Connect with us

Primarul Cosmin ANDREI: “Municipiul Botoșani va deveni un oraș competitiv din punct de vedere al industriei, al pieței de desfacere sau al turismului”

Collage Maker 20 Jul 2023 02 57 PM 4320 - Moldova Invest

Botoșani

Primarul Cosmin ANDREI: “Municipiul Botoșani va deveni un oraș competitiv din punct de vedere al industriei, al pieței de desfacere sau al turismului”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Interviu realizat în cadrul ediției de vară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Municipiul Botoșani, situat în Nord-Estul României, cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural remarcabil, este un adevărat simbol al culturii naționale

Primăria Botoșani, sub conducerea primarului Cosmin Andrei, este implicată activ în dezvoltarea proiectelor ce au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor.

În ultima perioadă, au fost finalizate numeroase proiecte importante, care au avut un impact semnificativ asupra comunității. Printre acestea se numără asfaltarea tronsoanelor de drum din zonele de periferie ale orașului, crearea de noi locuri de parcare, restaurarea unui monument istoric, investiții în sistemul sanitar și educațional, iar lista continuă.

228 - Moldova Invest

Municipiul Botoșani are un mare potențial de dezvoltare, iar Primăria dorește să maximizeze avantajele și să transforme Botoșaniul într-un oraș competitiv din punct de vedere industrial, al pieței de desfacere și al turismului.

Administrația locală se implică în facilitarea mediului de afaceri prin îmbunătățirea infrastructurii, oferind investitorilor condiții favorabile și fiind receptivă la nevoile semnalate de aceștia.

Pentru perioada următoare, Primăria Botoșani are planificate numeroase proiecte, printre care se numără asfaltarea de străzi, reabilitarea clădirilor publice și unităților de învățământ, modernizarea instituțiilor culturale, îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor și efi cientizarea iluminatului public.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

165 - Moldova Invest

Domnule primar Cosmin Andrei, va rugăm să prezentați cele mai importante proiecte pentru Municipiul Botoșani, finalizate în ultima perioadă.

Toate proiectele finalizate au fost importante pentru municipiul Botoșani. Dar dacă este necesară o nominalizare, aș sublinia asfaltarea a numeroase tronsoane de drum din zonele de periferie ale orașului, crearea a sute de noi locuri de parcare, schimbarea aspectului unui cartier întreg, restaurarea Bisericii – monument istoric Sf. Gheorghe, reabilitarea parcurilor de joacă și a spațiilor verzi, asigurarea investițiilor însemnate în sistemul sanitar și educațional, implementarea a noi sisteme de semaforizare sau efi cientizarea iluminatului public și reducerea consumului de energie electrică prin înlocuirea becurilor depășite cu LED.

“Avem capacitate de muncă, avem proiecte și parteneriate, avem viziune și dorință!”

Care sunt punctele forte ale Municipiului Botoșani? Ce avantaje competitive are și ce puncte forte doriți să maximizați?

Capacitatea de dezvoltare, cu siguranță e un punct forte! Municipiul Botoșani trebuie să „crească”. Avem capacitate de muncă, avem proiecte și parteneriate, avem viziune și dorință! Conlucrăm pentru misiunea de a dezvolta municipiul Botoșani, în condițiile în care, trebuie să recunoaștem, orașul a cam pierdut startul în competiția cu alte municipii.

Tocmai asta încercăm să reparăm acum. Municipiul Botoșani are capacitatea de a găzdui investitori, are suficient spațiu de lucru pentru noi afaceri, are forță de muncă pregătită în mai multe domenii. Poate, și va deveni un oraș competitiv din punct de vedere al industriei, al pieței de desfacere sau al turismului și acestea sunt și parte din punctele pe care mi-am propus să le maximizez

Moldova Invest îți recomandă și ...   DĂRMĂNEȘTI, stațiune turistică de interes local

230 - Moldova Invest

Ce proiecte aveți în curs de implementare la momentul actual și care e stadiul acestora?

Se lucrează pe mai multe fronturi. Avem în desfășurare un proiect privind asfaltarea a 10 drumuri de pământ de la periferia orașului, incluse în Cvartalul 1. Avem în derulare lucrări de reabilitare a străzilor prin Programul Anghel Saligny, Programul Operațional Regional, iar acestea doar dacă ne referim la asfaltări!

Avem o multitudine de proiecte prin PNRR pe diferite componente de renovare, mediu, managementul deșeurilor, educație, fond local, etc. 567 milioane de lei este suma atrasă pentru peste 50 de proiecte, din care 527 milioane de lei sunt alocate prin PNRR.

În derulare avem și unul din cele mai importante proiecte ale municipiului Botoșani, anume restaurarea clădirii Teatrului Mihai Eminescu.

166 - Moldova Invest

“Prin prisma unui proiect derulat în parteneriat cu Republica Moldova, la Botoșani va fi amenajat primul muzeu multimedia”

Dacă ne referim la viitor, ce proiecte v-ați propus să implementați în perioada următoare?

Ne aflăm în proceduri avansate pentru demararea lucrărilor în Cvartalul 2, care presupun asfaltări pe 12 străzi de pământ. Avem în faze avansate multe alte proiecte privind reabilitări de drumuri, clădiri publice, unități de învățământ. Continuăm investițiile în dotarea și modernizarea instituțiilor de cultură, refacem parcuri și spații verzi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Când vor începe lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu!

Continuăm investițiile de dotare și digitalizare a unităților de învățământ. Modernizăm sistemul de depozitare, colectare și preluare a deșeurilor! Eficientizăm întregul sistem de iluminat public, iar lista e lungă!

229 - Moldova Invest

Există strategii pe care le aveți aveți în vedere pentru promovarea turismului și a patrimoniului cultural al Municipiului Botoșani?

Avem în derulare mai multe proiecte transfrontaliere care prevăd și dezvoltarea potențialului turistic al municipiului. Dacă spunem Botoșani, nu avem cum să nu se gândim și la Mihai Eminescu.

Prin urmare, prin prisma unui proiect derulat în parteneriat cu Republica Moldova, la Botoșani va fi amenajat primul muzeu multimedia iar pe străzi vor fi expuse totemuri cu versuri ale poetului național.

Vom avea și foișoare renovate în Parcul Mihai Eminescu. Iar acesta este doar începutul! De asemenea, cu sprijinul colegilor din cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, participăm la târguri de profi l din România și din alte țări, prin care aducem în atenția participanților și o mică parte din tot ceea ce înseamnă Botoșani.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Botoșani

To Top