Iași
Marius HANGANU, Co-fondator Tremend: “Suntem în Iași să rămânem, să construim, să creștem și chiar să ajutăm comunitatea”
Piața Tech din Iași a mai crescut cu încă o importantă companie de software ce și-a anunțat oficial prezența în decursul lunii mai, iar Marius Hanganu – Senior Vice President & Managing Director și Co-fondator Tremend și-a anunțat intenția de a dezvolta aici o echipă performantă care să crească împreună cu această companie de top
Tremend Software Consulting este o companie specializată în furnizarea de servicii de consultanță, strategie și implementare pentru soluții software complexe, programe de inovare și management de produs, fiind un partener de încredere în tehnologie și inovație pentru clienții Global 500 pentru cele mai complexe și importante proiecte software ale acestora.
Compania este rezultatul muncii de 17 de ani a unei echipe ce a crescut constant din 2005, de la micul business de consultanță înființat atunci de către Ioan Cocan și Marius Hanganu, doi ingineri IT, prieteni din studenție ce știau să dezvolte soluții software. În prezent, compania s-a transformat într-un business recunoscut internațional, având un portofoliu cu peste 800 de proiecte de anvergură, inclusiv pentru instituții ale Comisiei Europene, iar soluțiile lor sunt folosite de peste 60 de milioane de oameni din întreaga lume.
Fiind compania cu cea mai alertă evoluție din România, Tremend și-a asigurat în repetate rânduri poziții onorabile în topuri precum Deloitte Technology Fast 50 CE, INC 5000, Deloitte Technology Fast 500 EMEA și de patru ori consecutiv în Financial Times 1000 Europe.
Totodată, a fost nominalizată în categoria Impact Star în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 CE pentru inovație și impactul pozitiv asupra societății. În plus, Tremend a fost selectată partener tehnologic al Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că ajută instituțiile Comisiei Europene în procesul de digitalizare și inovare.
Având peste 400 specialiști IT în acest moment, compania s-a alăturat celor mai dinamici furnizori de tehnologie. Cuvântul care stă la baza dezvoltării companiei a fost încă de la început inovația.
Echipa a dezvoltat și inovat constant, implementând soluții de tipul IoT în domeniul auto, conectivitate în cloud sau Big Data, tehnologii emergente precum Inteligența Artificială, Machine Learning, și blockchain și integrându-le în produse software dezvoltate pentru sectoare precum telecom, financiar, auto și retail înainte ca aceste tehnologii să devină populare și folosite la scară largă.
Tremend o cifră de afaceri totală de peste 100 de milioane de lei, dar un lucru mai puțin cunoscut este faptul că această companie, deși fondată de antreprenori români, a început mai întâi cu o serie de clienți de peste granițe și abia după ce s-a consolidat, a început să lucreze și cu o serie de clienți locali.
Printre proiectele de anvergură de debut s-au numărat portalul de știri foarte cunoscut Hotnews, o colaborare cu Orange, dar și patentarea unor soluții ce permiteau conectarea prin Bluetooth pentru Qwikker, lider în distribuția de conținut bazat pe locație pentru dispozitivele mobile. Astfel, compania a arătat în nenumărate rânduri că și în România se pot dezvolta afaceri de performanță. Ulterior, în 2022, Tremend a devenit parte din Publicis Groupe, o companie foarte puternică pe piața de comunicare, și, totodată, cel mai nou centru global pentru aceasta.
Situația creată de pandemie a împins compania către noi limite și astfel au fost create noi soluții de transformare digitală, menite să ajute business-urile în acea perioadă. Printre acestea se numără TORP – soluția de digital onboarding, observED – soluția pentru susținerea în siguranță a examenelor la distanță, HumanoID – un proiect de cercetare în parteneriat cu Universitatea București pentru digital onboarding și Graphomaly – soluția dezvoltată în parteneriat cu Universitatea Politehnica București și cu Universitatea București, pentru detectarea riscurilor din tranzacțiile financiare.
