Connect with us

Primarul Vasile ȘULEAP, despre drumul către modernizare al comunei sucevene Grămești

MixCollage 13 Dec 2023 04 52 PM 239 - Moldova Invest

Gramesti

Primarul Vasile ȘULEAP, despre drumul către modernizare al comunei sucevene Grămești

Comuna Grămești este situată în partea de est a județului Suceava, la o distanță de 62 km de municipiul Suceava, la 9 kilometri de orașul Siret

Primarul Vasile Șuleap are o viziune precisă și pragmatică în ceea ce privește problemele, provocările, prioritățile și soluțiile pe care le ridică administrarea comunei. Strategia de dezvoltare a comunei are ca ax central modernizarea infrastructurii rutiere. Această prioritate este deja îndeplinită în mare parte, resursele financiare sunt acum direcționate pentru realizarea altor proiecte care completează în mod organic tabloul investițional.

Imagine WhatsApp 2023 09 13 la 09.37.03 - Moldova Invest

Programul de modernizare al localității  va ameliora condițiile de viață ale locuitorilor comunei, care vor avea acces la facilități similare celor existente în  mediul urban, construirea unei rețele de apă și canalizare, fiind o prioritate în acest sens. Reducerea decalajului dintre urban și rural este un deziderat al politicilor europene și naționale.

Procesul de dezvoltare al localității se desfășoară cu respectarea principiilor dezvoltării durabile, aspectele sociale, economice, umane și ecologice fiind tratate cu aceeași atenție, în mod echilibrat, cu înțelegerea faptului că viitorul este rezultatul deciziilor și acțiunilor din prezent.

Imagine WhatsApp 2023 09 12 la 10.41.50 - Moldova Invest

Domnule primar, care sunt cele 5 proiecte de dezvoltare finalizate în comuna dumneavoastră în ultimii ani?

Modernizarea drumurilor din comună a reprezentat un obiectiv prioritar. Am derulat un program amplu de modernizare a rețelei de drumuri de interes local. Programul a fost finalizat cu succes. Este un moment important pentru localitatea noastră, deoarece contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor în mod direct, dar și indirect, deoarece condițiile necesare valorificării potențialului turistic deosebit al zonei sunt mult îmbunătățite. Un alt fapt pozitiv este că efortul de modernizare a drumurilor comunale a fost susținut integral prin finanțări obținute prin programe europene și din bugetul de stat. Proiectele finalizate în comună sunt:

 • Modernizare drumuri comunale DC 35, DC 36 A, DC 36 B în comuna Grămeşti, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe o lungime de 7,5 km, având o valoare de 6.695.000 lei;
 • Modernizare drumuri comunale DC 36C si DC 36, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pe o lungime 2,6 km, având o valoare de 1.986.013 lei;
 • Modernizare drum comunal DC 35D, cu finanțare din fonduri locale, pe o lungime de 0,6 km, având o valoare de 350.000 lei;
 • Modernizare drumuri comunale DC 35 si DC 35B, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pe o lungime 6,7 km.
 • Construire teren de sport multifuncțional, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe o suprafață de 96 mp, având o valoare de 279.500 lei.
Moldova Invest îți recomandă și ...   În luna noiembrie, în România, prețul energiei electrice a înregistrat o scădere, după o perioadă de patru luni consecutive de creștere

WhatsApp Image 2023 10 03 at 12.01.55 ba271978 - Moldova Invest

“Procesul de transformare a comunei va continua”

Care sunt proiectele pe care le aveți în vedere în perioada următoare?

Procesul de transformare a comunei va continua. Avem multe proiecte pentru viitor, unele dintre aceste proiecte sunt deja realizate în mare proporție. Momentul în care localitatea noastră va avea un sistem de alimentare cu apă și de canalizare propriu este aproape. Va fi o realizare deosebită pentru că reduce decalajul dintre comuna noastră și zonele urbane.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Subsidiara OTP Bank din România va fi achiziționată de Banca Transilvania pentru 350 de milioane de euro

Conceptul de dezvoltare durabilă nu este străin de preocupările noastre, mai ales pentru că suntem o zonă de interes turistic. Vom efectua investiții care pregătesc tranziția către utilizarea de mijloace de transport nepoluante și diminuează consumul de energie electrică. Proiectele de viitor vizează, de asemenea, educația, cultura și sportul. Modernizarea drumurilor comunale va continua. În acest context, proiectele care vor fi realizate în localitatea noastră sunt:

 • Înfiintare sisteme de alimentare cu apă și sistem de canalizare cu staţie de epurare în comuna Grămesti, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), lungimea totală a stației de epurare fiind de 14 km. Valoarea proiectului este de 13.619.920 lei. Finalizat în proporție de 85%.
 • Renovare și modernizare Cămin Cultural Grămeşti, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe o suprafață de 750 mp, având o valoare de 2.876.162 lei. Finalizat în proporție de 90%.
 • Amenajare curte interioară Școală Gimnazială Pahomie C. Vasiliu Grămești – cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe o suprafață de 2200 mp, având o valoare de 336.789 lei. Stadiul proiectului: achiziție lucrări.
 • Modernizare iluminat public stradal localitatea Grămeşti – finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pe o lungime de 15 km. Valoarea proiectului este de 1.248.000 lei. Stadiul proiectului: achiziție lucrări.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Producția de energie electrică a depășit cu 1000 Megawați consumul. România exportă electricitate în Ungaria și Bulgaria

Imagine WhatsApp 2023 09 11 la 14.06.04 - Moldova Invest

 • Construire staţie de reîncărcare autovehicule electrice – finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Valoarea proiectului este de 1.611.700 lei. Stadiul proiectului: achiziție lucrări.
 • Modernizare drumuri comunale și de interes local – finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, pe o lungime de 3.4 km. Valoarea proiectului este de 6.994.350 lei. Stadiul proiectului: finanțare aprobată.
 • Implementare infrastructuri inteligente la nivel de comună – finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 6 stații autobus și 3 antene Wi-Fi. Valoarea proiectului este de 1.916.855 lei. Stadiul proiectului: proiectare.
 • Modernizare iluminat public stradal localitățile Grămeşti şi Bălineşti – cu finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Valoarea proiectului este de 1.034.528 lei. Stadiul proiectului: proiectare.
 • Construire sală de sport – cu finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI) – Sala de sport are 102 locuri. Valoarea proiectului este de 7.200.000 lei. Stadiul proiectului: execuție.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Gramesti

  To Top