Bacău
Strategia de dezvoltare urbană a Municipiului ONEȘTI, în viziunea primarului Adrian JILCU
Situat în partea sudică a județului Bacău, Oneștiul este un oraș vibrant cu o bogată istorie și cultură
Cu atracții precum Parcul Central și Teatrul Tineretului, acest oraș oferă locuitorilor și vizitatorilor săi o varietate de experiențe culturale și recreative.
În cadrul interviului acordat, primarul interimar Adrian Jilcu a detaliat progresele înregistrate în administrația locală. Printre realizările evidențiate se numără finalizarea unor ample proiecte, precum modernizarea și reabilitarea străzilor principale, îmbunătățirea infrastructurii de iluminat public și intervenții de amploare asupra școlilor și spațiilor exterioare, contribuind la modernizarea sistemului educațional. În plus, proiecte aflate în curs de implementare, precum modernizarea altor artere rutiere importante și instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice, sunt menite să stimuleze dezvoltarea sustenabilă și să îmbunătățească calitatea vieții în Onești.
Care sunt proiectele finalizate care au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii și la atragerea investitorilor în municipiul Onești și care sunt beneficiile aduse comunității locale?
În ceea ce privește proiectele finalizate care contribuie la îmbunătățirea infrastructurii și atragerea investitorilor, iată câteva exemple:
- Reabilitare Strada Industriilor, proiect în valoare de 26.965.335 lei, investiție realizată cu fonduri de la bugetul local și în asociere cu CJ Bacău, lucrare care a contribuit la creșterea capacității de acces către zona industrială a municipiului, creând premise noi de dezvoltare industrială în zonă.
- Extindere rețele electrice de distribuție, zona Str. Calea Brașovului, în valoare de 316.063 lei, și Extindere rețele electrice de distribuție, zona Str. Calea Bacăului, în valoare de 110.482 lei, investiții realizate în asociere cu operatorul de distribuție Delgaz Grid, care au contribuit la asigurarea utilităților de bază ce contribuie la extinderea zonelor de locuințe și atragerea de investitori imobiliari.
- Modernizarea infrastructurii în zona Orizont – Piața Casei de Cultură și str. Mercur – proiectul a fost finalizat, fiind realizat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Acesta a inclus o amplă modernizare a Pieței Casei de Cultură, prin realizarea unor spații de recreere dotate cu mobilier urban modern, echipamente de fitness pentru exterior, echipamente de joacă pentru copii, fântâni arteziene, alei și spații verzi ce conferă Pieței un aspect arhitectural deosebit. Prin acest proiect, a fost modernizată și strada Mercur, unde au fost amenajate locuri de parcare, acces pietonal, acces pentru persoanele cu dizabilități, trepte de acces, spații verzi. Sistemul de iluminat public a fost de asemenea modernizat, prin instalarea de stâlpi de iluminat ornamentali, dotați cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED.
- Extindere și modernizare iluminat public stradal în municipiul Onești, fiin un proiect finalizat, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Prin proiect s-a realizat modernizarea sistemului de iluminat public existent și extinderea pe străzile unde nu exista.
- Lucrări de modernizare instalații de fluide medicale și instalații electrice interioare, proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), în valoare de 8.935.000 lei.
Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: “Tot ce sunt, datorez Moldovei!”
Care sunt proiectele aflate în prezent în implementare?
În prezent, în municipiul Onești sunt în curs de implementare mai multe proiecte menite să îmbunătățească infrastructura locală:
- Modernizare strada Calea Caraclaului, investiție realizată cu fonduri de la bugetul local și în asociere cu CJ Bacau, în valoare de 11.910.674 lei, lucrare care va contribui la conectarea municipiului cu localitatile învecinate.
- Modernizare Calea Adjudului, DN 11A (drum de categoria III), în valoare de 39.076.119 lei, lucrare finanțată cu fonduri prin Programul National de Investitii Anghel Saligny, care va contribui la conectarea municipiului cu sudul țării.
- Inființare rețea de distributie gaze natural în Cartier Slobozia și Cartier Borzesti, lucrare finanțată cu fonduri prin Programul National de Investitii Anghel Saligny, în valoare de 9.190.164 lei, care va contribui la asigurarea utilitatilor de bază conducând la extinderea zonelor de locuinte și atragerea de investitori în aceste zone.
- Construirea a 2 blocuri pentru tineri, pe strada Culturii este un proiect în curs de implementare cu finanțare prin PNRR, cu valoare de 21.757.000 lei.
- Stații de încărcare pentru autovehicule electrice, proiect în curs de implementare prin PNRR, în valoare de 2.929.000 lei.
- Construire Creșă medie pe str. Victor Babes, proiect în curs de implementare de către Compania Națională de Investiții prin PNRR, în valoare de 16.640.000 lei.