Un alt cuvânt cheie care a stat la baza dezvoltării business-ului a fost leadership-ul. S-a încercat constant creșterea unei echipe orientate către găsirea de soluții, alcătuită din oameni aleși special pentru abilitățile de a gândi creativ sau pasiune pentru inovație și pentru tehnologie.
Posibilitatea lucrului la distanță a oferit echipei Tremend din România și conjunctura favorabilă de a crește alături de oameni din orașe precum Iași, Suceava, Craiova, Cluj, Galați. De altfel, în decursul anului 2022 companiei s-au alăturat 600 de colegi noi, dintre care 100 de colegi în Iași unde Tremend a mai deschis un sediu important. Anunțarea deschiderii biroului pe piața ieșeană a avut loc pe 16 mai în cadrul unui eveniment oficial unde au fost invitați pe rând să vorbească fondatorii companiei și alți lideri de bază ai echipei coordonată de Marian Chirnoagă (Office Lead) și de Alexandra Anisii (HR BP Iași).
Marius Hanganu, Senior Vice President & Managing Director și Co-fondator Tremend se implică activ în zona de operațiuni și dezvoltare a companiei și a precizat în timpul evenimentului că se așteaptă ca echipa de la Iași să devină un centru de excelență a companiei. La finalul evenimentului, Marius Hanganu a acordat și un scurt interviu pentru publicația Moldova Invest.
Tremend a primit recent titlul IT Company of the Year în cadrul Premiilor PIN în industria Tech. Care credeți că au fost factorii care au condus șa nominalizare și ulterior la câștig?
Probabil că toate proiectele pe care le-am făcut de-a lungul timpului și felul în care am crescut. Suntem singura companie din România și a doua sau a treia din Europa care au fost nominalizate de Financial Times, anul acesta fiind a 6-a oară. Este extraordinar acest punct în care am ajuns și felul în care s-au dezvoltat lucrurile. Nici eu nu m-am așteptat. Adică îmi doream să creștem dar nu m-am așteptat să ajungem până aici.
Proiectele la care lucrăm acum împreună cu clienții noștri din România și nu numai dar și prezența în Publicis Groupe au contat foarte mult. Lucrăm cu majoritatea companiilor din Fortune 500, iar la asta se adaugă și aplicații precum ghișeul.ro în care oamenii au pus mult suflet pentru că își doreau să facă ceva pentru România. Cred că toate lucrurile astea s-au aliniat.
Ați menționat mai devreme de compania Publicis Groupe, companie care a cumpărat Tremend. În ce măsură mai reușiți să vă mențineți independența cu proiectele pe care le aveți și să vă extindeți în același timp sub umbrela acestei companii?
Motivul pentru care ne-am alăturat este că ne-am dorit să ne ajute să găsim parteneri cu care să creștem în perioada următoare, dar asta nu va schimba modul în acre lucrează compania.
Le spuneam și colegilor care aveau aceeași îngrijorare că atunci când îți iei o mașină bună, nu vrei să umbli la ea pentru că merge deja bine, are tot ce-i trebuie. Cam la fel este și cu noi, cu Tremend. Cei de la Publicis Groupe ne lasă în continuare să ne dezvoltăm pe traseul acesta pe care suntem și, totodată, foarte multe lucruri pe care noi le-am dezvoltat și inventat le importă în cultura lor. Acesta este un semn de mare mândrie pentru noi, faptul că ce-am făcut noi este recunoscut la nivel internațional, păstrat ca atare și nemodificat și pe deasupra expus la toată echipa globală, la zeci de mii de oameni.
“Nu doar că suntem aici să rămânem, ci și să construim, să creștem și chiar să ajutăm comunitatea”
De ați ales abia acum să faceți lansarea publică a deschiderii biroului în Iași, deși el există deja de 5 ani?
