Connect with us

Primarul ieșean Constantin Zamfirache, despre transformarea comunei GRAJUDURI într-o destinație turistică atractivă

Design fara titlu 28 - Moldova Invest

Grajduri

Primarul ieșean Constantin Zamfirache, despre transformarea comunei GRAJUDURI într-o destinație turistică atractivă

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Comuna Grajduri este situată la 23 km de Municipiul Iași (pe traseul DJ 248). Comuna este atestată documentar încă din anul 1423, de pe vremea lui Alexandru cel Bun, fiind formată din mai multe sate, fiecare cu istoria lui

IMG 20230627 WA0000 - Moldova Invest

Primăria Grajduri, condusă de Constantin Zamfirache, a desfășurat numeroase activități și proiecte în ultimii ani, având în vedere dezvoltarea comunei și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

În acest context, primarul a punctat în cadrul interviului nostru punctele forte și avantajele competitive care pot transforma comuna Grajduri într-un punct turistic atractiv în județul Iași și a menționat obiectivele pe care le-a stabilit pentru umătoarea perioadă.

Untitled - Moldova Invest

Domnule primar Constantin Zamfirache, care sunt punctele forte ale localității Grajduri și ce avantaje competitive are?

Comuna Grajduri dispune de mai multe puncte forte și avantaje competitive care o pot transforma într-un reper turistic atractiv în județul Iași. Iată o scurtă prezentare a acestor aspecte:

1. Zonă împădurită extinsă: Aproximativ 60% din suprafața comunei este acoperită de păduri, oferind un cadru natural pitoresc și propice pentru activități de recreere în aer liber, lângă apă.
2. Poiana cu Schit – rezervație naturală: Această zonă deosebită, cu o istorie ce datează din 1460, este un obiectiv turistic important, oferind o oportunitate de a explora frumusețea naturală și de a experimenta liniștea și spiritualitatea locului.
3. Ruinele Mănăstirii Poiana cu Cetate (Biserica lui Cujba), care reflectă trecutul bogat și transmit o poveste interesantă despre viața și cultura din acea perioadă.
4. Rezervație floristică Poiana cu Schit: Este un paradis pentru iubitorii de natură și pentru cei interesați să descopere flora într-un mediu natural conservat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău: „A7 va reuși să catalizeze, în Moldova, proiecte de investiții majore!”

5. Accesibilitate și infrastructură: Un alt avantaj competitiv al comunei Grajduri este distanța mică față de Municipiul reședință de județ, Iași, și rețeaua sa extinsă de drumuri asfaltate, care acoperă aproximativ 90% din suprafața comunei. Aceasta facilitează accesul pentru turiști și vizitatori, și oferă condiții favorabile pentru dezvoltarea turismului local.

Precizați cele mai importante 3 proiecte pe care le-ați finalizat în ultimii doi ani.

Printre cele mai importante proiecte pe care le-am finalizat în ultimii doi ani sunt:

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Suedia au încheiat 2023 cu SCHIMBURI COMERCIALE de aproape 1,5 miliarde de euro

• Sistemul integrat de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare pentru localitățile comunei Grajduri.
• Modernizarea străzilor în comuna Grajduri și modernizarea drumurilor de interes local în comuna Grajduri, județul Iași.
• Reabilitarea și extinderea corpului B al Școlii Gimnaziale Grajduri.
• Modernizarea sistemului public de iluminat stradal;
• Modernizarea, reabilitarea și extinderea școlii primare din Pădureni.

Biserica lui Cujba - Moldova Invest

Enumerați proiectele aflate în derulare și prezentați succint stadiul acestora.

Proiectele aflate în diferite stadii de derulare în comuna Grajduri sunt următoarele:

 • Finalizarea contractului privind construirea trotuarelor în comuna Grajduri se află în stadiul actual aproximativ 70%.
 • Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, care cuprinde 2 puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice (PNRR) este în desfășurare.
 • Modernizarea iluminatului public este în derulare.
 • Extinderea sistemului de canalizare și aducțiunea apei în localitățile Cărbunari, Bordea și Poiana cu cetate din cadrul UAT comuna Grajduri este în curs de desfășurare.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna suceveană BERCHIȘEȘTI, model de administrație eficientă și implicare comunitară

Poiana - Moldova Invest

Care sunt obiectivele pe care le-ați stabilit pentru următoarea perioadă?

Obiectivele stabilite pentru următoarea perioadă în comuna Grajduri sunt următoarele:

 • Construirea unui sistem de distribuție a gazelor naturale și racordarea la sistemul de transport;
 • Construirea unui garaj pentru utilaje.
 • Modernizarea străzilor din comuna Grajduri și a drumurilor de interes local în comuna Grajduri, județul Iași.
 • Construirea unei săli polivalente și a unui teren pentru activități sportive.

Poiana cu schit - Moldova Invest

 • Renovarea clădirii publice Camera Agricolă și înființarea unui Centru de zi pentru recreere și socializare pentru copiii din comuna Grajduri.
 • Implementarea proiectului POCU “Bucuria învățării prin educație nonformală – BIEN” pentru reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate.
 • Dotarea școlii gimnaziale Grajduri cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.
 • Creșterea nivelului de independență energetică prin producerea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu în comuna Grajduri, județul Iași.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Grajduri

  To Top