- Extindere sistem de supraveghere video pentru monitorizarea și prevenirea infractionalității – proiect în curs de implementare prin PNRR, în valoare de 2.907.000 lei.
- Renovare obiectiv localizat pe str. Perchiului, nr.3, iar proiectul se află în curs de implementare, finanțat prin PNRR, în valoare de 923.000 lei. Proiectul include reabilitarea termică a clădirii din cadrul Parcului Sportiv Municipal, ce are funcția de Minihotel pentru sportivii aflați în cantonament sau care participă la competiții în municipiul Onești.
- Renovarea energetică a blocurilor de locuințe din str. Victor Babes nr.6, proiect în curs de implementare, finanțare prin PNRR, în valoare de 3.761.000 lei.
Care sunt principalele proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale în municipiul Onești și care este impactul acestora asupra comunității?
În ultimii ani, administrația locală a depus eforturi semnificative pentru reabilitarea zonelor pietonale, a trotuarelor și a aleilor din aproape tot municipiul. Aceste lucrări de întreținere și repararții au avut un impact pozitiv asupra calității vieții și au contribuit la reducerea nivelului de poluare.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România
S-au executat lucrări cu ajutorul societății Primăriei Onești, SC DPP SA, care executat lucrările, a reasfaltat și a amenajat majoritatea străzilor locale și a parcărilor din oraș. Avem în curs de implementare mai multe proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale, a celei de sănătate și dezvoltarea din domeniul culturii:
- Achiziția dotărilor necesare pentru școli este un proiect în curs de implementare prin PNRR, evaluat la suma de 9.260.000 lei. Obiectivul acestui proiect este de a furniza mobilier și echipamente noi pentru școlile și liceele din zonă, având ca rezultat o îmbunătățire semnificativă a calității actului educațional.
- Se desfășoară un proiect de lucrări de intervenție asupra clădirilor și amenajărilor exterioare ale Liceului Tehnologic „Petru Poni” din municipiul Onești, corp C, evaluat la suma de 4.526.000 lei, prin PNRR.
- În cadrul proiectului de reabilitare a Școlii Gimnaziale Ghiță Mocanu, în valoare de 12.418.353 lei, sunt planificate lucrări de renovare a clădirilor școlare, terenului de sport și achiziționarea de mobilier, echipamente didactice, echipamente IT și echipamente sportive, pentru a îmbunătăți condițiile de învățare și infrastructura educațională.
- Reabilitarea Școlii gimnaziale nr. 1 din municipiul Onești este un proiect în desfășurare, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 în valoare de 11.448.722 lei. Acest proiect vizează atât reabilitarea clădirilor școlare, cât și a terenului de sport, precum și dotarea cu mobilier și echipamente didactice, echipamente IT și echipamente sportive.
- Achiziția de echipamente și dotări pentru cabinetele medicale din ambulatoriul integrat al Spitalului “Sf. Ierarh Dr. Luca” este un proiect în curs de implementare, finanțat prin PNRR, în valoare de 6.019.000 lei.
- Proiectul de reabilitare și dotare a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” a fost finalizat cu succes, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Acest proiect a inclus o serie de lucrări importante, cum ar fi reabilitarea termică, modernizarea instalațiilor termice, electrice și sanitare, precum și îmbunătățiri la nivelul finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, în cadrul acestui proiect, Biblioteca a fost dotată cu echipamente informaționale de înaltă tehnologie.
- Proiectul de dotare a infrastructurii Ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” a fost finalizat cu succes, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în valoare de 10.641.000 lei. Obiectivul proiectului a constat în dotarea Spitalului Municipal cu echipamente de diagnostic de ultimă generație, incluzând următoarele echipamente medicale:
Moldova Invest în dialog cu E.S. Marija Kapitanović, Ambasadorul Croației în România
- Aparat Drenaj limfatic,
- Electroencefalograf (EEG),
- Electrocardiograf (EKG),
- Electroneuromiograf (EMG),
- Aparat Electroterapie,
- Biomicroscop oftalmologic,
- Endoscop EDS si EDI,
- RMN,
- Mamograf,
- Instalatie radiologica fixa,
- Ecograf Ginecologie,
- Ecograf Interne,
- Ecograf Radiologie,
- PACS.
De asemenea, au fost achiziționate și alte aparate de recuperare destinate pacienților cu deficiențe motorii.
- Proiectul de reparații capitale și reabilitare termică a Spitalului Municipal Onești a fost finalizat cu succes, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de 28.855.000 lei.
- Se află în curs de implementare proiectul de construire a Insulelor Ecologice Digitalizate în Municipiul Onești, finanțat prin PNRR, în valoare de 3.655.000 lei. Acest proiect are ca obiectiv instalarea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere.