Connect with us

Rolul ADR Nord Est în dezvoltarea regiunii MOLDOVA în perioada 2021-2027

SE INTAMPLA IN 2021 1 - Moldova Invest

Neamț

Rolul ADR Nord Est în dezvoltarea regiunii MOLDOVA în perioada 2021-2027

Investițiile străine directe oferă o serie de avantaje pentru regiunea nord-est, cum ar fi refacerea și restructurarea economiei prin introducerea tehnologiei de vârf și a managementului modern, sporirea producției și a calității produselor în concordanță cu standardele din țările europene avansate din punct de vedere economic, crearea de noi locuri de muncă, accesul la noi piețe sau stimularea întreprinzătorilor locali și a concurenței

Anul 2022 reprezintă anul unor provocări majore pentru instituţie. ADR-urile devin autorităţi de management pentru fondurile europene. Sunt pregătite pentru a prelua acest rol major?

Vasile ASANDEI, Directorul ADR Nord Est: Aș spune că ne pregătim dintotdeauna pentru acest rol. După o experiență de 22 de ani în implementarea diverselor programe de finanțare, este pentru prima dată când avem un program operațional la nivelul regiunii nord-est.

Privim cu entuziasm această nouă provocare, dar înțelegem pe deplin nevoia unei asumări responsabile și profesioniste din partea agenției în tot acest proces. Nu vom fi singuri, ne bazăm pe partenerii noștri din mediul public, universitar și privat, care au avut și nădăjduim că vor avea în continuare contribuții substanțiale.

Ambiția noastră comună este să legăm organic Regiunea Nord-Est de Europa, pornind de la nevoile noastre și fructificând oportunitățile de la nivel european. Avem convingerea că vom dezvolta și implementa împreună un program operațional regional cu gândul la un viitor mai bun.

Bruxelles scaled - Moldova Invest

Care ar trebui să fie, realist vorbind, aşteptările de la noul exerciţiu european? Suntem mai pregătiţi decât în cazul precedentelor exerciţii europene pentru a nu mai apărea întârzieri, solicitări de prelungire de termen, când vine vorba despre absorbţia fondurilor?

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Vasile ASANDEI: ADR NORD-EST este mai pregătită acum pentru a gestiona un nou exercițiu financiar. In decursul întregii sale existențe, și-a tot consolidat capacitatea de a iniția, gestiona și implementa proiecte, fâcând adeseori mai mult decât îi cerea fișa postului. Asta ne ajută să creăm un sistem de implementare mai simplu, mai eficient, mai modern și mai adpatat la nevoile concrete ale beneficiarilor noștri din regiune.

Vrem să reducem sarcina administrativă a tuturor actorilor implicați, să investim beneficiarii cu mai multă responsabilitate, să punem un accent mai mare pe calitatea, oportunitatea și impactul proiectelor și mai puțin pe chestiuni de formă, respectând, bineînțeles, toate cerințele de legalitate.

fonduri europene dreamstime - Moldova Invest

ADR-urile vor avea rolul de a gestiona si fonduri din PNRR, pe cele trei componente. Ce responsabilităti suplimentare înseamnă acest lucru și cum v-ați pregătit pentru a răspunde acestor responsabilități?

Vasile ASANDEI: Din discuțiile cu ministerele implicate (ministerul sănătății, ministerul educației și ministerul muncii și solidarității sociale), a rezultat dorința lor de a ne transfera în foarte mare măsură atribuții privind realizarea acestor investiții, inclusiv efectuarea plăților.

Am desemnat deja o echipă care va constitui direcția de implementare a PNRR, formată din colegi cu mare experiență, alături de care vom aduce și oameni noi. Vom folosi experiența noastră în implementarea de proiecte, inclusiv cadrul procedural și instrumentele informatice pe care le avem dezvoltate, pentru a construi capacitatea de implementare a PNRR.

ea10ad855cf997f0b2aff05f2b96ae34 1063x560 00 86 e1647446602143 - Moldova Invest

Are nevoie Romania de o reforma administrativa imediata similara celei din Polonia in virtutea descentralizarii și regionalizarii administrative pe modelul european? Ar putea conduce regionalizarea Romaniei la creșterea substanțiala a gradului de absorbție a fondurilor europene? 

