Connect with us

O centrală termoelectrică solară produce energie electrică urmărind lumina soarelui

452321745 930512662425739 5206847309272960349 n - Moldova Invest

China

O centrală termoelectrică solară produce energie electrică urmărind lumina soarelui

În provincia Gansu, situată în nord-vestul Chinei, o centrală de stocare a energiei termice solare din județul Guazhou are capacitatea de a produce electricitate continuu, 24 de ore pe zi.

Corporația Cele Trei Defileuri din China a anunțat că proiectul principal al acestei stații a trecut în etapa de punere în funcțiune și se așteaptă să devină complet operațională până la sfârșitul anului curent.
Datorită tehnologiei avansate pe care o folosește, inclusiv heliostate și săruri topite, centrala poate produce electricitate chiar și în absența luminii solare directe, garantând o producție constantă de energie.
În cadrul acestei centrale sunt amplasate două turnuri pentru absorbția căldurii, legate de un generator comun cu turbină. În jurul acestor turnuri sunt dispuse matrici de heliostate pe o suprafață de 800.000 de metri pătrați pentru a capta lumina solară.
Este important de subliniat că heliostatele se pot orienta automat pentru a urmări soarele pe cer, asemenea florii de floarea-soarelui, de-a lungul întregii zile.
Aceste dispozitive transformă lumina solară în energie verde, redirecționând-o spre turnurile de absorbție a căldurii pentru a alimenta generatorul cu turbină.
Cu o eficiență de reflexie de 94 la sută, heliostatele reflectă o cantitate mare de lumină solară către turnul de absorbție, crescând astfel eficiența generală a producției de energie.
La baza turnurilor sunt situate două rezervoare mari pentru stocarea sărurilor topite, la temperaturi de 300, respectiv 500 de grade Celsius, acestea având capacitatea de a stoca mult mai multă energie termică decât apa.
Energia solară colectată ziua este transformată și stocată sub formă de căldură în aceste săruri topite, asigurând producția continuă de energie pe durata întregii zile.
Odată ce centrala va fi funcțională, aceasta va contribui la reglarea aprovizionării cu energie în regiune, fiind parte a unui complex mai mare de centrale care include unități fotovoltaice și eoliene, cu o capacitate totală instalată de 700.000 de kilowați și o producție anuală estimată la 1,8 miliarde de kilowați-oră, reducând emisiile de dioxid de carbon cu circa 1,53 milioane de tone.
China a început să implementeze aceste noi infrastructuri energetice în zonele sale vaste deșertice, inclusiv în Deșertul Gobi, marcând o expansiune semnificativă a producției de energie termoelectrică solară.
Această metodă de generare a energiei este recunoscută pentru eficiența ei în înlocuirea sigură și durabilă a surselor tradiționale de energie, conform declarațiilor lui Hu Wenping, oficial în cadrul Institutului de Planificare și Inginerie pentru Energie Electrică din China.
Un alt proiect similar este în curs de dezvoltare în Prefectura Autonomă Mongolă și Tibetană Haixi, din provincia Qinghai, unde peste 90 la sută din heliostate sunt deja instalate, proiectul urmând să fie conectat la rețeaua națională până la sfârșitul lunii septembrie.
În orașul Hami din Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang, construcția principală a unui alt proiect de stocare a energiei termice solare cu o capacitate de 1,5 milioane de kilowați a început de curând.
Potrivit unui raport oficial din 2023, capacitatea instalată totală a unităților de generare a energiei termoelectrice solare din China a ajuns la 558 de megawați, reprezentând 7,8 procente din totalul capacității globale de producție a acestui tip de energie.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in China

To Top