurile. România are nevoie de tineri entuziaști și inovatori pentru a deveni o țară și mai bună sau poate, cel mai important, pentru a-i aduce înapoi pe frații noștri din diaspora. Așadar, să nu uitați niciodată că acasă, în România, vă așteaptă oportunități nesfârșite!
Cum reușiți să îmbinați viața profesională cu viața de familie?
Menținerea echilibrului dintre viața profesională și cea de familie este adesea o provocare pentru mulți antreprenori. În cazul meu, secretul stă în bună organizare și delegare eficientă. Am reușit să creez o echipă valoroasă de specialiști. Cred cu tărie că un lider de succes nu este doar cel care dă ordine, ci mai degrabă cineva care construiește în jurul său o echipă care îl valorizează, îl susține și îl respectă.