Vasile ASANDEI: In această perioadă, se simte nevoia orientării cu precădere către zona profesională, mai degrabă decât spre cea politico-administrativă. Este evident că doar cunoașterea în profunzime a realității din comunitățile noastre, precum și capacitatea de a programa corect și de a implementa programe cu impact real, aduc dezvoltare și progres.

Din această perspectivă, descentralizarea programului operațional regional este foarte binevenită, întrucât pune în valoare o experiență de peste 22 de ani. Abordarea profesionistă, competența, cunoașterea, învățarea continuă sunt argumente care au primat în luarea acestei decizii și suntem convinși că va da și rezultate.

ADR INTALNIRE e1647446921142 - Moldova Invest

Vasile ASANDEI, Directorul ADR Nord Est: “Investițiile străine directe oferă o serie de avantaje pentru regiunea nord-est, cum ar fi refacerea și restructurarea economiei prin introducerea tehnologiei de vârf și a managementului modern, sporirea producției și a calității produselor în concordanță cu standardele din țările europene avansate din punct de vedere economic, crearea de noi locuri de muncă, accesul la noi piețe sau stimularea întreprinzătorilor locali și a concurenței”

Vasile ASANDEI: Din păcate, regiunea nord-est a atras până în prezent, sub 3% din investițiile străine directe din românia. Din acest motiv, am dezvoltat din resurse proprii o mică echipă dedicată investițiilor străine, care este capabilă să livreze servicii complete, de cea mai înaltă calitate, investitorilor străini. Un exemplu: inițiativa noastră invest north-east este punctul regional unic de contact pentru investitorii străini, ce asistă și consiliază companiile internaționale în vederea implementării proiectelor investiționale în regiunea nord-est.

Ne dorim ca astfel de investiții să fie localizate în regiunea noastră, motiv pentru care am creat o carte de vizită a regiunii, un instrument care ne prezintă în fața investitorilor așa cum suntem, sub forma unui ghid al investitorului pentru regiunea nord-est.

ADR NORD EST e1647446938110 - Moldova Invest

Nici mediul privat, uneori nu doar cel străin, ci şi cel autohton sau local, nu pare a avea o imagine clară a resurselor, posibilităţilor unei anumite regiuni. Se poate ADR implica în oferirea unor informaţii în acest sens mediului de afaceri? Altfel, necunoscând să spunem posibilităţile şi resursele unei regiuni, întreprinzătorul privat ar putea efectiv să nu realizeze că sunt oportunităţi să-şi dezvolte afacerea în zona respectivă şi, pe cale de consecinţă, nici nu va investi vreodată în zona respectivă

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Maria JÎJÎIE, despre transformarea comunei botoșănene RĂUSENI prin proiecte și unitate comunitară

Vasile ASANDEI: Venim în întâmpinarea tuturor celor interesați cu informații detaliate despre regiune (resurse naturale și umane, analize demografice și economice, oportunități de afaceri) prin elaborarea și actualizarea periodică a planului de dezvoltare regională (pdr) nord-est, un document extrem de generos și util care poate fi consultat de oricine pe pagina web www.adrnordest.ro . Din păcate, nu este dezvoltată cultura de a valorifica aceste informații, care se regăsesc doar aici. În plus, facem eforturi să conectăm actorii privați din regiune cu mediul de cercetare și cu parteneri externi.

Am mapat principalele locuri în care se poate investi, pentru a putea oferi investitorilor informații detaliate. Doar câteva exemple de disponibilități:

  • parcul industrial Bucovina din localitatea Plopeni-Salcea, la 12 km de municipiul Suceava, unde s-au identificat 10 clădiri funcționale, cu dotări și acces la utilități, – platforma industrială Săvinești din Neamț, unde sunt disponibile clădiri de producție și hale cu o suprafață de 22.600 m2, cu dotări și acces la utilități.

acasa 1024x538 1 e1647447025548 - Moldova Invest

  • pe platforma industrială Borzești, din județul Bacău este disponibil un teren intravilan, cu acces la utilități, de 200.000 m2.

cetborzesti - Moldova Invest

Moldova Invest îți recomandă și ...   Decalajul Moldovei față de alte regiuni ale țării, la infrastructura de transport, s-a menținut și în 2023


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamț

To Top