Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023
FERM 2023: Cristian ANTONIU, despre succesul PARCURILOR INDUSTRIALE Miroslava și provocările actuale
Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est
Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.
Povestea de succes a PARCURILOR INDUSTRIALE DIN MIROSLAVA
Parcurile industriale din Miroslava, România, au avut un mare succes, având o suprafață de peste 70 de hectare și o rată mare de ocupare de peste 85%.
Cristian Antoniu, Administratorul Parcurilor Industriale Miroslava, a explicat cum a pornit succesul Parcurilor Industriale din Miroslava, ce suprafață și capacitate au acestea și care este principala problemă cu care se confruntă în prezent.
„Într-adevăr, în Moldova sunt un succes Parcurile Industriale din Miroslava. Chiar aș putea să subliniez că reprezintă cel mai mare succes din această zonă, deoarece o comună a reușit să ridice două parcuri industriale, cu o suprafață de peste 70 de hectare.
În momentul de față, Parcul I este acoperit în proporție de peste 96%, iar Parcul II deja atinge 85%. Ne aflăm în punctul în care rezidenții lucrează la acte, însă există deja mulți rezistenți care își desfășoară activitatea de câțiva ani.
Din datele disponibile de la ANAF (pe site) s-a constatat faptul că cifra de afaceri a companiilor care îți desfășoară activitatea în cadrul Parcurilor industriale Miroslava este de peste 1,2 miliarde de euro.
La ultima raportare efectuată la finalul anului 2022, a reieșit faptul că în Parcurile industriale din Miroslava activează peste 1300 de angajați.
În prezent, avem 15 șantiere care se află în stadii diferite, ceea ce reprezintă un semn bun. Până la finalul acestui an, sperăm să finalizăm alte câteva unități și chiar o parte din acestea să îți înceapă activitatea. Iar în anii următori, sperăm să vedem același parcurs și în cadrul Parcului industrial Miroslava II.
Cristian Antoniu a făcut precizarea că rezidenții provin atât din România, cât și din străinătate. În plus, a menționat că o parte dintre aceștia și-au desfășurat cu succes activitatea, apoi și-au dorit să se extindă și chiar au reușit acest lucru.
Provocările actuale pentru Parcurile industriale din Miroslava: „Suntem căutați, zona este foarte bună, dar nu avem terenuri disponibile.”
Marea provocare pentru Parcurile industriale din Miroslava este reprezentată de lipsa terenurilor disponibile.
Administratorul parcurilor, Cristian Antoniu a evidențiat provocarea majoră: „Suntem căutați, zona este foarte bună, dar nu avem terenuri disponibile.
Referitor la schimbul de experiență, Cristian Antoniu a făcut o precizare neașteptată:
„Parcurile industriale din Miroslava sunt un exemplu de succes, dar nu reprezintă un exemplu de urmat” pe care a motivat-o astfel „Motivul este foarte simplu: s-a plecat de pe un vid legislativ și pe o lipsă de cunoștințe; este de admirat faptul că o comună a reușit să realizeze acest lucru.
Însă cei care se află la început în ceea ce înseamnă dezvoltarea parcurilor industriale (vedem exemplele din Vestul Europei, cu structurile pe care le au), atunci aceasta trebuie realizată la un nivel mult mai mare, nu doar la nivel de comună sau localitate.
Recomandarea mea este să aveți în vedere un nivel regional sau măcar unul județean.
În acest moment, ne aflăm într-o situație cel puțin interesantă la Miroslava: ne vin cereri, însă pe unele dintre ele nu le putem onora și chiar nici nu avem unde să le direcționăm în momentul de față.
Noi încercăm să le redirecționăm către Lețcani și îi ajutăm pe cei de la Consiliul Județean.”
Cristian Antoniu a amintit despre pasul realizat de Președintele CJ Iași Costel Alexe, prin care să se realizeze o Societate la nivel județean (din care Miroslava nu va face parte), prin intermediul căreia se vor elabora strategii mai mari.
„La Miroslava, în cadrul parcurilor avem în jur de 1300 de oameni angajați, însă până la final, preconizăm că la final vom ajunge la 4000, ba chiar mai mult.”
În încheiere, Cristian Antoniu și-a exprimat admirația pentru primarul și Consiliul local din Miroslava „pentru că au reușit să scoată resurse dintr-o comună, pentru a aduce infrastructura; ceea ce este foarte greu”
Directorul General al ADR NE, Vasile ASANDEI: „Vă propun să îi oferiți o alternativă în toată Regiunea de Nord-Est”
Vasile Asandei, directorul ADR NE, a apreciat eforturile depuse de primarul și Consiliul local din Miroslava pentru a realiza aceste parcuri industriale și infrastructura aferentă.
El a sugerat extinderea acestui model de succes în întreaga regiune de Nord-Est, oferind sprijin prin intermediul ADR și identificând alternative de investiții în alte localități din regiune.
