Connect with us

22 miliarde de lei au fost investiți de români în titluri de stat în ultimii trei ani

Marcel Bolos scaled 1 scaled - Moldova Invest

Romania

22 miliarde de lei au fost investiți de români în titluri de stat în ultimii trei ani

Conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, românii au investit în titluri de stat 22 miliarde de lei, din 2020 până în prezent, potrivit unui comunicat emis de Bursa de Valori București (BVB)

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie Fidelis şi derulează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie.

Aceasta reprezintă a 14-a ofertă de acest gen realizată prin intermediul pieței de capital de către Ministerul Finanțelor, începând cu luna iulie 2020. Prin cele 14 oferte precedente, Ministerul Finanțelor a obținut de la populație un total de 22 miliarde lei (echivalentul a 4,5 miliarde euro).

„Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât şi pentru cei experimentaţi, în funcţie de strategia lor şi de apetitul de risc. Siguranţa capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât şi al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei.

Venim cu o nouă ediţie ce oferă condiţii avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât şi pentru cele în euro. În plus, fapul că donatorii de sânge, eroii noştri nevăzuţi, vor beneficia de condiţii speciale, a devenit deja o tradiţie. Astfel, fiecare picătură de sânge devine o monedă de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozităţii colective”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creșteri MASIVE de taxe notariale pentru tranzacțiile imobiliare!

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, au posibilitatea de a subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.

Consorţiul este format din BT Capital Partners și Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Dintre cei peste 168.000 de investitori din piaţa de capital autohtonă, la finalul lunii septembrie, peste 33.000 aveau în portofolii doar titluri de stat, ceea ce demonstrează că emisiunile recurente de titluri de stat derulate de Ministerul Finanţelor au o contribuţie importantă la creşterea numărului de investitori şi, totodată, la dezvoltarea pieţei de capital, prin diversificarea gamei de instrumente disponibile pentru administrarea eficientă a portofoliilor şi împărţirea riscului pe diferite clase de active.

Investiţia la bursă are numeroase beneficii pentru investitori, la fel cum donarea de sânge are beneficii pentru sănătatea donatorilor şi felicităm Ministerul Finanţelor pentru iniţiativa de introduce din acest an o tranşă dedicată investitorilor donatori”, a precizat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR a publicat Ghidurile finale pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare agricolă și pomicolă

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a afirmat că doar în acest an, numărul investitorilor din piaţa de capital a crescut cu peste 25%, de la 133.000 la 168.000.

„În ultimii patru ani am văzut un interes în creştere al investitorilor, numărul acestora triplându-se, de la 54.000, cât erau la finalul anului 2019. Această evoluţie este determinată atât de listările noi din ultimii ani, cât şi de ofertele pentru titurile de stat Fidelis. Titlurile de stat Fidelis oferă investitorilor o rată fixă a dobânzii pe o perioadă specificată, garantându-le acestora un flux de venit stabil şi previzibil”, a relatat Adrian Tănase.

Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 1 ianuarie 2023 şi/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Adrian-Ioan Veștea a primit, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, o delegație a Comitetului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei va avea loc la data alocării, respectiv la 15 decembrie 2023. Numărul final de titluri de stat puse la dispoziție va fi determinat de emitent, în urma consultării cu sindicatul de intermediere. Ordinele asociate subscrierilor alocate investitorilor, bazate pe subscrierile validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili, vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice de titluri de stat.

Data estimată de intrare la tranzacţionare este 21 decembrie 2023. Veniturile generate din investiția în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile pot fi realizate și prin intermediul participanților eligibili, reprezentând orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul de respectare a condițiilor de desfășurare a ofertei, precum și a prevederilor incluse în prospectul de emisiune, iar angajamentul a fost transmis lead manager-ului.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top