Connect with us

Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni va avea o lungime de 93 de kilometri. Investiția se ridică la 17,63 miliarde de lei

A8 IASI UNGHENI - Moldova Invest

Iași

Autostrada A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni va avea o lungime de 93 de kilometri. Investiția se ridică la 17,63 miliarde de lei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Traseul autostrăzii A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni va avea o lungime de 93 de kilometri și o investiție totală estimată la 17,63 miliarde de lei (aproximativ 3,5 miliarde de euro), conform memoriului depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM)

Traseul tronsonului de autostradă Târgu Neamț – Iași – Ungheni străbate exclusiv teritoriul administrativ al județului Iași. Punctul de pornire al autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni este situat la sud de comuna Boureni, pe partea estică a râului Moldova.

Destinația finală a traseului se găsește în proximitatea graniței naturale cu Republica Moldova, delimitată de râul Prut. Mai precis, punctul final este localizat la est de satul Podu Jijiei din comuna Golăiești și la nord-vest de satul Zagarancea, reședința comunei cu același nume, din raionul Ungheni din Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Românii vor avea la un loc toate actele, în format digital, după implementarea Portalului Digital Unic, o investiţie de 96 de milioane de lei

Lungimea totală a traseului este de cca 93,27 km și se împarte în 4 tronsoane distincte, după cum urmează:
– Tronson 1 Km 0+000 – km 31+500, respectiv Târgu Neamț (zona Moţca – DN2) – Târgu Frumos (DN28B)
– Tronson 2 Km 31+500 – km 60+100, respectiv Târgu Frumos- DN28 (zona Lețcani)
– Tronson 3 Km 60+100 – km 77+800, respectiv DN28 (zona Lețcani) – DN24 (zona cât mai apropiată de municipiul Iași)
– Tronson 4 Km 77+800 – km 93+270 (sfârşitul proiectului va fi în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăieşti)

Traseul autostrăzii se desfășoară în zona Moldovei, caracterizată în principal de relief de tip podiș, cu zone în care diferențele de cotă sunt relativ mari. Conform studiului geotehnic preliminar, peste o treime din traseu traversează zone cu un risc semnificativ de alunecări de teren. În aceste zone, solurile sunt în mare parte de tip argile contractile (PUCM) și/sau prezintă o sensibilitate crescută la umezire, conform informațiilor furnizate în memoriul de prezentare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, proiect în valoare de 3,3 MILIARDE de lei, vor debuta în această PRIMĂVARĂ. Primul contract de lucrări pregătitoare a fost semnat!

Traseul propus al proiectului se suprapune cu următoarele situri Natura 2000:
– ROSCI0213 Râul Prut,
– ROSPA0168 Râul Prut,
– ROSAC0221 Sărăturile din Valea Ilenei,
– ROSCI0265 Valea lui David,
– ROSCI0378 Râul Siret între Pașcani și Roman,
respectiv se suprapune cu două arii naturale protejate de interes național:
– RONPA0568 Sărăturile din Valea Ilenei, supratraversată prin intermediul unui pod/ viaduct, și
– RONPA0573 Râul Prut.

Cu aproximativ un an în urmă, Consiliul Tehnico–Economic al CNAIR a avizat varianta finală de traseu pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (A8), conform declarațiilor lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de atunci. Proiectul prevede construirea a 55 de poduri, 2 tuneluri și 9 noduri rutiere pe traseul autostrăzii. Scopul acestei autostrăzi este de a descongestiona traficul rutier în orașele Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Iași și în comunitățile învecinate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Contract de 57,3 milioane de lei semnat pentru REABILITAREA amenajării de irigații Sculeni – Țuțora – Gorban

CNAIR a emis pe 7 mai 2021 ordinul de începere pentru contractul privind completarea/revizuirea/actualizarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea P.A.C., P.A.D. și P.T.E. pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (A8).

Amintim că, pentru acest tronson din A8, CNAIR a semnat contract cu firma CONSITRANS în data de 8 aprilie 2021.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top