Connect with us

Ziua Națională a Vinului, simbol al identității moldovenești

1536305944 59b63355aa40d 1280x720 1 - Moldova Invest

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Ziua Națională a Vinului, simbol al identității moldovenești

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Industria vitivinicolă din Republica Moldova are un rol semnificativ în economia țării, contribuind cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor. Astfel că, unul din patru cetățeni moldoveni este implicat în industria vinului, iar 50 000 de familii sunt direct sau indirect angajate în sectorul vitinicol

În primul weekend al lunii octombrie, Piața Marii Adunări Naționale din Republica Moldova a fost gazda unui eveniment cu tradiție și încărcătură culturală: Ziua Națională a Vinului. Acest moment anual reprezintă nu doar o sărbătoare a vinului moldovenesc, ci și un simbol al mândriei și tradiției naționale.

1536305944 59b63355aa40d 1280x720 1 - Moldova Invest

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 27 de milioane de lei pentru EXTINDEREA UPU Vaslui

„Vinul nostru a cucerit lumea” a fost sloganul Zilei Naționale a Vinului din acest an, care s-a desfășurat pe 7 și 8 octombrie. Cea de-a XXII-a ediție a evenimentului a celebrat un deceniu de succese ale Vinului Moldovei. Pe parcursul evenimentului, peste 90 de producători de vinuri din toate colțurile lumii s-au adunat în inima capitalei pentru a-și etala creațiile și a împărtăși cu publicul atât secretele vinificației, cât și poveștile din spatele fi ecărei sticle.

Ziua Națională a Vinului are loc deja pentru al zecelea an consecutiv sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care a avut un impact major asupra calității și vizibilității evenimentelor dedicate industriei vitivinicole.

470119 - Moldova Invest

Vizitatorii evenimentului, atât autohtoni cât și turiști veniți din țări învecinate sau chiar de pe alte continente, au fost invitați să se scufunde în universul vinurilor moldovenești printr-o serie de activități.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Centrul de Excelență Vaslui va benficia de 120.000 de lei pentru finanțarea activităților din acest an

Evenimentul s-a desfășurat gratuit pentru toți vizitatorii, dar pentru cei care au dorit să benefi cieze de mai multe bonusuri, organizatorii au pregătit „Carnetul Degustătorului”. Acest carnet, obținut contra cost, a fost valabil pe durata celor două zile ale evenimentului. Degustările au fost fără îndoială punctul central al sărbătorii, oferind ocazia de a descoperi și compara diferite soiuri, buchete și arome.

În plus, masterclass-urile organizate au elucidat tainele vinificației și au dezvăluit cum un strugure se transformă într-o băutură de excepție. Atelierele de meșteșugărit au adăugat o notă de autenticitate, arătând că tradiția și meșteșugul manual sunt încă păstrate și prețuite în Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BERD va acorda 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

2160641 - Moldova Invest

Un alt aspect care a susținut atmosfera festivă a fost programul artistic. Diverse personalități ale scenei muzicale moldovenești au urcat pe scenă, precum Dj TERRA BLVCK, Pasha Parfeni și band, Zdob și Zdub cu Frații Advahov, iar spre seară au întreținut atmosfera Surorile Osoianu, Ansamblul Ștevan Vodă și Vali Boghean Band.

Dar dincolo de festivitate, muzică și degustări, Ziua Națională a Vinului a avut și un mesaj profund. A fost o ocazie ocazie de a celebra și recunoaște efortul vinificatorilor și a viticultorilor moldoveni, care, prin muncă și pasiune, au ridicat vinul moldovenesc la standarde internaționale. De aceea, vinul, pentru mulți, nu reprezintă doar o băutură, ci un simbol al identității naționale, al tradiției și al spiritului moldovenesc.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

To Top