Iași
Interviu cu Ștefan Rusu, Manager Ness Digital Engineering în România: „Cei cu care lucrăm știu că suntem un partener de încredere, de durată, cu care își pot face treaba pe termen lung!”
Ness este o companie internațională furnizoare de soluții şi servicii IT ce are în prezent în jur de 700 de ingineri software, ingineri de date în Cloud, analişti de sistem şi manageri de proiect.
În acest moment, compania are sedii în 17 țări și un portofoliu general de peste 500 de clienți, având și în România două sedii importante, unul în Iași și unul în Timișoara. Ness activează în România din 2005, însă ultimii ani au fost marcați de o evoluție însemnată în domeniul IT și Digital Engineering, punând Iașul pe harta orașelor importante în industria High Tech.
Totodată, compania a creat și facilitat de-a lungul timpului noi locuri de muncă, trend ascendent și datorită pandemiei care a schimbat piața muncii remote. Pe 11 mai, în cadrul premiilor PIN, compania a primit premiul Top Employer Branding Initiative, iar Ștefan Rusu (foto) a fost numit managerul anului pentru întreaga sa activitate.
„Avem și continuăm să dezvoltăm o școală foarte bună de IT în Iași”
Cum ați caracteriza parcursul companiei în România în cei aproape 20 ani de activitate și ce diferență credeți că a adus pe piața tech din Iași aflată în acest moment în plină expansiune?
Dezvoltarea companiei Ness în România s-a făcut odată cu Palas, noi fiind a doua sau a treia companie care a venit în aceste centre office în 2012, dar în piață suntem din 2005, când Ness a cumpărat Radix. De atunci, compania a trecut prin multe stadii de evoluție, dar ultimii 10 ani în mod special au însemnat dezvoltarea centrelor de digital engineering. Vorbim de o perioadă de digital transformation, mai exact. Am început de la 200 de angajați, iar astăzi am ajuns la o echipă de peste 700 de ingineri în România și lucrăm cu clienți mari sau foarte mari, adică brand-uri cunoscute în întreaga lume, cum ar fi Porsche. Ca să putem să dezvoltăm echipele pentru ei și ca să putem să le creștem, avem orizonturile lărgite în toată lumea.
Un lucru esențial pe care aș mai vrea să-l menționez este că avem și continuăm să dezvoltăm o școală foarte bună de IT în Iași, care aduce valoare și impact, inclusiv Școala informală de IT care ajută la reconversia profesională. Este foarte important să lucrăm între noi și să dezvoltăm împreună piața dar și talentele. Este important să crești, dar mai important este să știi cum să crești.
Dacă tot vorbim de forța de muncă, la Gala Premiilor PIN, Compania NESS a primit premiul Top Employer Branding Initiative. Cu ce se diferențiază compania dvs la acest capitol, care sunt punctele sale forte și factorii care au contribuit la acest succes?
Acești ultimi 10 ani se referă la sprint-ul nostru și la bussiness-ul de digital engineering și digital tranformation în general. Cred că tot ceea ce facem noi și ceea ce am relizat în ultimii ani atât la nivel național cât și local, toate proiectele pe care le-am adus, mari sau mici au contribuit la recunoașterea noastră ca „Top Employer”: am adus conturi mari în România, am creat și dezvoltat comunități sau am contribuit la dezvoltarea celor deja create, am antrenat și integrat în echipa noastră peste 100 de tineri aflați la începutul carierei, veniți direct din colegii sau universități și participăm la toate activitățile care țin de zona tehnică și de dezvoltare pe partea asta.
Avem și programe de parteneriat cu universitățile, în principal în Timișoara și în Iași, dar am avut și în Suceava sau Chișinău. Am mai avut și o serie de Open Days, campaniile de tipul „Eroi urbani” sau programele pe care le-am rulat cu Fundația Comunitară, Bethany sau cu Palas sau comunitatea Iași IT. Apoi, avem multe programe și proiecte de durată, iar oamenii evoluează în cadrul aceleiași echipe.
Un lucru cu care ne mândrim foarte mult este că avem echipe cu care am început în anul 2012 și care sunt în continuare cu noi în Iași ca parteneri. Cei cu care lucrăm știu că suntem un partener de încredere, de durată, cu care își pot face treaba pe termen lung.
În 2021 Ness urma să investească în România 1,2 mil. euro în dezvoltarea activităților din Iaşi şi Timişoara, având în plan să recruteze 250 de angajați în următorii trei ani. Cum arată situația în prezent, după aproape doi ani de la stabilirea acestui obiectiv și despre ce tip de investiție vorbim?
Un lucru care ne-a dat susținere, încredere și continuitate sunt cele două programe de subvenții din partea statului, alături de care am putut interveni cu investiții susținute. Noi am avut un proiect de genul acesta început din 2014 prin care am creat la momentul respectiv 200 de locuri de muncă noi în Iași și acum mai avem încă un program similar prin care vom crea 250 de locuri de muncă noi, dintre care 150 în Iași și 100 în Timișoara.
Așadar, de-a lungul acestor 10 ani am găsit un mediu de business oportun în România, parteneri cu care am știut să lucrăm, dar și susținere din partea Guvernului și Ministerului României. Am făcut asta împreună cu cei de la ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software si Servicii).
„În momentul în care nu mai plătești impozit la stat, se atrag mai mulți tineri”
Dacă am înțeles bine, scutirea de impozite v-a ajutat să investiți în continuare în alte proiecte și să creșteți echipele?
Bineînțeles. În primul rând, putem vorbi de niște îmbunătățiri care s-au întâmplat în ultimul an pentru că s-a extins cadrul legal către toți cei care lucrează în IT, nu doar pentru cei care au terminat o facultate din acest domeniu, care lucrează și produc valoare în această zonă. Și-atunci, primul impact pe care l-a avut această măsură națională a fost dezvoltarea și susținerea zonei de engineering și digital transformation. În momentul în care nu mai plătești impozit la stat, se atrag mai mulți tineri către sectorul acesta.
Pentru că vorbeam și de investiții, atunci când se dau acele grant-uri sau programe de subvenții de la Ministerul de Finanțe, compania investește și ea și am investit bani foarte mulți ca să creăm un nou sediu la Timișoara în 2015. În Iași, când am început acum 10 ani, aveam doar un etaj într-o clădire din Palas. Astăzi avem toată clădirea. A fost foarte important pentru noi să ajungem de la o companie cu 150 de angajați la o companie cu 700 de angajați.
Putem vorbi de o serie de obiective generale și mai mari după acest pas important?
Noi am trecut acum de 700 de colegi ingineri în România. Anul trecut am așezat structura, proiectele și echipele, în așa fel încât echipa din România să poate să scaleze la peste 1000 de colegi. Așadar, acesta este target-ul nostru în următorii 2-3 ani. Vedem acum și anumite semnale de încetinire pe anumite piețe și în anumite industrii, dar lucrăm cu partenerii noștri ca să dezvoltăm și alte zone. Eu aș spune că suntem foarte bine așezați pe traseul stabilit.
Avem parteneri de marcă, așa cum am mai spus, cu care lucrăm și vom lucra în continuare, dezvoltăm în continuare echipe dar și parteneriate noi și suntem în industrii provocate din punct de vedere tehnologic.