Connect with us

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul BUTNARIU, prezintă provocările și perspectivele dezvoltării economice în regiunea de Nord-Est a Moldovei

Imagine WhatsApp 2023 09 04 la 11.43.57 - Moldova Invest

Iași

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul BUTNARIU, prezintă provocările și perspectivele dezvoltării economice în regiunea de Nord-Est a Moldovei

CCI Iaşi reprezintă vocea mediului de afaceri local, în dialogul cu autoritățile publice locale şi centrale, cu organismele naționale şi internaționale, cu investitorii şi membrii corpului diplomatic acreditat în România

Camera de Comerț şi Industrie Iaşi furnizează servicii-suport profesionale dedicate atât comunității de business din Iași, cât şi investitorilor.

Paul Butnariu deține calitatea de Preşedinte al Camerei de Comerț şi Industrie Iaşi începând cu anul 2015, dar implicarea sa este mult mai îndelungatã, în calitate de Preşedinte în exercițiu în perioada 2008-2015 şi de membru al Colegiului de Conducere încă din anul 2000.

Având în vedere această perspectivă, Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, ne-a împărtășit opinia sa despre câteva aspecte-cheie care influențează dezvoltarea economică și competitivitatea regiunii.

Una dintre provocările majore evidențiate este lipsa infrastructurii rutiere și feroviare, care afectează costurile ridicate de transport ale mărfurilor către Vestul Europei.

Principalele atuuri ale regiunii Moldovei

Care sunt principalele atuuri ale regiunii Moldovei (considerată de mulți ca având un decalaj față de alte regiuni ale României), pentru a atrage investitori?

În primul rând, este evident că există un decalaj în regiunea Moldovei, iar acest lucru poate fi  observat prin faptul că Produsul Intern Brut al regiunii este sub 60% din media Uniunii Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Chimcomplex renunță la achiziția Azomureș pe fondul instabilității economice; Romgaz ar putea prelua combinatul

Astfel, din această perspectivă avem o marjă, un ecart de creștere extraordinar. Practic, dintre toate regiunile, noi și posibil regiunea de Sud-Est, regiunea de Sud-Vest avem acest ecart.

Impactul lipsei infrastructurii rutiere și feroviare în regiunea de Nord-Est a Moldovei asupra dezvoltării economice

Care este impactul lipsei infrastructurii rutiere și feroviare în regiunea de Nord-Est a Moldovei asupra dezvoltării economice și a relațiilor comerciale cu restul Europei?

Suntem o regiune de la extremitatea de Est a Uniunii Europene și nu avem infrastructură. Sperăm că după 30 de ani de când luptăm pentru a avea o autostradă Est-Vest, importantă pentru că este din zona mediană a Moldovei, și pentru că asigură legăturile economice.

Trebuie subliniat foarte clar că datele statistice pe care le avem din punct de vedere economic, a relațiilor regiunii de Nord-Est cu restul Europei și cu restul României, preponderent 75%-80% în unii ani, din produsele care pleacă din județul Iași  în ultimii ani, pleacă spre Vestul Europei.

Atunci este evident: o cauză majoră pentru care noi nu reușim să echilibrăm aceste investiții este lipsa unei infrastructuri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană acordă Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025

Nu doar rutiere, pentru că includem și infrastructura feroviară: de exemplu, dacă vom avea o cale ferată de la Iași, Suceava, Câmpulung, Cluj, am putea compensa lipsa unei autostrăzi.

Pentru noi, oamenii de afaceri, și acum mă refer la județul Iași, situația este revoltătoare, și la limita suportabilității pentru că ne simțim frustrați, ne simțim lipsiți de modul  egal cu care statul român ar trebui să-i trateze cetățenii din toate regiunile.

Lipsa competitivității pe care o are Iașul în general, nu este cauzată de inteligența sau managementul nostru, ci este rezultatul cheltuielilor necesare pentru transportul mărfurilor.

Aceste cheltuieli, în special în ultimii doi ani, în contextul crizei energetice, depășesc 10% din valoarea unui produs care pleacă din Iași către Italia sau Germania.

Perspectiva dezvoltării infrastructurii rutiere în regiunea de Nord-Est

Care este perspectiva dezvoltării infrastructurii rutiere în regiunea de Nord-Est a Moldovei și cum credeți că aceasta va influența sectorul economic și comercial în viitor?

Tot timpul am fost optimiști, cel puțin noi, la Camera de Comerț, am subliniat partea pozitivă: inteligența, inițiativa tinerilor antreprenori ieșeni, atât în zona de producție, cât și în zona de comerț, servicii, agricultură, construcții, turism; așa compensăm această lipsă de infrastructură.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Contract de un miliard de euro pentru tronsonul Sărățeni-Joseni, parte din A8

Optimismul provine din faptul că până la urmă, vom avea o autostradă de la Pașcani până la București, probabil până la 2026. Probabil că la orizontul anilor 2030-2035 vom avea și o autostradă Ungheni – Iași, până la Târgu Mureș.

Alocarea fondurilor pentru educație și investițiile

Cum credeți că respectarea legii privind alocarea fondurilor pentru educație și investițiile în acest domeniu pot contribui la reconstrucția mentalității, economiei și societății românești, având în vedere impactul asupra crizei forței de muncă și dezvoltării generale a țării?

Vreau să fim realiști, dar din punctul nostru de vedere, ar fi  suficientă o atitudine care să fi e predictibilă și consecventă.

Mediul antreprenorial își dorește un lucru important: statul să își respecte legea pe care a dat-o tot el, de alocare a fondurilor pentru educație.

Practic, de aici putem pleca la o reconstrucție a mentalității, a economiei și a societății românești.

Fără educație, fără 6% bani dați direct în bugetul Educației, 6% din PIB-ul României alocate educației, noi nu vom putea să depășim nici cealaltă criză, a forței de muncă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top