Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023
Nicolae Dunas, Președintele Raionului Cahul, despre potențialul și perspectivele de dezvoltare din Sudul Republicii Moldova
Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est
Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.
Raionul Cahul, oportunități de dezvoltare
Președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas a apreciat această inițiativă (FERM 2023) și a subliniat importanța forumului ca o ocazie de a discuta despre realizările și viitoarele proiecte din regiune.
El a menționat că Raionul Cahul dispune de un potențial atractiv pentru investitori, enumerând școlile profesionale, două universități, un parc industrial, o zonă economică liberă și un pod. Toate aceste aspecte contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea economică și atragerea de investiții.
„Vă spun despre Cahul, avem o regiune în care sunt școlile profesionale, în care s-au menționat colegii, două universități, una română, alta a Republicii Moldova. Este un parc industrial, zonă economică liberă, și un pod.
Toate acestea, per ansamblu, fac ca activitatea regiunii să fie una atractivă. Încercăm să valorificăm toate posibilitățile pe toate filierele posibile, atât din domeniul afacerilor, cât și din domeniul administrativ.
Partea frumoasă pentru că noi este că putem trece Prutul prin trei puncte, două terestre și una feroviară. Asta ne bucură foarte mult.”
Nicolae Dunas a subliniat, de asemenea, faptul că regiunea are avantajul de a fi situată într-un loc strategic, având acces la trei puncte de trecere peste Prut: două terestre și una feroviară, ceea ce facilitează comerțul și legăturile cu alte piețe, inclusiv Ucraina.
Cu toate acestea, el a adus în discuție și provocările cu care se confruntă zona, inclusiv problemele cauzate de războiul de la granițe.
Mai departe, Președintele Dunas și-a exprimat încrederea că dezvoltarea economică va continua și va aduce beneficii tuturor locuitorilor din regiune.
„ În ciuda potențialului pe care îl avem în Sud, nefericirea pe care o avem noi toți în zona aceasta, să se termine odată războaiele, și să sperăm că această oportunitate ne va da tuturor și colegilor mei din Republica Moldova posibilitatea de a merge spre o piață mai largă, și spre, Ucraina.
A fost un flux, o perioadă, după care credem că acum va fi acel reflux economic. Și noi vom putea și ne-am bucurat împreună, în data de 21 mai să spunem <noi suntem europeni>, împreună cu dvs. și vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-am avut, în special din partea României, pentru această perioadă susținută de efort, și chiar în această perioadă a evenimentului acesta.
Îl simțim cu toții, și de aceea vreau să vă zic „Welcome la Cahul”, sunt multe oportunități pe care, cu siguranță, le vom putea realiza. ”
Nicolae Dunas a mulțumit pentru sprijinul primit, în special din partea României, și a invitat participanții la forum să descopere oportunitățile oferite de Raionul Cahul și să colaboreze pentru a realiza proiecte comune.
Ion Ștefanovici, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), a făcut unele observații importante despre viitoarea ediție a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”.
El a menționat că inițial au avut intenția de a atrage spectrul diplomației de la București, dar au decis să amâne acest aspect pentru viitor.
Ion Ștefanovici, Președintele C.A.P.D.R. „Nu vă ascund faptul că pe viitor, la următoarea ediție, și era intenția noastră inițială să atragem spectrul diplomației de la București, nu am făcut-o.
Pentru că ne-am dorim la mai întâi să ne organizăm, să ne autodefinim ca forum, să luăm niște repere, să tragem niște concluzii, după care să apelăm la aspectul diplomatic. Și nu vorbesc numai de statele Uniunii Europene, vorbesc și de noi. ”
Ion Ștefanovici a subliniat importanța organizării și autodefinirii forumului pentru a crea o platformă solidă de discuții și cooperare.
Acest demers își propune să faciliteze schimbul de idei și să identifice noi oportunități de dezvoltare economică și comercială între România și Republica Moldova.
Astfel, prin decizia de a se concentra mai întâi pe aspectele organizatorice și pe stabilirea unor obiective clare, C.A.P.D.R. își propune să ofere un cadru eficient pentru discuții economice și de dezvoltare între România și Republica Moldova, în vederea identificării și valorificării oportunităților de afaceri și colaborare reciproc avantajoase.
Prin abordarea diplomatică și economică, FERM caută să aducă beneficii ambelor țări și să stimuleze cooperarea în diverse domenii.