Ca și structură, noi suntem orientați mai multe spre a face treabă, adică pe asta punem accent. Este adevărat că un business înfloritor se ocupă mai mult și de prezență publică și imagine, iar cumva, prin prisma ultimelor mișcări din ultimii ani, s-a ridicat această problemă tot mai mult la fileu. Așa că acum a venit momentul să ne confirmăm prezența oficial pe piața din Iași, mai ales că avem, cum spuneam, planuri de creștere foarte mare aici.
Până acum ne-am focusat mai mult pe cristalizarea echipei de aici și a început să prindă contur și să se așeze, să fie stabilă. Așadar, ceea ce spunem noi acum nu este doar că suntem aici să rămânem, ci și că suntem aici să construim, să creștem și chiar să ajutăm comunitatea.
Referitor la acest impact în comunitate, într-un articol din 2020 se menționa că Tremend fusese nominalizată în categoria Impact Star în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 CE pentru inovație și impactul pozitiv adus societății. Despre ce fel de impact este vorba?
Sincer, îmi este greu să țin pasul cu premiile pe care le primim anual și nu mai știu cu exactitate despre ce a fost vorba atunci, însă, în general noi avem o mulțime de inițiative și proiecte care implică într-un fel sau altul impactul în comunitate: de la acțiuni cu și pentru diverse școli pe care le ajutăm, grupuri și proiecte pe care încercăm să le facilităm sau dezvoltăm, activități în cadrul Școlii informale de It, susținerea și promovarea unor ONG-uri…sunt multe. Avem destul de multă activitate pe acest sector.
În cadrul evenimentului s-a vorbit foarte mult și despre perioada lucrului remote. V-a ajutat perioada asta să dezvoltați noi aplicații sau noi produse care să se adreseze în special clienților care începeau să lucreze remote?
Da, perioada pandemiei a fost una intensă și are multe povești. Am avut chiar în primele zile de pandemie un client care nu era pregătit de niciun fel să se adapteze la acest sistem de lucru. Vorbim de câteva mii de oameni care nu mai reușeau să se conecteze la infrastructura companiei să lucreze.
Ne-au anunțat că vor să facă un hakathon pentru a grăbi procesul și a găsi mai repede o soluție la problemă. Era un hakathon de 2 zile, iar noi am intrat doar în a doua zi pentru că am fost anunțați târziu. Am participat cu un singur coleg, însă ce a făcut acolo a fost peste absolut orice, iar asta s-a transformat într-un proiect pentru noi. Într-un final, oamenii lor au putut să opereze mai departe.
În acest moment, care este direcția de dezvoltare pentru echipa din Iași și cum credeți că va ajuta prezența oficială a companiei la creșterea vizibilității orașului în zona tech?
Aș vrea să spun în primul rând că Iași este deja un oraș cu un potențial foarte mare și că mie îmi este foarte drag. Din punct de vedere economic, dacă ne referim la locurile de muncă, nu știu dacă asta era neapărat o problemă pe care noi să o rezolvăm într-un mod deosebit.
Să spunem că la nivel de vizibilitate pe zona tech ar putea ajuta faptul că Tremend a deschis birourile și în Iași, dar m-aș referi mai mult la zona de engineering. Iașul are deja o înclinație spre inginerie, iar Tremend este orientată mai mult spre produse care țin de engineering față de alte companii deja prezente în Iași. Noi nu facem doar aplicații ci și device-uri fizice. Spiritul acesta, dacă îl aducem cumva aici, sper că va sublinia și mai mult această forță a Iașului care oricum este destul de cunoscută
Legat de planurile pentru echipa de-aici, noi lucrăm colaborativ, adică echipa de-aici face și chestii în colaborare cu echipele din Brașov, Cluj și București. Aș putea spune că echipa din Iași are ceva mai multe proiecte cu Comisia Europeană și lucrăm la diverse portaluri, avem o echipă destul de importantă și în zona de development și key automations, în general în zona asta de componente.