Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023
FERM 2023: Dan NUȚIU abordează provocările legate de forța de muncă din cadrul AIR
Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est
Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.
În cadrul evenimentului, Asociația Investitorilor din România, prin Președintele Dan NUȚIU, a prezentat inițiativele sale pentru consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova.
„Bună ziua din nou, cu permisiunea dvs, am să vin cu o propunere. Am să fac o foarte scurtă prezentare a asociației, după care, am marea rugăminte să discutăm interactiv întrucât sunt atât de multe subiecte despre care aș dori să vorbesc despre Republica Moldova, dar e important să discutăm ceea ce vă interesează pe dumneavoastră.
Ca și început, Asociația Investitorilor din România este o asociație care reunește investori din România cu cei din Republica Moldova, înființată pe 24 ianuarie 2018. Am ținut foarte mult această dată, pentru că, așa cum, Unirea Principatelor Române a pornit din Moldova, la fel și unirea mediilor de afaceri din România și Republica Moldova să pornească tot din Moldova.
Acum, împreună cu domnul Ștefanovici, vom face ca să pornească din ambele Moldove, pentru că tot am auzit foarte des vorbindu-se aici despre Prut ca o graniță. De fapt, Prutul ne unește, nu ne desparte. Facem această greșeală și spunem că este o frontieră. Dar sunt, de-a lungul frontierei, cel puțin 20 de localități, care doar vitregia soartei a făcut să fie despățite”, a punctat Dan Nuțiu.
Scopul nostru este acela de a ne aduce contribuția la o dezvoltare echilibrată a Republicii Moldova
“În momentul de față membrii Asociației Investitorilor din România, care țin să subliniez și cei din Republica Moldova sunt convins că pot să confirme, au venit în vizită în Republica Moldova fără a negocia inițial condiții, facilități, au investit natural și este corect să se investească natural, pentru că începem de la faptul că vorbim aceeași limbă, că avem același sânge. Și noi, ca și membri ai asociației, ne-am propus să fim o portavoce în rând la relațiile cu cele două Guverne. De asemenea, suntem singurul ONG din Republica Moldova, care are corespondent un Guvern.
Noi suntem singurii care avem membri, fie interprinderi din România, care are au un interes în Republica Moldova, fie companii din Republica Moldova, care au minim 51% din investiții din România.
Scopul nostru, și aici, vreau să subliniez foarte clar, este acela de a ne aduce contribuția la o dezvoltare echilibrată a Republicii Moldova. De aceea, și majoritatea investitorilor din România, când vin, evident, știind, de noi, apelează la noi, pentru a le face recomandări, pentru a-i ajuta, pentru a intra în Republica Moldova.
Scopul nostru este de a transmite și sunt pe aici zone din Republica Moldova unde am îndreptat investitori. Întrucât, după cum bine știți, principala provocare a Republicii Moldova și a României, de fapt, este, dar în special în Republica Moldova este deșertificarea Republicii Moldova.
Și pe lângă migrația externă, Republica Moldova, e o realitate, în momentul de față, se confruntă și cu o migrație internă, s-au constituit anumiți poli economici, unde oamenii din zonele rurale, din zonele unde nu există niciun fel de investitori, migrează în interiorul Republicii Moldova.
„Și aici am să vin cu o completare. Apreciez ce a spus domnul director Antoniu, dar într-adevăr. Și cred că există, voi face o trimitere ulterioară la acest exemplu, există în Republica Moldova un model. Trebuie să discutăm de parcul industrial la nivel macro.
Dar, pornind de la nivelul micro, pentru că altfel, și sunt oameni în sală, știu foarte bine, aceste zone nu doar că se depopulează, riscă să dispară. Sunt localități, sunt din 2008 în Republica Moldova, sunt rezident, permanent al Republicii Moldova, și cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova.
Am prieteni din România, care cer să le fac rost de forță de muncă din Republica Moldova, și am zis că este exclus. Interestul nostru este să aducem înapoi oamenii și mesajul nostru a fost încă de la înființare, ca împreună, acum, să nu mai vorbim de noi și voi și să vorbim doar despre noi. Să trecem la integrarea companilor, să profităm de oportunitățile.
Pentru că, în orice provocare, este o comunitate. Și am să vă dau două exemple. În momentul de față, ca urmare a tot ceea ce se întâmplă în România, benefic pentru România, să nu se înțeleagă greșit, creșterea nivelului salarial, industria producătoare nu mai este atât de atractivă.
S-a nimerit, de exemplu, eu sunt din Bihor și avem o experiență bună cu parcurile industriale. Eram la un investitor italian, în birou, intrasem să îmi prezint oportunitatea de a investi în Republica Moldova, iar el tocmai se pregătea să închidă business-ul din România și să plece în Tunisia.
Ca urmare a creșterii veniturilor. Făcându-i această recomandare, nu doar că a continuat să lucreze fabrica din Borșa, dar și-a deschis și o fabrică în Leușeni, cu 300 de angajați, care face prelucrarea la prețuri mai bune, competitive și finisarea se face în România.
E important și militam deja, din 2019, să înțelegem că suntem mici ca să concurăm între noi, și că internaționalizarea companilor din România și Republica Moldova, poate să fie o soluție.”
Cam asta, cum am spus, nu vreau să intru foarte mult în ceea ce face asociația. Suntem prezenți și inclusiv ceea ce se întâmplă la Albița. Vă asigur că din 2018, lunar, băteam drumul Bucureștiului și aveam întâlniri cu Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim că acest proiect pilot de control să devină unul general.
În acest an avem două inițative și salut ambasadorul României, care este președintele onorific al Asociației Investitorilor din România și Ambasada României ne este alături în toate inițativele. La fel precum și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, cred că a fost principalul promotor, prin secretarul de stat Adrian Bucur.
Doresc să prezint, cum spuneam, două inițiative care au fost înfățișate atât de guvernul Republicii Moldova, cât și cel de la Orhei. Ne dorim să le vedem împrementate cât mai rapid. Una dintre ele este crearea unui fond mixt de garantare pentru IMM-uri, astfel încât investitorul dintr-o țară de destinație să poată garanta cu bunurile din țara de destinație în țara de origine. Și, în acest sens, am avut deja discuții și la Fondul National de Garantare al IMM-urilor și au îmbrățisat ideea, precum și la cel din Republica Moldova.
Iar cea de-a doua este crearea unei burse agricole, unde atât, toți jucătătorii din România și Republica Moldova să se coaguleze, să putem să oferim capacități mai mari pe zona de export, mai ales în condițiile actuale, unde ne confruntăm, după cum bine știți, datorită nenorocirii, nu vreau să-i spun război, îmi pare rău, din est, avem de suferit.
Așa că, vă rog, dacă aveți întrebări, aș dori să pot să vă spun punctual, să vă fiu de folos mai mult decât dacă aș vorbit despre ce face asociația”, a conchis președintele AIR, Dan Nuțiu, în cadrul primului Forum Economic Regional al Moldovei.