Consiliul Județean Suceava va aproba în ședința din această săptămână două proiecte majore destinate modernizării Aeroportului „Ștefan cel Mare”, cu o valoare totală de peste 23 de milioane de lei. Aceste investiții vizează atât îmbunătățirea infrastructurii aeroportuare, cât și instalarea unui sistem de aterizare instrumentală (ILS) de ultimă generație, care va permite operarea aeronavelor în condiții de vizibilitate redusă
Extinderea și modernizarea platformei aeroportuare
Primul proiect prevede lucrări de marcaje și balizaj la platforma aeroportului, în contextul creșterii traficului aerian și al necesității de a asigura mai multe poziții de parcare pentru aeronave. Actuala platformă, operațională din 2015, dispune de doar patru poziții pentru aeronave cu anvergura aripilor de până la 28,5 metri și două poziții restricționate pentru aeronave de tip C. Odată cu creșterea numărului de zboruri, s-a constatat că locurile de parcare sunt insuficiente în orele de vârf.
Pentru a remedia această situație, proiectul prevede reconfigurarea marcajelor, crearea a minimum cinci noi poziții de parcare și instalarea unui sistem modern de balizaj cu surse LED. Totodată, proiectoarele existente vor fi înlocuite cu modele LED cu distribuție asimetrică. Valoarea totală a acestei investiții se ridică la 11,02 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul județean.
Suceava va avea al doilea cel mai performant sistem ILS din țară
Cel de-al doilea proiect vizează modernizarea sistemului de aterizare instrumentală (ILS) al Aeroportului Suceava, care în prezent funcționează la categoria CAT II. Din cauza acestei clasificări, în condiții de vizibilitate orizontală sub 300 de metri, zborurile sunt adesea întârziate sau anulate.
Pentru a asigura continuitatea operării zborurilor, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA a inițiat în 2024 un studiu de fezabilitate pentru modernizarea sistemului ILS/DME RWY 34 și extinderea infrastructurii meteorologice AWOS la compatibilitate CAT III. Proiectul prevede trecerea la un sistem ILS de categorie superioară (CAT III/E/4), ceea ce va permite aterizări în condiții de vizibilitate foarte redusă.
După implementarea acestui proiect, Aeroportul Suceava va avea al doilea cel mai performant sistem ILS din România, după Aeroportul Otopeni. Valoarea totală a investiției se ridică la 12,43 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată printr-un parteneriat între Consiliul Județean Suceava și ROMATSA.
Dezvoltarea Aeroportului Suceava – un obiectiv strategic
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a subliniat importanța acestor investiții pentru dezvoltarea regională. „Modernizarea infrastructurii aeroportuare și implementarea unui sistem de aterizare de ultimă generație vor contribui semnificativ la creșterea siguranței și eficienței operaționale, atragerea unor noi operatori aerieni și diversificarea rutelor operate de la Suceava”, a declarat acesta.
Prin aceste investiții strategice, Aeroportul „Ștefan cel Mare” își consolidează poziția pe harta transportului aerian din România, devenind un nod important pentru traficul de pasageri și mărfuri din nordul țării.